E o rezistenta chimica, nu mecanica.
Mai simplu spus, creaturile care traiesc intre zonele de adancime epipelagica si hadopelagica, (pana pe la 8000/8500 m adancime) au masiv in organisme o substanta pe nume Trimethylamine N-oxide, care se lipeste de proteinele din celule, nelasand presiunea sa distruga celulele.
Pentru adancimi din zona hadopelagica mai mari de 8000 m, Trimethylamine N-oxide nu mai este suficienta, si creaturile de la aceste adancimi mai au in componenta si o substanta pe nume Scyllo-Inositol, cu o structura moleculara plata, care ii permite sa se incorporeze intre proteine prevenind "lipirea" acestora si colapsul la nivel celular.
Sunt perfect adaptate la conditiile respective de viata, sunt rezultatul a milioane de ani de evolutie.
Atunci de ce nu explodează cand sunt scoase din mediul lor și aduse la suprafață?
Le ies ochii din orbite https://www.youtube.com/shorts/2yJJh_L8ovw
La unii le ies si organele pe gura, cauta pe Youtube ca gasesti.
Avem si noi ambele substante, ce-i drept, nu in cantitatile in care le au creaturile abisale.
Ne-ar fi mai necesare niste substante care sa ne imunizeze la cretinismele neo-marxistilor, la stupiditatea celor care traiesc efectiv in ChatGPT sau la idioteniile celor care se trezesc intr-o dimineata ca ei nu au un gen...si incep sa se caute de el, de gen.
La adancimile alea in care presiunea e asa de mare incat a facut un submarin bucatele (daca va mai amintiti de cazul ala) nu cred ca traiesc vietati. Sau cel putin nu foarte multe.