Ce vrei sa intrebi, probabil, din ce vad din exempul tau, cum iau nastere ioni; Na+ este ion pozitiv de sodiu si Cl- este ion negativ de clor.
Na este metal; Cl este nemetal
Combinatia metal-nemetal se numeste SARE.
IONUL
E vorba de cati electroni are elementul pe statul de valenta.
Atomul vrea sa fie in echilibru, adica sa aiba 8 electroni pe ultimul strat; exceptie fac hidrogenul si heliul care au 2 electroni pe stratul de valenta (hidrogenul are 1 electron si mai vrea inca un electron ca sa fie "satisfacut").
In exemplu tau:
-Na+ are 1 electron pe ultimul strat de valenta si il va ceda;
-Cl- are 7 electroni pe ultimul start de valenta si va adopta un electron (in cazul tau de la Na, sodiu).
Elementele care genereaza ioni pozitivi (in exemplul tau Na sau sodiu) se numesc METALE. Metalul din exemplu face parte din clasa metalor alcaline, care un electron pe ultimul strat de valenta. Sunt elementele din stanga tabelului elementelor Li,Na, K, Rb, Cs, Fr. Metalele alcanine sunt elemente puternic electropozitive.
Elementele care genereaza ioni pozitivi (in exemplul tau Cl sau clor) se numesc nemetale. Nemetalul din exemplu face parte din clasa halogenilor, adica elementele care au 7 electroni pe stratul de valenta.
Ca o exceptie de la regula celor 8 electroni pe stratul de valenta sunt elementele cu 4 electroni pe stratul de valenta, care pot fie accepta electroni, fie ceda. Sunt elementele C, Si, Ge.
Sper ca nu te-am bagat si mai mult in ceata, dar asta e in mare ce mai retin din scoala.
E greu. De exemplu la https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorine_trifluoride care e cu plus si care e cu minus?
Dap, acum explica-i de ce e Cl+ si F- in ce-am dat eu de exemplu.
Elementele din tabelul periodic formează ioni pozitivi sau negativi în funcție de câți electroni câștigă sau pierd în timpul reacțiilor chimice.
Elementele din coloanele din stânga (grupa 1, 2 și 13) tind să cedeze electroni pentru a deveni pozitivi, în timp ce cele din dreapta (grupa 15, 16, 17 și 18) tind să câștige electroni și devin negativi.
De exemplu, sodiul (Na) se găsește în grupa 1 și tinde să cedeze un electron, devenind astfel Na+ (pozitiv). Clorul (Cl) este în grupa 17 și tinde să câștige un electron, transformându-se în Cl- (negativ).
Regula generală este că elementele din stânga tabelului periodic tind să devină ioni pozitivi, iar cele din dreapta tind să devină ioni negativi, dar există și excepții, așa că este util să consulți configurația electronică a fiecărui element pentru a înțelege cum formează ioni.
ClF3 Aia e molecula. Fata a intrebat de ioni. In molecula atomii isi pun in comun electronii. Ionii cedeaza sau accepta electroni.
Raspunsul tau nu e complet, deoarece ai explicat: clorul adopta un electron de la sodiu. Se intelege ca in cadrul unei molecule.
Si ca sa nu mai lungesc vorba de pomana, raspunsul il are aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Electronegativitate
Deci: exista Cl- sau Cl+ functie de context.
Deci ești intr-o eroare enormă. Încurci legătura covalenta cu legătura ionică. Bazele chimiei, clasa a 7-a. Eu am dat un răspuns mai general la aberația ta, spunând doar ca se pun electroni în comun și nu folosind termenul de "legătură covalenta".
Dacă într-adevăr ești doctor, cum îți este id-ul, e grav; noțiuni generale de chimie, făcute piftie.
Nu există ion-ul Cl+; clorul este un element de grupa 7; ca să ajungi la Cl+ trebuie să înlături 6 electroni de pe ultimul strat de valenta; ceea ce, în condiții normale, nu este posibil.
Ha, ha, ha. Cazan se împiedică într-un nume (denumire).
Legătura ionică pură nu poate exista: toți compușii ionici au un mic grad de legătură covalentă. Astfel, o legătură ionică este considerată o legătură în care caracterul ionic este mai proeminent decât caracterul covalent. https://ro.wikipedia.org/wiki/Leg%C4%83tur%C4%83_ionic%C4%83
Legătura dintre clor și fluor este atât covalentă cât și ionică. La fel cum legătura dintre sodiu și clor este atât covalentă cât și ionică. Atât că la una dintre ele caracterul ionic e mai pronunțat. Dar ca să înțeleagă tot prostul profesorul v-a spus că una e legătura ionică și alta e legătura covalentă. Ceea ce nu e complet adevărat. Este doar pedanterie de dascăl din învățământul școlar și liceal.
