Nu prea înțeleg, dar mna. Mă impresionează că te preocupă soarta stelelor. Savanții știu, mai exact ce se întâmplă la distanțe mari în timp și spațiu cu teorii, formule de calcul. Acestea sunt modele.
Stelele sunt consecințele Big Bangului. Asta este cel puțin limpede, și clar, sunt copii lui. Un copil nu poate fi mai bătrân ca tatăl.
Rezultă că ceva e greșit în modele, în formule, legat de acea stea.
își da și Omul cu parerea. e ca si cand gaina isi da parerea despre cum s-a format Ocolul.
iti dai seama ce valoare are parerea Gainii in fata realității? exact asa e si a noastră.
O explicatie trebuie totusi sa existe.
Si daca s'au inselat cu vechimea ei, poate are numai 12 miliarde de ani, nah, ce cauta totusi un obiect atat de vechi, atat de aproape?
'Vechi', nu inseamna in cosmos, la miliarde de a.l. distanta de noi?
Problema ta este ca incerci sa înțelegi ceva folosind doar cunoștințele umane.
cum insa ai putea explica asta, daca ai putea muta tu planete, daca ai putea călătorii de 6 ori de lungul galaxiei in doar 0.6 pitere?
te întrebai ce sunt alea pitere?
pai secunda e doar o terminologie umana, de ce te mai bazezi pe ea.
concret: creația nu poate intelege niciodată cum a fost creata. nu, nu ma refer la om. la orice lucru creeat in general.
Multumesc!
Ai reusit sa ma faci sa ma gandesc mai mult la problema pe care ai pus'o tu, decat la intrebarea mea!
trebuie sa plec, o zi frumoasa.
E plin de astrofizicieni aici pe TPU, gata să te satisfacă cu un răspuns. Eu, umil, îmi declin ignoranța.
Timpul in spatiu e total diferit de percetia umana si calculat diferit.
De exemplu, forma moderna a omului a evoluat acum 200.000, iar civilizatia ar fi cam 6.000 de ani doar. Niste numere foarte mici, ca sa intelegi, cam o fractiune de secunda ar reprezenta asta in univers.
Astronomii pot sa greseasca calcule si multe altele, nu sunt perfecti, nu cunoastem fiecare detaliu din Univers ca sa formam puzzel-ul.
Esti Multe. Poate si actor.
Am sa fiu satisfacuta cand o sa folosesti un
Profit de varietatea de subiecte de pe TPU, nu o sa ma vezi aici in discutii despre creme si sampon, le am oricum la serviciu, cu profesionisti.
Asa am gandit si eu, ca nu poate efectiv langa noi, sa fie ceva atat de vechi. Cum a trait atat o stea? De ce nu se gaseste la 13 miliarde de a.l. distanta, daca are 13 miliarde de ani, nu 'aici', la 200.
Cred ca o sa ai fundita.
Nu acum, dar este a ta.
Va place probabil sa credeti ca planeta e atat de batrana rezultand o stabilitate.
omul poate calcula ce se intampla. ciudat, el nu este capabil sa-si trateze bolile, si inca navigheaza cu solenza dar poate calcula universul.
ce sa zic. intr-adevar, traiesc intr-o lume inteligenta.
Iti inteleg punctul de vedere dar nu imi pare rau pentru intrebare.
Semnul? ne'a dus mai departe, nu cred ca intrebam ceea ce stim suta la suta.
Mi-am adus aminte de scrisoarea întâi a lui Eminescu.
"Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi... orice-ai spune,
Peste toate o lopată de ţărână se depune.
Mâna care-au dorit sceptrul universului şi gânduri
Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scânduri...
Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare...
Iar deasupra tuturora va vorbi vreun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă."
Citește o.
Cum a trait atat o stea? O stea este un cuptor care arde hidrogen. Cât timp mai are, trăiește. De ecemplu soarele nostru mai are pentru 5 miliarde de ani. După aceea se stinge. Înainte să se stingă trebuie să ne mutăm pe altă planetă prietenoasă în jurul unui alt soare.
De ce e situată aici la 200? Fiindcă aici s-a format din norul de oxigen îinițial. Fiecare se găsește unde s-a format. Cele de pe marginea exploziei, doar acelea se găsesc la capăt.
Pai asta i adevarul trist. Gandeste te la Eminescu, considerat un geniu care a încercat si el sa afle scopul existenței, sau la marii filozofi. Ironia e ca poti găsi răspunsul la toate intrebarile dar moarte nu te ocolește. E prea scurtă viata de om ca sa ne complica cu întrebări de genul
Sunt si eu pasionat de univers sau ca orice om imi pun întrebări de genul: de unde am venit, ce va fi dupa, care ne este scopul, este macar un scop? dar mi se pare ca depășește înțelegerea umană.
Nu e chair asa, varsta aia e o estimare cu o marja de eroare, ca la toate stelele. Daca o iei in partea extrema poate parea mai veche ca universul si da impresia de senzational... E doar o stea batrana.
Ai dreptate.
Am gasit alta, SMSS J031300.36−670839.3 la 6000 de a.l. distanta de noi.
Da, exista stele batrane, din pacte nu mai batrane decat universul. Ar fi fost interesant dar din pacate nu e cazul.
Am gasit si eu ceva.
https://imgur.com/r4fwajX
Ma ''bucur'' ca a trebuit sa aflu de pe site...
Oricum, skilled photographer.
Focused right inner your thighs.
I'm-a real big baller cause I touch that...
Vezi ca Botul de rata caste, te-a pomenit iar.
Sa nu fie pe invers...
A fost acum mai mult de o luna! Cred.
Te rog, NU ma intereseaza ce comenteaza femeia aia, eu am blocat'o demult.
E bolnava, si eu ma cert cu oameni sanatosi la cap, si mult mai inteligenti.
Se crede un inferno, sa ma ordinăresc cu ea pe forum?
Ma cert cu tine, daca vrei!
Am primit un copacel!
Ce copacel?
Iti gaseam SMSS pe SKY.
Daca vrei, imi spui si ti-o trimit.
Noup.
Un copacel care nu stiu ce este. Cel de la care l'am primit a scos eticheta pe care se aflau instructiunile de ingrijire si pretul.
Daca nu ii dau de capat, intreb pe TPU.
Asta, dacă a fost creată.
Dar viața de când există, creată sau nu, a avut nevoie să înțeleagă ce este în jur ca să poată supraviețui. Am fost pe lună. Axum ea face parte din viața noastră, ca toți sateliții care zboară pe sus creați de noi și ne servesc. Așa că nu vom ști niciodată totul. dar vom ști pe zi ce trece tot mai mult, ca să putem supraviețui.
Cred ca esti cel mai negativist tip de pe forum, si asta nu este usor.
Poate ca sunt si oameni care privesc departe cand merg cu tramvaiul, Einstein a avut o revelatie intr'un astfel de mijloc de transport.
Imi pare sincer rau ca intrebarea mea te'a deranjat.