| raz0000001 a întrebat:

Cum puteti dovedi credibilitatea Bibliei/Dumnezeu, obiectiv? Aveti si voi niste dovezi ca sa stim ca nu e doar o fictiune? A fost scrisa acum multi ani, cand oamenii aveau o inteligenta destul de scazuta si nu stiau sa explice anumite fenomene. Va rog fara indoctrinari scrise.

PS: Intrebarea precedenta a fost stearsa si am reformulat mai 'politicos', cred.

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Experienta mea cu persoanele religioase confirma faptul ca nu au nevoie de dovezi. Ei "cred". Ce cred ei difera de la religie la religie, de la secta la secta si nu in ultima instanta de la individ la individ. Chiar facand parte din aceeasi grupare, fiecare "crede" mai mult sau mai putin diferit de ceilalti.
Singurele linii comune sunt:
1. Daca pupam spiridusul in fund, primim un cadou.
2. Daca nu pupam spiridusul in fund primim o pedeapsa.

Nu mai conteaza daca povestea e reala sau nu, daca situatiile imaginate de ei sunt posibile, daca e vreun sambure de adevar in povestea lor sau daca spiridusul intr-adevar exista.
Daca ei "cred", nu mai are nici o importanta restul problemei.

De aceea tind sa cred ce zice Robert Sapolsky, si anume ca religia si implicit credinta este de fapt o afectiune psihica care te face sa crezi diverse lucruri inexistente si false.

| raz0000001 explică (pentru Holiday):

Adica se rezuma si la "si cred ca asa sunt indoctrinati de mici si nu sunt lasati sa gandeasca.".

Foarte de acord. happy

55 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Credinta e doar nevoia de a crede atat

| raz0000001 explică (pentru RAY):

De ce ai nevoie sa crezi in ceva? E inutil, si cred ca asa sunt indoctrinati de mici si nu sunt lasati sa gandeasca. De asta de multe ori asociez religia cu prostia (uite ca rimeaza), dar hai sa nu generalizam.

| RAY a răspuns (pentru raz0000001):

Starea de confort care ti o ofera religia

Răspuns utilizator avertizat
| Bondarel99 a răspuns:

Te-ai aprins? Fiecare are dereptul sa creada ce vrea (din diferite motive, poate unii vor ei sa creada pentru ca asta ii face sa se simta mai bine) fara sa fie judecat, atunci cand cineva isi baga pe gat altora propria parere (desi nu exista dovezi nici de-o parte nici de alta) este fix cum i-ai caracterizat tu in intrebarea anterioara pe cei care nu iti impartasesc opinia.

| raz0000001 explică (pentru Bondarel99):

Sa creada, dar eu intreb de ce cred ei in asta. Caut dovezi ca e real.

| Romanul86 a răspuns (pentru Bondarel99):

Biblia a fost scrisă în 1000 de ani de 40 de autori. Toți autorii transmit mesajul că se va naște un Mântuitor și că va veni sfârșitul lumii.
Biblia are autori autentici nu autori discipoli cu are Coranul, Vedele hinduse, Tripitaka budhistă etc.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Inexistentialitatea inexistentului nu stiu cum poate fi dovedita!

| raz0000001 explică (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Imi place cum gandesti

PS: nu pot evalua raspunsuri inca :'(

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru raz0000001):

Nu-i bai! suntem in aceeasi barca din material compozit; caci lemnul de cedru s-a demodat.winking laughing

Te invit la un pahar de apa, ahm, ma scuzi. La un pahar de vin*

Ok! poate fi si o bere; pe munte, dupa escaladarea unui perete de 100-200 de metrii.winking

Doar una? ce om.

Cari tu berile, in coarda si eu beau 3 navete. laughing laughing laughing

As mai vrea sa scriu ceva,fi atent,de mic esti indoctrinat cu acelasi idei,de mic esti ca un burete asimilezi totul, crezi in totul, nu ai o gandire critica, parinti, societatea cred in acelasi lucruri ca devii dependent de ia, nu are legatura cu inteligenta si cu spalarea pe creier, iar la asta sectancti sunt campioni

Exact, si eu am fost indoctrinat, dar nu stiu, usor, usor am inceput sa nu mai cred. Eram speriat in procesul asta, dar mi-a trecut. Bine, nu sutem nici cei mai pocaiti, dar totusi.