În realitate legătura ionică și legătura covalentă sunt gradații diferite ale aceluiași lucru. Dacă e mai mult de 50% ionică îi zice ionică. Dacă e mai puțin îi zice covalentă.
Asa este trebuie sa ajunga la 8 electroni, sa isi faca octetul, in felul asta o sa fie stabil.Asa ca daca are 6 sa ajunga la 8 e mai usor, decat sa cedeze 6. Chestia este de ce trebuie sa aiba 8, de ce 6 nu-s suficienti sa fie stabil?
Mda o fi ce spui tu, dar nu stiu cit de bine ai explicat sa inteleaga omu.Eu nu cred ca a inteles ceva din ce ai scris, e asa fara ce trebuie.
Sa stii care element e cu + sau cu -, trebuie sa stii numarul atomic al acelui element, adica cifra aia de sus din stinga trecuta la fiecare simbol din tabelul elementelor.
Nu tine minte nimeni asa ceva, poate doar daca repeti zi de zi, sau te ocupi cu asa ceva, asa ca ai nevoie de tabelul ala sa te poti uita.
Numarul ala se numeste numar atomic, arata citi protoni sunt in acel atom.
Stiind ca numarul de elecroni este egal cu cel de protoni, ai aflat citi electroni sunt in acel atom.
Numarul ala atomic, ala de sus, arata si citi electroni are acel element.
Stiind citi electroni are, nu ramane decat sai imparti in jurul nucleului pe straturi.
Acum trebuie sa stii cum se face aceasta distributie pe straturile din jurul nucelului.
Treb sa stii ca electronii orbiteaza in jurul nucleului in perechi, totdeauna stau cate 2 si se rotesc invers unu fata de celalalt, dar asta e alta poveste.
Pe fiecare strat poate incapea un anume numar de perechi de electroni.
Straturile de electroni is mai mari pe masura ce se indeparteaza de nucleu, este logic.
Gindeste ca ai 2 oameni in jurul tau, aia se tin de mina si te inconjoara pe tine.
Daca mai vin si altii acolo, nu or sa aiba loc, nu mai incap. Asa ca se duc mai la distanta si te incoanjoara pe un cerc mai mare, dar trebuie sa fie mai multi oameni, sa formeze acel cerc, adica incap acolo pe acel un numar mai mare.
Asa este si cu atomul si electronii ce se invirt in jurul nucleului.
Trebuie sa retii ca atomii in functie de ce tip de atomi sunt, poat avea de la 1 strat pana la 4 straturi pe care stau electronii acelui atom.
Sa nu te complici, tii minte ca :
-primul strat poate avea 2 electroni
-2 lea strat poate avea 8 electroni
-3 lea strat poate avea 16 electroni
-4 lea strat poate avea 32 electroni
Asatea trebuie sa le tii minte, nu-s trecute nicaeri in tabel.
Apoi te duci la elementul respectiv, te uiti in tabel si din exempl ala ce ai zis tu Na, vezi ca are cifra aia de sus 11, inseaman ca Na are 11 electroni de toti.
Apoi ii pui pe straturi.
-Primu strat -2 electroni
-2 lea strat- 8 electroni
-3 lea strat -1 electron
Adunati fac 11 electroni corect?
Daca ai pe un strat doar 1 electron, aia nu-i bine, atomul ala nu-i stabil, are 1 electron si ala trebuie sa fie in pereche, deci nu-i de bine.
Asa ca atomul ala cedeaza electronul, (mai bine spus il pierde) altui atom de alt tip, care are pe ultimul strat 6 sau 7 electroni, atom care il va accepta sau il va lua cu forta, nu il accepta asa de buna voia, ori ala merge acolo de buna voie, ca ramas el singur
Daca atomul ala de Na a cedat electronu de pe ultimul strat, acu are mai putini electroni ca si protoni, deci mai multi is protoni aia cu + si este notat Na+
Luam exemplu ala cu Clor negativ.Te uiti pe tabel si arata cifra sus 17
Asata inseamna ca are 17 electroni de toti.
