Puzzle și jocuri! Cititul mai mult la cultura generala!
Depinde și CAT sunt de stimulați copii de către parinti! Limita este 5-7 ani pentru o baza solida!
Când vezi copii de 2-3 ani cu Smartphone în mana ca tata sau mama sunt mai ocupați cu berea la meci sau telenovele turcești te ia durerea de cap! Viitorii guvernanți și funcționari publici!
Permanent, prin exersarea gândirii și așa cum spui tu. Doar cititul/lectura nu ajută la așa ceva
Ce fel de jocuri? Șah, table, de societate, exerciții de matematica, fizica sau informatica?
Potrivit vârstei normal. 2-4 ani puzzle pentru dezvoltarea motricitatii și dispunerea obiectelor *( extra beneficiu ) peste 5 se poate trece la șah! Matematica o lăsăm pentru 6 ani...o sa se sature...
Monpoly sau alt joc cu caracter economic -strategie *( dar clasic ) exclus PC care mai mult le distrage atenția!
Beneficiu! Gândire analitica, strategie și planificare utile în viata de ADULT!
Peste vârstă de 6 ani recomandat!
Gândirea logică ține de IQ care e genetic. De asemenea este extrem de influențat de dietă. Mulți oameni cred că poți să-ți crești IQ-ul prin educație, dar asta e fals. Mai important decât educația pentru IQ este nutriția. Pentru un bonus ar ajuta să studiezi logica și poate să faci puzzleuri din cand în când cred
Cum te nasti asa esti, restul is povesti.Cine si ce experiente a facut sa poata spune ca prin jocuri, sau stiu si eu altceva, a devenit mai intelept?
Ar trebui tu sa fii persoana, stai asa fara sa exersezi ceva anume, vezi cum o sa fii.
Apoi tot tu, sa te resetezi si sa exersezi, apoi vezi cum esti, compari cele 2 scenarii si atunci spui da uite, este ceva inascut, sau se ajunge si prin stimulare, exercitiu etc.
Nu putem face astfel de experimente asa ca sunt doar presupuneri.
Daca ai observat unia incearca unele teste pe gemeni, dar si acolo treaba nu-i batuta in cuie.
Eu cunosc pe cineva, un coleg de scoala, stie sah, ma batea de fiecare data, deci pot spune cas slab la sah, dar ce pot sa spun sigur, is mai bun ca el, is mai inteligent ca el.
Nu intreba cum, dar asa este, vad ce fel gandeste in afara sahului, slab rau Nu e ca asa vad eu, asa este cu adevarat.
Jocurile astea eu cred ca nu ele tiau dezvoltata acea capacitate, sau vreo capacitate anume, mai degraba cred ca ai talent la acel joc, esti nascut sa intelegi acel joc mai bine ca altcineva, dar lucru ala nu te face mai inteligent, poti avea talent cu caru la acel joc si in rest sa fii tamaie.
Deci aceste jocuri, sah si mai stiu eu care, is de fapt talente, le ai deja in tine, nu ca vai ai facut tu de mic nu stiu ce si ai devenit mai bun la sah ca alta persoana care n-a facut, na jucat.
Este un talent cu care te nasti, adica ai o latura care intelege mai bine unele lucruri, fenomene etc. asa cum unia au talent la desen, la muzica, li se pare foarte usor sa faca aceste lucruri.
Sa incerci sa fii foarte bun la ceva pentru care nu ai talent, pentru care nu ai inclinatie, ai nevoie de vointa si munca uriase, dar tot nu vei fi la nivelul unia care nu face absolut nimic pentru asta si le face cu o usurita de stai si nu-ti vine sa crezi
Nu te gandi ca cei care stiu sa deseneze au exersat de mici, chiar daca ei desenau de mici, o faceau pentru ca asta era chemarea lor, pentru ca deja se pricepeau, deja stiau sa deseneze, nu atunci invatau.
Citeste articolul:
Are the Formal (or Logical) Concepts. Ontological Categories? Sergio Mota
Aici se spune diferenta dintre FORMALISM si ontologism.
Exista stiinte naturale si stiinte formale. Pierre Hadot in Exercitii Spirituale vorbeste cum anticii divizau intre: lógica, fízica si ética.
Daca studiezi empiristii vei invata artele mecanice, categorii contendiste.
Insa daca studiezi artele superioare vei invata categorii matematice. Lucrurile nu au doar forma si continut ci si Magnitudine. Iar magnitudinea este de doua feluri. Aici deja incepe gandirea matemática, pentru ca magnitudinea lucreaza cu unitati (1, 2,3). Toate lucrurile au spatiu si volum, deci cantitate una nu doar in felul de marime ci si de concentraré. Bergson vorbeste de Magnitudine. Biblia vorbeste de crearea Spatiului (deci de Magnitudine). Ca sa existe Logos trebuie i se dea spatiu (Magnitudine). Inceputul Logosului este tot una cu inceputul magnitudinii. Tot ce este Geneza (inceput) se poate Masura pentru ca are TIMP si SPATIU. Timpul si Spatiul inseamna Magnitudine. Nu poate sa existe TIMP si SPATIU fara Magnitudine (Masura). Noi suntem oameni in timp, adica rationali. Putem sa gandim doar in dimensiunea asta (adica cu Categoriile creatiei) de aceea ne numim rationali. Daca nu vorbesti in termeni/categoriile creatiei nu mai esti rational ci supranatural. Magnitudinea inseamna Masura. Masura inseamna Analiza. Analiza inseamna Clasificare, Compárare, etc.
Vezi: Logica de ordinul întâi, Lógica de ordinul doi.
Vezi: La distinción entre la filosofía y el kata philosophian de José Luis Ponce Pérez.
"How to Think Logically"
https://www.wikihow.com/Think-Logically
"What is Logical Thinking and How Can You Improve It?"
https://www.planetspark.in/......improve-it
"A Complete Guide on How To Think Logically For Any Occasion"
https://in.indeed.com/......-logically
Despre gandirea critica:
"How to Improve Critical Thinking Skills"
https://www.wikihow.com/Improve-Critical-Thinking-Skills
Fa exercitii logice, puzzel-uri, sah, invata despre erori de logica, bias-uri, etc.
"Eroare logică"
https://ro.wikipedia.org/wiki/Eroare_logic%C4%83
"Listă de erori logice"
https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_erori_logice
"Erori logice și de argumentare"
https://writing.unitbv.ro/erori-argumentare/
"Erori de logică"
https://www.descopera.org/domeniu/coltul-scepticului/erori-de-logica/
"Fallacy"
https://en.wikipedia.org/wiki/Fallacy
"Bias" (ro.)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bias
"Bias" (eng.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bias