Tu da, dar gandeste-te ca daca numai crezi sau treci la alta religie esti vazut foarte prost in comunitatea ta, religia, secta ta, oamenii aia cred ca restul sunt diavoli, rai, sunt fanatici

Da, acum depinde. Dar cand ajungi la o varsta nu prea iti mai pasa.
La fel si cu orientarea sexuala.

Ba da isi pasa, vezi tu majoritatea traiesc in zona lor de confort si sunt masini de minciuni, mint pe alti si se mint si ei

Praf

| SimionAlex97 a răspuns (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Ai grijă, dovedirea unei duble inexistențe duce la afirmarea existenței obiectului în cauză. Noi căutăm să analizăm existențialitatea inexistentului.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru SimionAlex97):

Coane Spirache! Adevarul nu-i ca-n speculatiile matematice!

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Da! exsta si dovezi stiintifice refuzate de iudecrestini: 1. lemnul de Cedru Libanez 2. Pragul dintre Mediterana si actuala Marea Neagra, 3. Zamolxiasmul, care a precedat celelalte religii monoteiste

| WhiteLife a răspuns:

Buna! Ca multe alte intrebari despre religie, cred ca raspunsurile de aici nu vor putea face pe nimeni sa se razgandeasca cu privire la ceea ce gandeste. Astfel, crestinii vor fi etichetati ca fiind creduli si putin documentati, iar celelate persoane vor fi privite de crestini la fel. Asa ca raspunsurile sunt destul de inutile happy Stiu ca un raspuns in plus nu ajuta mai mult decat celelalte.

Sunt cateva date preluate din cartea "Nu am destula credinta ca sa fiu ateu". Nici crestinismul, nici o alta religie, nici ateismul, nici teoria evolutionista, nici cea creationista nu au raspuns la toate intrebarile noastre. Asa ca presupun ca fie ca alegi sa crezi ca Biblia e adevarata, sau nu, ca Dumnezeu exista sau nu, e nevoie de putina "credinta", pentru a putea trece peste ceea ce nu stim si sa acceptam totusi teoria care ni se pare cea mai plauzibila. Sunt cativa scriitori antici, necrestini, care confirma in povestirile lor detalii care sunt scrise in Biblie. De exemplu: Josephus, Tacit, Filo, Dio Cassius etc. Fiind istorici (unii chiar destul de respectati, de exemplu, Josephus, daca nu ma insel e destul de cunoscut si ceea ce el a scris se considera a fi destul de adevarat), evenimentele consemnate de ei se gasesc si in Noul Testament. Apoi, scriitorii NT includ in ceea ce scriu detalii stanjenitoare despre ei insisi (cum ca sunt slabi la minte, lasi, neincrezatori). Putine persoane ar scrie astfel de lucruri despre ei daca ar fi fost sa scrie o poveste fictionala. Mai posibil sa se fi descrisi ca fiind curajosi. Au inclus detalii stanjenitoare despre Domnul Isus si despre afirmatiile Sale, au introdus in texte cerinte dificile din partea Domnului Isus (sa-si iubeasca dusmanii, sa nu divorteze, sa nu ii judece pe ceilalti). Au inclus mai mult de 30 de personalitati confirmate istoric, descriu miracolele ca pe orice alt eveniment, adica in relatari simple, neinflorite (detaliile inflorite si extravagante sunt semne clare ca o anumita relatare isotrica are elemente de legenda). Si acesti scriitori si-au abandonat credintele si practicile stravechi, au adoptat altele noi, nu si-au renegat marturia nici atunci cand au fost persecutati sau amenintati cu moartea. Iarasi, putini autori care sa fi scris astfel de povesti si sa fie gata sa moara pentru ele.

