| hypothesis a întrebat:

Cum s-a stabilit ca Universul are cca 13 miliarde de ani? Spuneti-mi transformarile si explicatiile cum s-au transformat distantele in ani si mai exact cum au putut calcula?

10 răspunsuri:
| Moldoveanu_Alexandru_1996 a răspuns:

Oamenii de stiinta spun ca universul are cca 13 mil. de ani, dar niciodata nu poti stabili varsta universului, nici cu cea mai sofisticata masinarie din lume, universul ramane un loc incitant si periculos, plin de secrete si neexplorabil big grin

| Ineys a răspuns:

S-a verificat care corp din spatiu este mai vechi probabil. Si asa au gasit un obiect foarte vechi, si e logic, obiectul ala e de 13 miliarde de ani, deci universul are peste 13 miliarde de ani.

| hypothesis explică (pentru Ineys):

Pai nu prea are logica, daca este cel mai departat obiect nu inseamna ca universul are atatia ani cat obiectul respectiv. Daca au fost obiecte si mai vechi dar care au disparut, cine stie?

| doctorandus a răspuns:

Arunca un ochi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_universe

Google is your friend.

| T0T a răspuns:

Sunt presupuneri bazate pe mai multe metode de a o calcula.
Una din metode constă în măsurarea constantei lui Hubble. Aceasta este de fapt viteza de expansiune a Universului. Dar, pentru a afla valoarea constantei lui Hubble este nevoie să se cunoască distanța până la galaxiile îndepărtate și viteza cu care acestea fug de galaxia noastră.
Distanța până la galaxiile îndepărtate se măsoară prin compararea strălucirii unor stele cu a celor din galaxia noastră, diferența de strălucire fiind dată de distanță. Apoi se împarte viteza de deplasare a galaxiilor la depărtarea până la ele. Astfel se obține constanta lui Hubble și precizia ei este dată de precizia cu care s-a măsurat distanța până la galaxii.
După obținerea constantei lui Hubble se poate afla vârsta Universului, prin derularea în sens invers a expansiunii acestuia. Așa s-a stabilit că vârsta Universului este de 13, 75 miliarde de ani.
O altă metodă constă în măsurarea elementelor radioactive din stele din care se ajunge la concluzia că universul are 12-15 miliarde de ani. După studierea conținutului de uraniu din stele s-a stabilit că vârsta universului e de aprox. 13 miliarde de ani. Cum se studiază aceste lucruri, nu știu, dar sunt complet incerte și sunt oarecum, din punctul meu de vedere, și un pic influențate ca să fie cam tot același rezultat ca în cazul constantei lui Hubble și să se poată determina o concluzie generală a oamenilor de știință.

| drutzix a răspuns:

Stim ca dupa Big-Bang universul se extinde la un pas accelerat. Cunoastem viteza cu care se extinde si cunoastem si acceleratia. Dupa ce am aflat astea calculul in sine este foarte usor. Pur si simplu am luat starea actuala a universului si am calculat cam cat timp i-ar lua sa ajunga iar in stadiul de singularitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ateii stiu raspunsurile la intrebarile tale.

| T0T a răspuns (pentru anonim_4396):

Dacă ai anumite informații nu înseamnă că ești ateu, Jane. Pentru a-ți lărgi sfera, chiar și creștin fiind, e bine să cunoști anumite teorii care nu sunt în concordanță cu ale tale. Așa poți să îți și susții mai bine argumentele observând minusurile din acestea, căci orice are și minusuri. Acum este foarte bine să vezi și plusurile deoarece te dezvolți și îți dezvolți și ideile.

| Mayar a răspuns:

Daca mergi la facultatea de geografie sigur vei afla pana la cele mai mici detalii.

| hypothesis explică (pentru Mayar):

Nu la astrofizica?