Da. Beethoven a fost surd in totalitate de la varsta de 48 de ani.
Pana si oamenii simpli cu studii medii in muzica se descurca sa compuna ceva simplu chiar daca nu aud. Cand vezi un acord pe o partitura, iti dai seama daca suna bine sau nu. Nu trebuie sa auzi neaparat.
Insa, Beethoven era deja un mare compozitor cand a surzit. Nu a fost un om cu studii medii in muzica, era mult mai mare. Experienta sa in muzica l-a ajutat sa compuna ca inainte.
Bonus pentru voi
Efectul Mozart Se stie de multa vreme ca muzica are efecte asupra creierului. Muzicologul Julius Pornoy a descoperit ca ea modifica metabolismul, scade sau creste presiunea sangelui si influenteaza digestia – pozitiv sau negativ, in functie de tipul melodiei. Muzica generatoare de calm duce si la cresterea nivelului endorfinelor: o jumatate de ora de Bach sau Mozart are un efect comparabil cu inghitirea unei tablete de Valium. Ambele emisfere cerebrale participa la „drogarea" creierului, agentul producator de placere fiind nu versurile, ci muzica, melodia, sunetele, ritmul. Acesta din urma se pare ca are cel mai important rol, caci mai exista o categorie de persoane aflate frecvent sub influenta pronuntata a endorfinelor: cei care bat in tobe.
Muzica lui îi încântă si astăzi pe oameni. Chiar si pe copii.
https://www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo
Da, de fapt Eminescu zicea ca dupa ce a compus, se vede ca nu mai stia cum suna vocile omenesti si ce pot ele reda.
AvalohAlyn întreabă: