| raz0000001 a întrebat:

Cum puteti dovedi credibilitatea Bibliei/Dumnezeu, obiectiv? Aveti si voi niste dovezi ca sa stim ca nu e doar o fictiune? A fost scrisa acum multi ani, cand oamenii aveau o inteligenta destul de scazuta si nu stiau sa explice anumite fenomene. Va rog fara indoctrinari scrise.

PS: Intrebarea precedenta a fost stearsa si am reformulat mai 'politicos', cred.

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Experienta mea cu persoanele religioase confirma faptul ca nu au nevoie de dovezi. Ei "cred". Ce cred ei difera de la religie la religie, de la secta la secta si nu in ultima instanta de la individ la individ. Chiar facand parte din aceeasi grupare, fiecare "crede" mai mult sau mai putin diferit de ceilalti.
Singurele linii comune sunt:
1. Daca pupam spiridusul in fund, primim un cadou.
2. Daca nu pupam spiridusul in fund primim o pedeapsa.

Nu mai conteaza daca povestea e reala sau nu, daca situatiile imaginate de ei sunt posibile, daca e vreun sambure de adevar in povestea lor sau daca spiridusul intr-adevar exista.
Daca ei "cred", nu mai are nici o importanta restul problemei.

De aceea tind sa cred ce zice Robert Sapolsky, si anume ca religia si implicit credinta este de fapt o afectiune psihica care te face sa crezi diverse lucruri inexistente si false.

55 răspunsuri:
| PumpkinDoll a răspuns:

E un subiect ''fumat''.

| raz0000001 explică (pentru PumpkinDoll):

Stiu, stiu. Dar m-am "aprins" (ha, ha. t-ai prens?) din cauza altor intrebari de pe aici.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Inexistentialitatea inexistentului nu stiu cum poate fi dovedita!

| Raducons a răspuns:

Nu erau oamenii mai putin inteligenti, doar că nu erau asa de evoluati.
In ceea ce priveste Biblia nu exista nicio proba.

| RAY a răspuns:

Credinta e doar nevoia de a crede atat

| raz0000001 explică (pentru Mihailescu_Valeriu_1953):

Imi place cum gandesti

| raz0000001 explică (pentru Raducons):

"putin inteligenti, doar că nu erau asa de evoluati." cam tot aia inseama. Si da.

| raz0000001 explică (pentru RAY):

De ce ai nevoie sa crezi in ceva? E inutil, si cred ca asa sunt indoctrinati de mici si nu sunt lasati sa gandeasca. De asta de multe ori asociez religia cu prostia (uite ca rimeaza), dar hai sa nu generalizam.

PS: nu pot evalua raspunsuri inca :'(

| Bondarel99 a răspuns:

Te-ai aprins? Fiecare are dereptul sa creada ce vrea (din diferite motive, poate unii vor ei sa creada pentru ca asta ii face sa se simta mai bine) fara sa fie judecat, atunci cand cineva isi baga pe gat altora propria parere (desi nu exista dovezi nici de-o parte nici de alta) este fix cum i-ai caracterizat tu in intrebarea anterioara pe cei care nu iti impartasesc opinia.

| raz0000001 explică (pentru Holiday):

Adica se rezuma si la "si cred ca asa sunt indoctrinati de mici si nu sunt lasati sa gandeasca.".

Foarte de acord. happy

| Raducons a răspuns (pentru raz0000001):

Nu este tot aia. inteligent poate sa fie si un om care nu are atatea cunostinte, evolutia conteaza si ii avanseaza fata de ceilalti.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru raz0000001):

Nu-i bai! suntem in aceeasi barca din material compozit; caci lemnul de cedru s-a demodat.winking laughing

| raz0000001 explică (pentru Bondarel99):

Sa creada, dar eu intreb de ce cred ei in asta. Caut dovezi ca e real.

Te invit la un pahar de apa, ahm, ma scuzi. La un pahar de vin*

| raz0000001 explică (pentru Raducons):

Ah, inteles acum. happy

| Iunix a răspuns:

Se numeşte credință nu certitudine.
" Cred că Dumnezeu există "
Nu spune nimeni
" Ştiu că Dumnezeu există "

Cum a mai spus cineva, e un subiect dezbătut de " n " ori.
Caută pe google sau chiar aici pe TPU.

Ce răspunsuri crezi că vei primii?
Ateii o să-ți spună că nu există şi vor aduce dovezi ştiințifice + erori din biblie/întâmplări fără sens iar creştinii te vor bombarda cu citate din biblie, înjurături sau "explicații" fără sens.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Da! exsta si dovezi stiintifice refuzate de iudecrestini: 1. lemnul de Cedru Libanez 2. Pragul dintre Mediterana si actuala Marea Neagra, 3. Zamolxiasmul, care a precedat celelalte religii monoteiste

| raz0000001 explică (pentru Iunix):

De ce ai crede intr-o poveste?

Ok! poate fi si o bere; pe munte, dupa escaladarea unui perete de 100-200 de metrii.winking

Doar una? ce om.

| RAY a răspuns (pentru raz0000001):

Starea de confort care ti o ofera religia

Cari tu berile, in coarda si eu beau 3 navete. laughing laughing laughing

As mai vrea sa scriu ceva,fi atent,de mic esti indoctrinat cu acelasi idei,de mic esti ca un burete asimilezi totul, crezi in totul, nu ai o gandire critica, parinti, societatea cred in acelasi lucruri ca devii dependent de ia, nu are legatura cu inteligenta si cu spalarea pe creier, iar la asta sectancti sunt campioni

| Romanul86 a răspuns (pentru Bondarel99):

Biblia a fost scrisă în 1000 de ani de 40 de autori. Toți autorii transmit mesajul că se va naște un Mântuitor și că va veni sfârșitul lumii.
Biblia are autori autentici nu autori discipoli cu are Coranul, Vedele hinduse, Tripitaka budhistă etc.

Exact, si eu am fost indoctrinat, dar nu stiu, usor, usor am inceput sa nu mai cred. Eram speriat in procesul asta, dar mi-a trecut. Bine, nu sutem nici cei mai pocaiti, dar totusi.

Tu da, dar gandeste-te ca daca numai crezi sau treci la alta religie esti vazut foarte prost in comunitatea ta, religia, secta ta, oamenii aia cred ca restul sunt diavoli, rai, sunt fanatici

Da, acum depinde. Dar cand ajungi la o varsta nu prea iti mai pasa.
La fel si cu orientarea sexuala.

| Exal a răspuns (pentru raz0000001):

Ai pus intrebarea asta si ai dat deja o funda in mai putin de 50 de minute, nu inteleg ce ai vrut sa arati prin asta...ori ai vrut sa dai o funda.
Ma rog, exista multe dovezi cu privire la existenta vietii de apoi, iar unele intamplari ale Bibliei precum cea a existentei lui Iisus si invierea lui sunt atestate ca fiind corecte d.p.v al istoricilor.

Ba da isi pasa, vezi tu majoritatea traiesc in zona lor de confort si sunt masini de minciuni, mint pe alti si se mint si ei