Luna urmeaza cursul soarelui pe cer, cand ambele sunt in acelasi loc se intampla sa fie eclipsa iar umbra sa fie opusa de unde vine lumina, imagineazati umbra unui copac e opusa cu lumina care vina din fata
Exemplul tau nu este chiar potrivit. Copacul (gnomonul) este pe suprafata terrei, deci el se deplaseaza odata cu miscarea de rotatie a Pamantului, fapt ce nu este valabil si pentru Luna
Miscarea aparenta este o chestie si miscarea reala este cu totul alta chestie.
In realitate Soarele sta pe loc iar Luna se invarte in jurul Terrei de la vest la est si face o rotatie completa in 28 de zile.
Miscarea aparenta este data de miscarea de rotatie a pamantului in jurul axei sale, adica Terra face 28 de rotatii in jurul axei sale (de la vest la est) pana ce Luna apuca sa faca doar o singura rotatie completa (revolutie) in jurul Terrei si tot de la vest la est.
O alta explicatie mai faina este aceea ca DACA Terra nu ar avea miscare de rotatie atunci tu ai putea sa vezi Luna cum se misca incet de la vest la est; drum pe care il parcurge in echivalentul a 14 zile.(si alte 14 zile nu ai vedea-o... DACA Terra nu s-ar roti ).
E simplu.
Pamantul isi schimba pozitia fata de luna si viceversa, e un fel de oglinda.
Explicatia e destul de simpla si usor de reprodus: Cu cat luna pare sa acopere mai mult soarele(din unghiul tau), cu atat umbra se mareste, pana cand e atat de mare incat se face intuneric. Umbra nu se deplaseaza, ci doar se mareste, insa tu fiind mic in raport cu suprafata umbrita ai senzatia ca se deplaseaza. Reproducerea e asa: Ia un obiect opac, de dimensiuni acceptabile, si plimba-l mai aproape si mai departe de un bec. O sa ai impresia ca odata cu obstructionarea luminii umbra se misca. De asemenea, tine cont de modificarea unghiului de obstructionare. Plimba obiectul de la dreapta la stanga, apropiindu-l de bec in acelasi timp. Impresia de miscare e accentuata.