"După ce un fragment de materie densă care provine dintr-o gaură albă loveşte Pământul şi iese pe partea cealaltă a planetei, rotaţia planetei începe să se oprească. Acest lucru duce la pierderea treptată a magnetosferei."
Asta e descrierea unui film.
Nu stiu cat de posibila e treaba din citat, dar pare o posibilitate de 1 la infinit
Ce am zis cu virginitatea, nu avea inteles ascuns
Eu inteleg ca magnetosfera este generata de ceva. In cazul pamantului este consecinta a frecarii straturilor inferioare cu cele superioare ale pamantului. Practic nucleul este mai dens si se freaca de restul (nu e chiar cea mai corecta explicatie, dar pentru imagine). Astfel apare electricitatea si astfel apare si campul magnetic.
Nu stiu daca la soare este la fel de exemplu, acolo pot sa fie parte si reactiile de fuz/fis-iune.
Daca opresti cauza, opresti si efectul...
Pai magnetosfera este cauzata de miezul planetei. Miezul este format din doua parti intern si extern.
Ala intern este solid iar cel extern lichid.
Miezul intern se invarte si cauzeaza turbulente in lichid. (fizica) => Campul Magnetic.
Deci ca sa isi piarda magnetosfera trebuie sa isi raceasca miezul.
"Nu" la prima intrebare. "Da" la a doua intrebare.
E drept ca daca temperaturile s-ar micsora atunci miezul lichid ar deveni solid, ceea ce ar duce la modificari in dinamica strcturii interioare si implicit la modificari ale campului magnetic. Poate chiar disparitia acestuia.
Asta nu inseamna ca exista o legatura directa intre temperatura si campul magnetic.
Ideea e ca Pamantul are in interior fier si alte rahaturi, care se misca intr-un anumt fel (nimeni nu stie cum) si se presupune ca ar produce campul magnetic.
Fenomenul nu e inteles prea bine.
Miscarea trubulenta din interiorul planetei e mult prea complexa pentru a o putea aproxima, sau pentru a putea intelege modul real in care genereaza campul magnetic.
Dupa cum spunea si Max Plank, daca Dumnezeu ar exista l-as intreba doua lucruri: "De ce teoria relativitatatii, si de ce turbulenta?"
Cam asa functiona si Marte. Numai ca anumiti factori (din cate am inteles e vorba de impactul cu niste asteroizi) au dus la modificari ale miscarii metalului topit din interior.
Daca o stea neutronica are o coliziune si punctul unde s-a intamplat este indreptat spre noi si est mai aproape de 100000 ani lumina emite gaze gama si se distruge tot campul magnetic sau daca folosim 10000 de ani inventia lui tesla sau are loc o explozie solara gigantica
"campul magnetic"?
Campul magnetic poate fi distrus fara a se produce schimbari la cel ce-l produce?
Betty_9264 întreabă: