Da, dar vreau să știu și detalii tehnice. Fisiunea se întâmplă atunci când un atom instabil, precum uraniul este bombardat cu neutroni încetiniți. În acest caz, atomul bombardat eliberează încă 2 neutroni încetiniți, care lovesc alți doi atomi de uraniu și tot așa până când se formează masa critică. Dar de la eliberarea neutronilor până la fuziunea izotopilor hidrogenului, deuteriu și tritiu, este cale lungă, mai ales că după s-a mai întâmplat încă odată un proces de fisiune. Mă mir că nu a explodat înainte să apuce procesul combinării deuteriului cu tritiu să înceapă.
Nu știu dacă pentru fisiune a fost folosit uraniu, dar am dat acest exemplu pentru înțelegerea ideii.
"Bomba Tarului", ceea mai puternica bomba nucleara, a fost o bomba de hidrogen de 50Mt, facut in URSS, experimental. A fost detonat in 1961, deasupra Novaja Zemlja. si a avut un rol propagandistic demonstrativ, de intimidare, in timpul "Razboiului Rece".
Aici poti citi despre top 10 bombe nucleare din istorie:
https://www.descopera.ro/......in-istorie
Principiul bombei termonucleare
ai o bomba nucleara mica, bagata intr-o "carcasa" de material fisionabil care amplifica explozia si de cateva mii de ori
bomba tarului era cat pe ce sa fie de 100MT, cel care a facut-o a schimbat design-ul in ultimul moment
dan1998 întreabă: