| mihneajuk a întrebat:

Cum functioneaza un reactor?(Doar partea aia la care zice ca protonii ies dintr-un atom si merg la altul sau cv, nu am inteles...cum?)

Răspuns Câştigător
2 răspunsuri:
| relian a răspuns (pentru Elena9328):

Sigur a inteles tot laughing.

| relian a răspuns:

Se folosesc elemente radioactive sau elemente care au caracteristica sa absoarba neutroni.Ca urmare se bombardeaza se tri it in reactor electroni care is absorbiti de acel element sau nucelele acelor atomi, astfel ca atomu care a absorbit electron devine instabil si explodeaza, vorbind asa mai simplu.Din explozie rezulta resturi care formeaza alti atomi de alta natura, mai multi neutroni liberi si energie.Neutronii liberi ramamsi vor fi absorbiti de alti atomi si tot asa avand loc o explozie in lant care e din ce in ce mai mare, pentru ca intra in reactie din ce in ce mai multi neutroni.Treb sa ai un exemplu.Ai un atom vine un neutron, este absorbit.De aici rezulta alti doi atomi noi stabili, de alta natura decat cel initial, plus 3 sau mai multi neutroni si energie degajata.Aia 3 merg apoi la alti 3 atomi deci intra in joc 3 atomi nu unu care vor forma 6 noi atomi diferiti, plus 9 neutroni liberi si triplu energie degajata si procesul o ia razna apoi laughing asta dacas nu este controlat.Deci nu protonii ies ci neutronii, pentru ca asa vor ei, decoi cu aia se bombardeaza initial, asa vor acei atomi asta este caracteristica lor sa-i zicem asa.Cum este benzina si motorina.Arunci un chibrit pe benzina a si luat foc, arunci pe motorina se stinge laughing deci au caracterisitici anume.Asta fac acele elemente care se folosesc in reactor, absorb neutroni daca li se da.Nu stiu daca am explicat bine, nici eu nu prea inteleg asa de bine, dara totu tine de chimie de fizica chimie, mai exact de atom, de elemente, ce carateristici au fiecare.Atomii nu-s toti la fel, dara de ce nu-s la fel si is altfel aia pentru ca au suferit mutatii laughing initial toti atomii erau la fel, toti erau atomi de H dara ajunsi in difwrite conditii au suferit schimbari s-au transformat in altceva, altceva care ramane stabil doara in acele conditii.laughing hai ca o dau in balarii deja

Întrebări similare