Stiu ca ceea ce am scris nu va fi de mare folos. Nu sunt preot, nu cunosc multe detalii. E adevarat ca acum mai poti pune inca 100 de intrebari. Daca doresti sa cunosti mai bine punctul de vedere al crestinilor (unii care au studiat mult tocmai ca sa dovedeasca ca ceea ce cred e adevarat) poti citi cele mai bune dovezi ale lor in cartea de care am zis. Nu fac reclama, nu am rude la tipografie. E doar un raspuns oarecare happy
O zi frumoasa!

| doctorandus a răspuns (pentru WhiteLife):

Draga WhiteLie, Isus a existat, dar ca ar fi fost Fiul lui Dumnezeu este doar teologie si nu poate fi istorie.

| Nilsson a răspuns:

Da, profetiile dovedesc credibilitatea Bibliei.
Cu sute de ani inainte a fost profetizata nasterea unui salvator care va fi cunoscut de toti oamenii de pe Pamant si uite ca in prezent crestinismul e raspandit pe tot globul.
In perioada cand au fost consemnate profetiile poporul evreu era doar o natiune neinsemnata disputata de marile imperii din jur, nimeni nu avea nici cea mai mica garantie ca se vor implini dar Cuvantul lui Dumnezeu nu minte.

| Raducons a răspuns:

Nu erau oamenii mai putin inteligenti, doar că nu erau asa de evoluati.
In ceea ce priveste Biblia nu exista nicio proba.

| raz0000001 explică (pentru Raducons):

"putin inteligenti, doar că nu erau asa de evoluati." cam tot aia inseama. Si da.

| Raducons a răspuns (pentru raz0000001):

Nu este tot aia. inteligent poate sa fie si un om care nu are atatea cunostinte, evolutia conteaza si ii avanseaza fata de ceilalti.

| raz0000001 explică (pentru Raducons):

Ah, inteles acum. happy

| Iunix a răspuns:

Se numeşte credință nu certitudine.
" Cred că Dumnezeu există "
Nu spune nimeni
" Ştiu că Dumnezeu există "

Cum a mai spus cineva, e un subiect dezbătut de " n " ori.
Caută pe google sau chiar aici pe TPU.

Ce răspunsuri crezi că vei primii?
Ateii o să-ți spună că nu există şi vor aduce dovezi ştiințifice + erori din biblie/întâmplări fără sens iar creştinii te vor bombarda cu citate din biblie, înjurături sau "explicații" fără sens.

| raz0000001 explică (pentru Iunix):

De ce ai crede intr-o poveste?

| Iunix a răspuns (pentru raz0000001):

Crezi dacă îți este povestită de suficient de multe ori şi cei din jurul tău susțin ideea.
De exemplu Columb şi descoperirea Americii.

| PumpkinDoll a răspuns:

E un subiect ''fumat''.

| raz0000001 explică (pentru PumpkinDoll):

Stiu, stiu. Dar m-am "aprins" (ha, ha. t-ai prens?) din cauza altor intrebari de pe aici.

| Exal a răspuns (pentru raz0000001):

Ai pus intrebarea asta si ai dat deja o funda in mai putin de 50 de minute, nu inteleg ce ai vrut sa arati prin asta...ori ai vrut sa dai o funda.
Ma rog, exista multe dovezi cu privire la existenta vietii de apoi, iar unele intamplari ale Bibliei precum cea a existentei lui Iisus si invierea lui sunt atestate ca fiind corecte d.p.v al istoricilor.

| raz0000001 explică (pentru Exal):

Nu am primit nicio dovada reala. M-am aprins doar ca am vazut alte intrebari si m-am linstit acceptand ideea ca indoctrinatii asa vor ramane.

| Exal a răspuns (pentru raz0000001):

Documenteaza-te daca vrei dovezi cu privire la ce ti-am zis. Unele le poti gasi scrise de mine la sectiunea raspunsuri a profilului meu.

| RAY a răspuns (pentru Exal):

Ma rog, exista multe dovezi cu privire la existenta vietii de apoi, iar unele intamplari ale Bibliei precum cea a existentei lui Iisus si invierea lui sunt atestate ca fiind corecte d.p.v al istoricilor.

hai sa vedem dovezi, asa ceva nu afirma nici papa de la roma dar tu ai tupeu, sa vedem

| doctorandus a răspuns (pentru Exal):

