Mă folosesc de simţul realităţii şi de doza de sceptimism pe care le posed. Eventual, mai caut nişte informaţii din alte surse şi le compar. Dar ca fapt divers, nu poţi să-ţi pui încrederea totală nici în sursele astea, spre exemplu Wikipedia.
Vezi autorul, intri pe wikipedia si vezi daca tipul este scriitor, povestitor sau esesist. Punct.
Tine de convingerile tale, de logica construita de-a lungul timpului. Sint insa, anumite situatii in care autorul construieste naratiunea exact pe frontiera dintre realitate si fictiune, reusind de multe ori sa induca cititorului o stare de nedumerire in privinta realitatii cit si o confuzie in ceea ce priveste fictiunea.
Realitatea e o Dezordine Perfecta, In timp ce Fictiunea e o ordine artificiala.
In realitate nimic nu se repeta, in fictiune da.
In realitate Viata nu are scenariu, Nu poti retrai o clipa de doua ori, Nu o poti relua.
Scuza-ma, dar inca nu stapanesti bine realismul si fictiunea. Citeste ce presupun aceste curente literare si pe urma vei face mult mai usor distinctia intre o proza realista si una de fictiune.
"chiar în unele care prezintă evenimente reale există multă ficțiune pentru a fi mai interesante." - Nu exista fictiune pentru a fi mai interesante ci acele carti apartin realismului fantastic.
In viata, degeaba citesti 15 mii de carti, daca nu le intelegi. Iar ca sa le intelegi trebuie sa stii teoria si sa poti evidentia tendintele literare.
Nu e nimic rau sa inveti si sa studiezi literatura. De fapt, e o placere imensa sa poti intelege fiecare univers creat de marii autori.
Dacă aș spune că Pământul a fost pulverizat de extratereștri, nu ai putea să-ți dai seama că nu e adevărat? De fapt, ai putea să fii destul de sigur că nu e adevărat. Exemplele pot continua până la a spune că am dormit azi noapte, de unde știi dacă e adevărat sau nu? Există niște metode simple de a estima probabilitatea valorii de adevăr a unei afirmații, dar cu altă ocazie. Chiar citind o carte scrisă de autor necunoscut, tot poți să-ți dai seama de anumite chestii.
Când citesc o carte,pur şi simplu nu-mi pasă dacă ce scrie acolo sunt chestii adevărate,sau doar o poveste inventată. Dacă-mi place,citesc, dacă nu, trec la altceva.
Nu suport oamenii care încep să aprecieze mai mult o carte slabă, doar pentru că ce scrie acolo e relatat după o poveste adevărată.
Mi se pare irelevant de unde anume vine povestea, ceea ce contează fiind dacă te satisface sau nu.
Cand citesc o carte sigur nu ma gandesc la asta. Ma gandesc la tine. Dar, eu cum citesc rar, adica deloc, tot asa ma gandesc si la tine. Stai linistit, nu te impacienta, mi-am luat examenul psihologic, totodata literar.