Daca e sa imparti electronii Cl aia din tabel 17 electroni
-Primu strat= 2 electroni
-2 lea strat= 8 electroni
-3 lea strat 7 electroni
Cum am spus electronii trebuie sa fie pereche si aici avem 7, deci unu este singur, are nevoie de pereche.
Dar pentru un atom care are deja 7 electroni pe ultimul strat sa isi completeze stratu e mai usor sa aduca 1 electron, sa il capteze de altundeva.
Asa ca el accepta 1 electron de la alt atom de alt timp cum ar fi ala de Na.
Aducind 1 electron in plus, Cloru va contine mai multi electroni decat protoni, si va fi notat cu - pentru ca electronii asa is notati cu - sau negativi.
Sint cazuri cand poate ceda sau primi 2 sau 3 electroni, caz in care vei vedea -2 sau +2, ori +3, aia arata citi electroni a cedat sau primit.
O alta chestie ce trebuie sa tii minte, este cifra 8. De la stratul 2 in sus, atomii trebuie sa aiba cel putin 8 electroni pe ultimu strat, ca este stratul 2, 3, sau 4 trebuie sa aiba cel putin 8 sa devina stabil.
Apoi stii cum, sa imparti. Daca ai 8 sa zicem ca atomul respectiv are pe ultimu strat 6, 7 electroni, atunci el accepta, iar daca are doar 2, 3 va ceda.
De ce cedeaza cand are doar 2-3 si de ce accepta cand are 6-7? De fapt nu este vorba de cedare sau acceptare, este vorba d e pierdere si de captare.
Cind is mai multi forta lor este mai mare, intre 6-7 electroni si protonii din nucelu are loc o atractie mult mai mare decat atunci cand sunt dopar 2-3 electroni pe un strat, care se afla si departe de nucleu.
Atunci cand electronii is mai la distanta de nucelu si atractia lor e mai slaba. Ca urmare cand ai 2 electroni pe ultimul strat, magnetismul ala cu protonii din nucelul este f slab, asa ca electronul mai mult este scapat decat sa fie lasat, daca intelegi ce spun.
Cind ai 6-7 electroni, chiar de is mai departe de nucelu impreuna au energie mai multa, deci atractia fata de nucelul este mai mare, asa ca agata un electron de altundeva si sa linistit
Electronii si protonii asa stau acolo in acel atom, se atrag uni pe alti, prin acea forta electromagnetica. Daca ai vazut cand pui un magnet in fata unui metal il atrage, dar daca duci magnetul mai departe, forta lui deja slabeste.
Vezi asta cand ridici cu un magnet ceva metalic, mai agati alt metal de metalul deja agatat si tot asa, dar la un mom dat ultimul metal agatat este scapat.
Cam asa se intampla si cu electronii de pe straturile mai departe de nuceleu si care is cate 1 sau chiar 2-3, scapa de atractia dintre ei si protonii din nuceleu.
Cam asta e in mare ce poti sa faci si cum sa stii care e pozitiv, care negativ.
Sint elemente care nu cedeaza, nu primesc, alea deja au straturile ocupate cu electroni, toti in perechi, asa ca sunt f stabile, nu mai e nevoie sa faca nimic.
Acele elemente fiind stablie stau si singure, asa cum este oxigenul, azotul si alte gaze.
Orice este singur ca element in natura, este stabil, de aia si poate sa stea singur.
Restu de elemente nu le gasesti singure, le gasim in compusi, sau combinat cu alti atomi de la care iau sau cedeaza electroni.
Bine compusii se formeaza si cu elemnte stabile, dar care is pun in comun electroni, asa cum este CO2 de exemplu, oxigenul f stabil, C aproape la mijloc cu electronii aia 8 care ar trebuie sai aibe pe ultimul strat, el are 4 pe ultimu strat, nu stie ce sa faca sa cedeze sau sa primeasca, atunci s-a pus in comun cu oxigenu si ia de la ala dar in acelasi timp si da na de aici, da-mi de la tine, electronii aia danseaza cand pe O cand pe Carbon, se duc de la uni la altii.
E frumoasa chimia asta, daca are cine sa te lamureasca, altfel devine groaznica
Am scris mult, dar e doar pentru lectura, de retinut e putin, dar nu am cum sa explic in 2 fraze si sa si priceapa cineva care n-a inteles din alta parte.
Inca o data: trebuie sa stii electronegativitatea unui element, a celuilalt si sa stii in ce solutie se dizolva (daca e cazul). Doar astfel poti sti care e cu plus si care e cu minus. Ceea ce e un lucru greu de invatat.
