Probabil ai plange cum n-ai mai plans niciodata Cum ar fi sa auzi sunetele Pamantului daca ai fi nemuritor, pe o alta planeta, peste miliarde de ani, cand planeta Pamant nici nu va mai exista? Cum ar fi sa auzi iar sunetele ei, sa vezi imaginile... Pe langa dorul enorm pe care l-ai avea, sa stii si ca nu vei mai putea niciodata sa vezi planeta asta, sa o asculti, sa o simti, sa o mirosi. Dupa exercitiul asta de imaginatie putem sa ne dam seama mai bine ca oricand ce pretios e Pamantul, si ce bine am face sa nu ne mai batem joc de el. Vezi? Daca s-ar opri mai multi oameni si s-ar gandi putin la toate astea, poate nu am mai avea de-a face cu toate problemele de mediu, si incalzirea globala si toate. Noroc ca inca suntem aici, si mai avem o sansa, cat de mica ar fi ea.
Da, ar fi ceva senzational. M-am gandit si eu de multe ori cum ar fi sa interceptam si noi o astfel de sonda exstraterestra veche de milioane sau miliarde de ani, pe care sa gasim astfel de mesaje din partea lor, si imagini sau sunete de pe planeta lor. Poate ca ei ar fi de mult disparuti in momentul acela, si noi am fi poate singura specie din intreg universul care am afla ca ei au existat. Ar fi o mare responsabilitate pentru noi, cred. La fel ne putem imagina si ca sondele Voyager vor fi descoperite de altii la multe miliarde de ani dupa disparitia noastra. Oare ce parere si-ar face despre noi? Probabil si-ar da seama ca tehnologia de care dispuneam in momentul lansarii celor 2 sonde, adica in 1977, era cam primitiva, cel putin din punctul lor de vedere, dar probabil si-ar da seama si ce important a fost pentru noi acel pas, si ca a fost prima noastra incercare de a transmite un mesaj universului. O civilizatie mica, aflata abia la inceput, dar cu vise mari si intentii bune. Probabil s-ar intreba ce s-a ales de noi, si ar incerca sa localizeze aproximativ regiunea din care provine sonda. Cu tehnologia lor, poate ar putea localiza si sistemul nostru solar, sau ce va mai ramane din el dupa miliarde de ani. Poate vor vedea ca steaua in jurul careia se invartea candva planeta acelei civilizatii a devenit o pitica alba, si atunci ar sti ca viata in acel sistem solar e imposibila, si ca noi ori am disparut, ori am migrat spre alte parti ale galaxiei. Da, e interesant sa te gandesti si sa visezi la calatoria epica pe care o s-o faca sondele Voyager pentru miliarde si miliarde de ani. Probabil ca ele vor fi ultimele dovezi ale existentei civilizatiei noastre. E greu de crezut ca se vor opri vreodata, poate doar oprite de cineva E aproape imposibil sa se ciocneasca vreodata de ceva, sau sa fie gasite, dar in miliarde de ani, si imposibilul poate sa devina posibil. O dovada pentru asta suntem chiar noi.
My eyes are sweating...
Sa rasucesc cutitul in rana. Cum ar fi daca ai deveni nemuritor si ai putea pleca pe alta planeta iar dupa un timp sa gasesti discul? http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/sounds.html Sa auzi iar sunetul pasarilor si alte sunete pe care nu le-ai mai auzit de secole sau chiar milenii =((
Depinde ce fel de extraterestru as fi.Cred ca as tipa in limba mea klingoniana "foood" si l-as manca pe tot.
Intr-un alt caz, al unui extraterestru religios, cred ca as multumi divinitatilor pentru semnul dat, pe care il asteptam de o viata.
Sau as putea fi un extraterestru avansat din punct de vedere tehnologic si sa-mi zic:"aaa, aia de pe Terra"
Obama stiu ca sarise primul cu pixul sa scrie pe disc "do u have oil?" dar n-a mai apucat.
Nu inteleg ceva. Tu crezi ca niste "nesalbatici" si "neinapoiati" sunt asa de cand exista? Noi suntem niste bebelusi care ne jucam in nisip, ne murdarim, cadem si ne lovim, dar o sa crestem. In trecut, adica cel putin 200 de ani in urma, eram asa jegosi si imputiti, la propriu si figurat, omoram ce voiam, vindeam oameni, lucruri cu care nu ne putem mandri, dar nimeni nu ne-a invatat ce e lumea si cum functioneaza, a trebui sa ne descurcam cum am putut, si apoi, poate cei care o sa-l gaseasca o sa fie la acelasi nivel tehnologic la care suntem noi acum, oricum, e de apreciat ca am ajuns pana intr-un anumit punct si ca de acolo am inceput drumul spre intelegerea lumii.
Pentru mine este putin probabil ca se va intampla sa gaseasca cineva, vreodata, acel disc. Este o probabilitate asa mica incat logica nu-mi permite sa presupun asta. Dar, ipotetic vorbind, m-as bucura si m-as apuca sa-l analizez. Si-acum sunt ferm convinsa ca in univers este viata inteligenta, nu as fi chiar asa surprinsa sa gasesc eu insami o asemenea dovada, nu prea am nevoie de dovezi sa fiu convinsa de asta. Probabil m-as intreba cat timp a trecut de cand a fost atins de o fiinta ultima oara si daca acel loc mai exista. La distantele care sunt in univers...
Nu de dovezi e vorba, ci de faptul ca formele de viata de pe alte planete sunt adaptate mediului, prea putine ne sunt asemanatoare, banuiesc. Ai putea vedea cum arata, ca asa oricat ai sta sa ti le imaginezi, n-o sa reusesti sa creezi ceva, ci doar sa combini, natura nu e asa.