Istoricii nu pot atesta miracole. Chestiunea tine de metodologie: nu pot exista dovezi istorice ca s-ar fi produs un miracol.

| relian a răspuns (pentru Exal):

Care sunt istoricii aia care atesta ca ISUS al tau a existat? Poate istoricii imaginari happy0 ca isotorici reali n-a fost nici unu.Ma refer n-a fost nici in timpul ala nici dupa un istoric vazut bine, adica apreciat care sa fi scris da a existat unu isus care mergea pe apa, care invia morti.Nu stiu ce informatii ai tu, sau ce inseamna pentru tine un istoric, dar cred ca ai informatii gresite, istoricii vremii si dupa nu sunt care sa fi afirmat ce spui tu.Deci ar fi cazu sa te lasi de informatii false. Daca ar fi fost asa cum toti oamenii ar fi fost credinciosi.

| Exal a răspuns (pentru relian):

Ce ma întrebi? Netul e plin, iar dacă găsești un istoric care neagă, e prea prost. Iisus a existat si a avut o mare contribuție în istorie, a existat la fel ca Ștefan Cel Mare.

| RAY a răspuns (pentru Exal):

Dovedeste omule

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru Exal):

Atunci cand amintesti de Fane Babanul ar trebui sa citesti ceva mai multa istorie; in privinta lui Isus pot recunoaste ca este doar un concept mistic, cu pilde nerespectate de toti asazisii sfinti.

| relian a răspuns (pentru Exal):

Iauzi asa crezi tu sau ti-a spus cineva? A existat ca si Stefan cel mare? Pai asta a existat sigur, mai toti istoricii straini il mentioneaza, ba si papa de la Roma.Acum arata tu care istoric spune ca Isus a exista? Eu nu am vazut nici unu pe net sa zica asa ceva.Deci cand afirmi ceva fa bine si vina cu ceva informatii, nu arunca asa vorbe in vant.Deci intreb, pentru ca eu nu am gasit nici un istoric pe net sau despre un istoric care sa fi scris ce spui.Cauta tu si da link-ul aiaic sa vedem si noi.Nu ma trimite sa caut ce nu exista.Si raspunde la intrebare, ce este ala un istoric pentru tine? Astept

| gheorghe699 a răspuns:

Deacord cu ce spui in intrebare,dar cu o precizare,oamenii nu aveau o inteligenta mai scazuta,mai scazuta decat azi, nu se poate, scoala se face asa ca sa fie, nu neg sunt si copii care invata se instruiesc, dar peste 75%din cei ce merg la scoala, merg din obligatie.

| Alfred0703 a răspuns:

Nu se poate dovedi ca exista.

| Savas10 a răspuns:

Ce patetic, sa pui o intrebare din postura unui ateu, apoi sa recompensezi raspunsul care-ti gadila tie conceptiile slabe si cladite din prostie.

| raz0000001 explică (pentru Savas10):

Nu asta a fost intentia, dar mi-a placut foarte mult mesajul.

Pana acum nu am vazut un crestin sa imi raspunda la intrebare, doar pe langa ea.

| ChrisAK47 a răspuns:

Ce este credinta daca nu te indoiesti?

| raz0000001 explică (pentru ChrisAK47):

Am intrebat de dovezi dar in fine.

| Dinu_Desculţ_1959 a răspuns:

Eu nu cred decât în mine, în forţele mele proprii, în cultura şi gândirea mea. Numai aşa eu mă simt un om puternic şi util. Numai aşa mă simt om.

| SimionAlex97 a răspuns:

Te rog... evident că e extrem de improbabil ca Dumnezeu, așa cum este el descris în general de creștinism, să existe. Extrem de improbabil.
Biblia este o carte de ficțiune care a constituit un fundament pentru nște norme sociale, foarte probabil. Atât.
Când vorbim de Dumnezeu, ale cărui caracteristici nu sunt clar definite și care nu dispune de un consens la nivel semantic, exprimăm adevăruri posibile prin intermediul probabilităților. Astea sunt atât de mici, încât ipotezele nici nu merită băgate în seamă.