| Exilee a întrebat:

Cum pot sa observ fenomenul de interferenta( fenomenul de suprapunere si compunere undelor luminoase, cu formarea unei figuri cu maxime alternand cu minime)a luminii PRACTIC? happy

Ce materiale mi-ar trebui?

10 răspunsuri:
| Vladuthz a răspuns:

Ti-ar trebui o imitatie cat mai,, acurata" a dispozitivului Young. Adica o chestia lunga cu 2 taieturi mai departate.

| Vladuthz a răspuns:

+ un ecran cat mai neted si de o singura culoare

| Exilee explică (pentru Vladuthz):

Da... cum fac rost happy?

| Inferno a răspuns:

Exista unde coerente si unde necoerente. Pentru ca fenomenul sa se manifeste ai nevoie de unde coerente. Radiatia electromagnetica pe care o radiaza becul este formata din unde necoerente.
Pentru a trnsforma undele necoerente in unde coerente se foloseste o placuta cu doua fante.In acest fel, fiecare fanta devine o sursa individuala de lumina coerenta. Mai ai nevoie de un tablou in spatele fantelor.
Asta in teorie.

| Exilee explică (pentru Inferno):

Atat?! Momentan nu cred ca am suficiente materiale ( nici nu stiu cate macar) pentru a forma un dispotiziv Young. Altcumva nu se poate?! big grin

| RAY a răspuns:

Simplu te transformi intro unda de lumina si vedea cu ochii tai mici

| ayo8207 a răspuns:

Figura de interferenta circulara:
http://www.phys.tuiasi.ro/....../lab05.pdf

Ai nevoie de o lentila de binoclu si o lama plan-paralele(o bucata de geam).

Sau prin dispozitivul lui Young, cum zice Vladuthz, ai nevoie de 2 deschizaturi. http://interferentaluminii.wikidot.com/dispozitivul-young

Interferenta o poti sesiza si utilizand anumite becuri la lustra. In special cele cu filament, tuguiate in varf, deoarece grosimea sticlei in varf este mai mare si are loc o dubla reflexie. Pe perete o sa vezi cercuri alternante

Răspuns utilizator avertizat
| Vladuthz a răspuns (pentru Exilee):

Forum.softpedia.com, te duci la aria stiinta, si la stiinta aplicata pui intrebarea. cei de acolo iti vor raspunde pentru ca stiu ei

| Exilee explică (pentru Vladuthz):

Stiu tongue