Asta cu metalele sunt cu plus, iar nemetalele cu minus e o regula de doi bani. Nu te baza pe ea.
Revin la raspunsul meu, este gresit.Am cautat sa gasesc eu explicatia aia simpla, dar se pare nu prea se poate, asa ca nu e simplu sa stii asa usor care elemente is cu plus si care pot fi cu minus.
Unele elemente pot fi si cu plus si cu minus, deja chestiile astea ne depasesc
Asa ca nu stiu daca exista o explicatie asa de simpla, ori sa inteleaga oricine.
La unele elemnte se aplica ce am spus, dar la altele nu, de seamnea cand treci la stratul 3, deja s-a rupt filmu trebuie sa mergi mai in detaliul mai in amanunte, dar deja ne complicam si nu mai e asa de usor de explicat.
Este vorba despre acele straturi, care la rindul lor mai sunt impartite si in substraturi si oprbitali, etc, cum am spus complicata treaba.
Este daca vrei ceva ca o sosea simpla in cazul elementelor cu putini electroni si autostrazi de alea grele de tot cu numar de benzi ce nu mai stii pe unde si cum sa mergi
Cam asa voiam sa explic, dar nu-i usor, asa ca raspunsul meu este gresit, sa fie corect trebuie sa se aplice la toate elementele, deci nu am, gasit eu acu in caru cu fin Scuze, asta e, se mai intampla.
Ma gindii la o explicatie, dar cred ca nu e buna, dar o mai studiez, cam greu sa gasesti explicatii de alea simple.Am doua idei, le verific si revin nu ma las, mama lor de atomi
Am gasit sistem periodic unde arata la CL - si + chiar si +7, Stii ce is chestiile alea? Acolo spune ca ar fi ceva stare de oxidare.
La Na arata de exemplu doar + la alte elemente de la - la + si p[ina la 7 si mai mult. Aasta nu e ce spunea doctornadus ca depinde cine care inra in reactie?
Vad nu mai spui nimic, ce arata ca nu te pricep, scuze ca zic, asa si eu puteam sa vin sa spun ca elementele metalice cedeaaa electroni si nemetalele accepta, intrebarea e de ce, asta nu ai explicat.Acu am realizat ceva, stai sa verific si revin daca e cu o alta explicatie, daca o fi buna
Am revenit, de data asta ma informai, si am gasit ceva, nu chiar tot, dar la ce te intereseaza pe tine, adica cum ne dam seama daca un element poate fi cu plus sau cu minus.
Am vazut, cineva pe aici spune ca metalele formeaza ioni pozitivi iar nemetalele ioni negativi.
In mare asa ar fi, doar ca va trebui sa stii care element este metal, care nu este metal.
De semenea, metaloizi formeaza ioni si cu plus si cu minus.
Bine, te poti uita in tabel si asa ai stii, asta daca tabelul are trecut pe culori, sau acolo la element, daca e metal sau nemetal.
Dar ca sa fii sigur de un element, ca poate fi ion cu plus sau minus, trebuie sa cunosti, sa stii numarul lui atomic, asa cum am mai spus in alt raspuns pe aici.
Stiind numarul lui atomic, acel numar arata citi electroni are acel element.
Dupa, cunoscind numarul de electroni, va trebuie sai arenjezi pe orbite.Chestia asta e ceva mai dificil, dar odata ce retii cum se face distribuirea electronilor pe orbite, e floare la ureche sa asezi electronii pe orbite.
Dupa ce ai distribuit electronii pe orbite, o sa observi ultima orbita sau ultimul strat, citi electroni contine.
Daca ultimul strat contine 1, 2, sau 3 electroni, atunci acel element poate sai piarda, asa ca va deveni pozitiv sau cu +
Daca pe ultimul strat, ala numit si de valenta, sau strat cu electroni liberi, is 5, 6, sau 7 electroni, atunci acel element va capta electroni si va putea deveni ion negativ sau cu -
Asta este regula, pentru ca de are electroni putini, e mai usor sai lase, sai piarda, decat sa aduca mai multi, unde are nevoie de mult mai multa energie.
Cedind electroni, devine ion pozitiv, pentru ca are mai multi protoni, aia stii ca is cu +
Daca capteaza electroni, o sa aiba mai multi electroni care sunt cu -.
Cam asta e in mare cum poti sti sigur.Asa daca eu acum iti spun Potasiu, sau K ce este? Sodiu sau Na ce este? Oamenii se gindesc cand spui metale la metal, nu la element asa ca de spui cuiva ca sodiu este metal se uita mirat, zice ca ai cazut din luna.Omu crede ca metale is doar aur, argint, fier, cupru, zinc chestii de genul asta.
Bine tu la scoala fiind, ar trebuie sa stii, desi nu sta nimeni sa le invete pe de rost, care is metale care nu-s
Asa sunt si metale sintetice, care is fabricate de om, nu exista in natura, dar tot elemente sunt, tot metale, si nu is nici cu plus nici cu minus.
Daca iti spun zii cum este Boriu sau Bh, tu te uiti in tabel o sa vezi ca e trecut la matal, o sa spui gata e cu +, dar nu-i cu plus nici cu minus
De asta zic, cel mai corect, este sa faci tu configuratia electronica, apoi sa stii cum poate fi.
Profesorul la scoala daca tu o sa spui e cu + daca iti cere sai demonstrezi, ce faci?
Asa si la matematica, poti da un raspuns final, dar trebuie sa demonstrezi cum ai ajuns acolo, nu merge asa ca tii minte ca calculatoru si dai sa sune.
O sa te intrebe demonstreaza cum Na este cu + tu atunci ce faci? Spui ca asa stii tu regula, ca metalele is cu +? Ala no sa ia de bun raspunsul asta, asta nu este explicatie.
Explicatia este ce am spus mai sus.
-Sub 4 elctroni pe ultimul strat is cu +
-Peste 4 electroni pe ultimul strat e cu -
Dar trebuie sa arati configuratia, sa arti ultimul strat, cum ai ajuns acolo.
Te intreaba de ce? Spui pentru ca mai putini electroni sa fie lasati nu consuma energie atomului, decat sa aduca mai multi electroni 4 sau 5, caz in care atomul are nevoie de multa energie.
O sa spui cum asezi electronii pe orbite, pe straturi? Aia nu ai intrebat asa ca daca vrei sa stii, trebuie sa pui alta intrebare
Asta este singura explicatie si demonstratie mai usoara, sa asezi electronii pe straturi, apoi sa vezi citi are pe stratul de valenta si regula sub 4 +, peste 4 is cu -. aia e tot.
Explicatia am spus-o, atomu foloseste energia cea mai putina pentru a deveni stabil.
Acu daca mai folosim si alti teremni, stabil, pfff deja ne ducem mai departe, asta e alta intrebare, de ce atomii is stabili daca au 8 electroni pe ultimul strat si bla bla.
Asa ca baga alta intrebare pentru asezarea pe straturi, pentru stabilitate, vedem acolo cum sta treaba.
Aia ca e metal si ca trebuie sa fie cu + nu poti sa dai explicatia asta, doar sa spui pai e metal gata e cu +, trebuie sa demonstrezi, iar demonstratia asa se face cum am spus eu, spui citi electroni sunt pe ultimul strat.
Bine poti sa stii si fara sa faci tu asezarea pe straturi a electronilor, dar nu-i regula, se poate face doar pentru grupele 1-2-13-14-15-16-17-si 18. Intre grupele 2 si 13 ups nu mai stii
Dar la grupele alea ce am scris mai sus e simplu.Grupa 1 are 1 electron pe ultimul strat, pac tac ai rezolvat si asa mai departe.
Dar inca odata, profesorul o sa zica cum stii ca are 1 electron, demonstreaza.Deci tot va trebui sa imparti electroni pe straturi.
Cam asta ar fi explicatia corecta sa faci configuratia electronica si stii care e cu - care e cu +.
Asta e tot, daca ai intrebari baga, desi am vazut nu ai spus nimic la nici un comentariu, banui, ca ai inteles tot asa gen poza de la cel caruia ai dat raspunsul ca si cistigator.
Ca sa retii un lucru, cel mai bun, este sa iti explici de ce este asa, daca doar tii minte ca o poza, ori ca o poezie, chestiile astea se uita rapid.
Chestia aia cu stabilitatea atomului, tine de 2 chestii
1- de numarul de protoni si electroni
2-de citi electroni is pe ultimul strat.
Gazele nobile au numar de protoni si electroni la fel, iar pe ultimul strat au 8 electroni, de aia ei nu sunt reactivi, adica nu vor sa intre in reactie cu alti atomi, pentru ca nu au nevoie.
