Adică citind istoria vedem că mulți oameni nu l-au ascultat pe Santayana cu citatul lui faimos ("Cei ce nu învață din greșelile istoriei sunt sortiți să le repete") și, din cauza asta, au eșuat. Vrea să zică că istoria e plină de oameni care nu au studiat-o și, din cauza asta, s-au comis atrocități ce puteau fi evitate.
Vrea sa spună că civilizatiile care vin si trec fac aceleasi greseli, economice, politice, ajung la razboaie, apoi urmeaza declinul si disparitia lor. Este ceva normal, avand in vedere ca este in natura umana ambitia, orgoliul, mandria, corupția, lacomia. Generațiile vin si trec, dar modul in care oamenii simt ramane acelasi, prin urmare suntem "Blestemati" sa repetam istoria mereu si mereu, pana la sfarsitul umanitatii.
Mie mi se pare un aforism prea vag.
Sfatul meu e sa preiei doar aforisme pe care le intelegi.
Nimeni nu-ti poate da o interpretare sigura la un aforism vag.
Bismarck stie cel mai bine ce a vrut sa zica!
Categoric,tot prosti ramanem, repetam acelasi rahaturi mereu, individual, tu nu? vezi ma ca nu e bine dar continui sa faci acelasi rahaturi, un nebun ca hitler ar castiga in Romania alegerile
Uitandu-ne la toate imperiile care s-au ridicat si au atins apogeul puterii la nivel mondial, fie ca vorbim de trecutul indepartat sau istoria recenta a lumii, toata grandoarea si măreția acestor imperii s-a construit prin varsare de sange.
Mult, foarte mult sange.Asta nu invatam.
Si daca nu este sange, este dorinta de a controla oamenii, de a ii supune, de a fi mai presus de ceilalti.
Adica ajung cativa oameni sa conduca majoritatea, inclusiv ce gandesc, de unde mananca, de unde se imbraca, ce pareri au despre diverse lucruri.Acum e mult mai usor sa-i controlezi pentru ca informatia e mult mai accesibila.
Toti ne facem vinovati intr-o oarecare masura prin faptul ca alimentam sistemul.Nu poti sa te lupti pentru drepturile si egalitatea oamenilor si sa porti haine facute de un asiatic care munceste 12 ore pe 2 lei.Sau cum zicea cineva, nu ai cum sa vorbesti de saracie cand te duci sa te indopi de caviar la summituri pe tema foametei.
Orice as spune eu sau oricine altcineva despre subiectele astea pot sa sune frumos in teorie, o speranta de viitor, dar realitatea e ca nimeni nu e in masura sa schimbe lumea.
Lumea e perfecta asa cum este ea, toti ce-i care incearca sa o schimbe, o distrug.
Tot ce e bun in lumea asta este de fapt doar un strat de suprafata sub care se ascund multe mizerii, minciuni si crime.
In numele binelui se omoara, sub pretexte de ajutor se manipuleaza.Asta e sistemul pe care l-am construit.
Nu prea ai ce sa faci, decat sa joci cum stii mai bine si sa incerci sa nu faci greselile pe care le-au facut altii.Dar oricum esti vulnerabil, poti sa ai tu cea mai desteapta politica, cineva sta la panda sa te influenteze si sa te faca soldatul lui.
"Lumea e perfecta asa cum este ea, toti ce-i care incearca sa o schimbe, o distrug." - Adică e perfectă aşa cum este ea acum, la momentul de faţă? Şi n-ar trebui să încerce nimeni să o schimbe?
Este perfecta in lipsa interventiei omului asupra mediului.
Tot ce este rau pentru planeta si ecosistem e din cauza lacomiei, a ignorantei si a nepasarii oamenilor.
În ultimul timp se pare că am reuşit totuşi să învăţăm câte ceva. De la ultimul război mondial n-au mai fost războaie în Europa. Ne-am mai cuminţit.
Ca mereu se repeta aceleasi greseli. Sunt evenimente care de-a lungul istoriei s-au intamplat de multe ori, mai multe decat poti numara. Evenimente similare, ca sa nu existe dubii. Daca oamenii invatau de prima data, atunci nu s-ar mai fi inatmplat iar si iar si iar...
Dacă eşti abia pe a 8-a, îmi imaginez că nu ştii încă foarte multă istorie. Totuşi, poate mai mult intuitiv, ţi-ai dat seama că lucrurile cam aşa s-au petrecut. Îţi recomand ca, printre hobby-urile pe care le ai sau pe care le vei avea de acum încolo, să laşi mereu un loc şi interesului pentru istorie. Merită