Noi am trimis o dovada fizica...care cel mai probabil o sa strabata spatiul la infinit si nu o sa ajunga pe alta planeta.
Matematic, e putin probabil.
Dar poate noi primim in continuu mesaje dar nu suntem in stare sa le descifram?
De exemplu de ceva timp se asculta spatiul cosmic pentru a recepta unde radio cu provenienta necunoscuta......adica asteptam mesaje de la extraterestrii.
Dar poate ei comunica la o frecventa sau printr-o tehnologie pe care noi nu o putem intercepta.
Poate mesajele acestea sunt in jurul nostru doar ca noi nu le putem auzi inca.
Gandeste-te cum ar fi sa transmiti mesaje radio unei civilizatii de acum 1000-2000 de ani.
Mesajul exista...dar ei nu ar stii de existenta lui.
Asa si noi.
Si ca sa raspund la intrebare....probabil ca as fi destul de suspicios.
Mai degraba mesajul acela este o farsa elaborata decat sa fie un mesaj de la la alta specie..si daca ar fi real, atunci as fi speriat.
Pentru ca as avea in maini cel mai important artefact din istoria omenirii, artefact pentru care unii ar ucide ca sa nu se afle despre existenta lui.
Eu cred ca este posibil sa calatorim in univers si fara o naveta sptiala ca superman daca vom sti sa folosim imagintia mai bine, eu as vrea sa ating o gaura neagra sa vad daca ceasul chiar se opreste asta ar fi bine cand sa ma trezesc dimineata tot la acelasi ora sa ramana
Cred ca ti-ai da seama ca nu e o farsa, ar fi ceva 100% strain. Si undele radio trimise/emise de sateliti calatoresc in spatiu, iar cum in momentul in care intalnesc ceva, isi schimba directia, odata si odata cineva o sa le intercepteze, si noi pe ale lor, cand tehnologiile folosite o sa fie asemanatoare, cau cel putin campatibile sau capabile sa faca lucrul asta.
Da, dar acea imaginatie nu e cea despre care vorbesti, si care nici nu exista. Am mai zis pe aici, obisnuiesc sa repet pana informatia e retinuta involuntar , fara *in* nu exista *out*, adica daca nu vezi un mar, nu-l poti imagina, nu-l poti crea in minte, ii poti da forma unei piersici, mirosul, culoarea, gustul altui fruct, prin combinatia elementelor pe care le detii, pe care le-ai primit cumva, dar n-o sa creezi un mar niciodata. Pai apoi o sa se formeze din nou atomi de hidrogen, apoi de heliu si tot asa, deci un nou univers. Planetele solide se formeaza din elemente grele, cu cat sunt mai multe astfel de planete, cu atat stelele sunt mai mici sau mai putine, si doar ele dau viata universului.
Prin efectul placebo s-a demonstrat ca mintea umana prin imainatie poate influenta organismul sau, am vazut o emisiune pe discovery prin imaginatie le-a crescut muschi, prin forta minti au oprit durerea, imaginatia noastra poate sa nea senzatia de miros, creierul ne da o iluzie permanenta despre cei in jurul nostru
Si supernovele ce sunt? Eu stiu, te intreb doar. Ce fel de corpuri ceresti ajung supernove? Cand hidrogenul e tot mai putin, pentru ca a fost transformat in altceva, cate supernove crezi ca o sa existe? Cate stele se formeaza in lipsa supernovelor? Exprimarea mea nu e stiintifica, dar cred ca e pe intelesul tuturor.
Sunt stele mari care doar ele creaza elemente grele, si daca e cantitate mare de hidrogen banuiesc ca se formeaza de astea mari mai ales ca ele exista pentru doar cateva milioane de ani, eu cred ca stelele mici vor exista cand astea mari vor exploda apoi evapora gaurile negre, nu stiu cate stele se formeaza
Pai stelele se formeaza in nori de hidrogen, in principal, iar daca hidrogenul e tot mai putin, n-o sa se mai formeze stele mari care apoi sa devina supernove, ci doar stele mici care o sa contina tot mai multe alte elemente, ca intr-un final sa nu mai existe supernove si odata terminat "combustibilul" stelelor existente, sa nu mai existe altele, curand universul o sa fie mort.
Acum vad raspunsul asta. Da, poate, dar foloseste doar informatii pe care le detine, cum ziceam mai sus; am inteles asta cand am incercat sa imi imaginez cum ar arata florile pe alte planete, incearca si tu sa iti imaginezi si o sa vezi ca doar combini parti din diferite flori sau plante, nimic nou, doar combinatii diferite. Daca s-ar putea ce zici, multi am fi vazut lumi noi.
Placebo e urmarea autosugestiei, nu are legatura cu imaginatia in sensul de creatie, ci cu credinte adanc inradacinate in subconstient, de asta nu functioneaza cum vrei, pentru ca nu crezi ce iti autosugestionezi, si trebuie sa crezi. Ziceai inainte de calatorit prin spatiu folosindu-ne de imaginatie, efectul placebo nu are legatura cu asta, chiar si la decoporalizare sau proiectie astrala e vorba doar de autohipnoza, e autosugestie, dar nu placebo sau nocebo. Apropo, intreaba-i pe respectivii daca au vazut ceva nou, o sa vezi ca raspunsul e nu, dar prin nou ma refer la lucruri care nu se gasesc pe Pamant, pentru ca e posibil sa le vada fara sa le constientizeze, dar totusi, subconstientul sa le inregistreze.