Ce inseamna cand spunem ca atomii, sau elemetle intra in reactie? Inseamna tocmai acest schimbi de electroni, aceste cedari si acceptari de electroni, la asta se rfera cuvintul ala rectie, care este urmata de eliberarea de energie din partea electronilor.
atomi gazelor rare, sunt cei mai stabili din toti atomii cunoscuti.
Stabilitatea asta este data de atractia dintre protoni si electroni, dar si de electronii aflat pe ultimul strat.
Cind numamrul de electroni este egal cu numarul de protoni, atractia este echilibrata, atomul are o stare de echilibru.
8 electroni pe ultimul strat este ideal pentru un atom, pentru ca electronii vor sta in pereche, pentru ca stratul respectiv sau orbitele respective vor fi pline, adica contin maxim de electroni, chestia asta face ca energia si modul cum is distribuite fortele in acel atom sa fie cel mai stabil.
Daca is mai putini electroni, ori mai multi protoni, atomul este destabilizat, ceva gen cum este la roata de la masina, cand fac aia balansau, daca roata nu este la fel pe toata suprafata ei, atunci balanseaza, nu este stabila, nu se roteste bine.
De aia pun aia plumb acolo.
Din exemplu tau cu NA si Cl de ce e cu minus si cu +, explicatia este urmatoarea :
Na ar putea sa ia de la Cl 7 electroni si sa devina Na-7, Cl sa cedeze 7 electroni si sa fie Cl+7
Daca ar face asta, atunci ei din pct de vedere al distributiei electronilor ar fi ca si gazele nobile, ar avea pe ultimul strat 8 electroni, adica ideal.
De ce nu este totusi bine?
Este bine ca ar avea pe ultimul strat 8 electroni, dar nu este bine din pct de vedere al sarcinilor din acel atom.
Adica Cl daca ar ceda, automat ar ramne in acel atom 7 protoni mai mult decat electroni, ce ar duce la destabilizarea atomului, protonii fiind mai multi ar trage de electroni si iar destabiliza.
Daca cloru capteaza doar 1 electron, va avea 1 electron mai mult decat protoni, diferenta nu va fi deloc mare, plus ca va avea pe ultimul strat 8 electroni, va fi mai stabil decat Cl + cu valenta perfecta dar diferenta f mare intre - si +
Na la fel daca ar accepta aia 7 electroni, ar face valeta 8, perfecta, dar numarul foarte mare de electroni comaprativ cu protoni, ar destabiliza elementul respectiv, electronii ar trage ei de protoni si iar destabiliza.
De aia atomii, aleg calea ce il face mai stabil, sa nu inceapa sa balanseze ca o roata de masina de aia care nu este balansata.
Asta este explicatia de ce unia cedeaza, alti, primesc, pentru ca este calea cea mai buna, pentru acele elemente.
Asa ca idee, toate elementele din sistemul periodic is cu - sau cu + cu exceptia gazelor nobile, care is pefecte din pct de vedere al stabilitatii, atit ca nr protoni/electroni, cit si al startului de valenta, ala cu 8 electroni.
Ce am mai observat, unia spun ca electronii sar roti in jurul nucleului, alti oameni, spun ca nu sar roti, ca ar sta pe loc si doar ar sari coarda in sus si in jos
Dar asta e alta poveste.Am scris toate astea, pentru ca intrebarea ta m-a facut curios sa stiu, recunosc ca nu stiam, apoi am cautat sa aflu mai multe, dar la un mom dat te opresti ca nu mai stie nimeni nimic sigur.
Deci orice element in afara de gazele nobile pot intra in reactie cu un alt element usor, o fac tocmai sa stea si ei linistit sa nu se mai agite asa cum ma agit eu pe aici, sa pricep chestiile astea.
Dar cum am zis, grijania mamei lor de electroni cineva trebuie sa le dea de cap, bineinteles ca nu eu, eu doar incerc sa inteleg ce altii descopara, pentru ca aia nu au timp sa stea sa explice mura in gura unora ca noi.
Ce ar mai fi bun de amintit, electronii stau in atom, pe orbite in perechi de cate 2.
Cind un electron este singurl el are o energie mult mai mare, comparativ cu electronii care stau in perechi.
De aia cand atomii intra in reactie, cand accepta sau cedeaza electroni, are loc o emisie de lumina sau caldura, pentru ca electronii liberi care nu stau in pereche, mergind intr-un orbital si completindul, isi va gasi acolo perechea si o parte din energia lui, este eliberata, sa poata sta cu pereche el cedeaza energie.
Acum de ce se intampla asta, chestii complicate, cu alta ocazie