Vorbesti de cutia Pandorei, nu?
Da, as face-o...si m-as face ca am pierdut cheile.
De ce sa fie necesara (obligatorie) rautatea? Cine a spus? E chiar atat de greu sa traim intr-o lume curata, plina de armonie si ganduri bune? Sa vedem raul in orice lucru bun, e deja absurd...
Chiar nu putem trai in echilibru fara ura, invidie, rautate?!
Ba putem, si inca foarte bine.
...deci, cum spuneam, m-as face ca am pierdut cheile.
P.S. hmm... oare unde as gasi o cutie atat de mare?
Adrian, s-a facut. Poti conta pe mine.
Apropo, cand incepem? Si ce facem cu cei, care nu vor nici in ruptului capului sa renunte la portia lor de rautate? I-o luam cu forta, nu? Iar dupa, in mod sigur, nu-i voi duce lipsa. Tu ce zici?
Ok, Adrian, de maine.
Pana la urma cate crime, violuri si talharii pot avea loc intr-o singura seara? Suntem doar vreo 6 miliarde - o nimica toata.
MadnessCaffe, mersi ca m-ai adus cu picioarele pe pamant! Scuza ca mi-am permis sa visez si sa raspund (sincer) la aceasta intrebare! Oare unde mi-a fost capul? Noroc cu tine...
Pot sa te intreb ceva? In ce clasa esti? Intri des pe aici? Daca da, ar trebui sa stii, ca aici filozofam teorii, visam vise, si daca eu spun, ca de maine sa nu mai ploua, asta nu inseamna ca nu va mai ploua, nu,...dar poate vom incerca sa alungam norii si vom aprecia mai mult soarele, cu toate ca-i cu dinti. Te-ai prins?
Adriane, adu cutia aia odata! ...nu vezi ca raul din mine a inceput deja sa-si arate coltii? hmmm...o fi si el mahmur, incercanat si pus pe sotii?
Da' vezi ca lacatul ala sa fie cat mai mare, altfel e belea!
MadnessCaffe, iti multumesc din suflet! Tocmai ai demonstrat suprematia binelui, ai dovedit ca bunatatea poate fi o arma letala, pentru ca dezarmeaza, scoate ce e mai bun din "adversar", il face sa uite de ura si razbunare, sa renunte la doza lui de rautate, s-o inchida in cutie, ceea ce am si vrut sa demonstrez. Si chiar daca prin afirmatia ta, cum ca "rautatea te face mai puternic" si "este atata rautate incat trebuie combatuta cu tot atata rautate, deoarece cu frumosul nu merge", ai ajuns sa te contrazici, sunt sigura, ca si tu esti multumit de rezultat, si ma bucur...
O zi frumoasa si numai bine!
MadnessCaffe, scuza, am crezut ca este evident. Tu, la micile mele rautati, spuse mai in gluma, mai in serios, mi-ai raspuns cu bunatate si mi-ai luminat ziua - mi-ai demonstrat, ca se poate. De aia am si spus, ca te-ai contrazis singur - spuneai una si faceai alta (ai fost foarte dulce).
Si nu, nu sunt de acord, ca trebuie sa raspundem la rautate cu rautate, desi in unele situatia asta pare a fi ultima solutie. Se stie - violenta naste violenta. Si daca ai fi continuat cu aceeasi atitudine ca si in prima ta postare, n-ai/am fi ajuns la nimic bun, dar asa...e cu totul altceva.
Iar referitor la afirmatia ta "rautatea te face puternic", pot sa spun, ca greutatile vietii te fac mai puternic, te intaresc, nu rautatea. Rautatea doar te face mai slab, te injoseste, te desfigureaza, te indeparteaza de oameni, te transforma in bestie, iti da pe moment o senzatie falsa de superioritate, de victorie...nimic mai mult.
Crede-ma, cand vei ajunge la varsta mea, imi vei da dreptate (sper)! Acum poate inca iti este greu sa intelegi.
Si daca tot am inceput, permite-mi sa fiu sincera pana la capat! Stii ce m-a socat si m-a intristat foarte mult? Ca un copil de 15 ani, viitorul nostru, viitorul Romaniei, este atat de "optimist", atat de lipsit de sperante, de dorinta/vointa de a schimba ceva, si banuiesc, ca nu esti singurul din generatia ta, care gandeste in felul asta. Este foarte trist...
Daca tu, care te afli la o varsta, cand ai senzatia, ca lumea e a ta, ca poti sa misti muntii din loc, ca totul 'ti-e permis, esti la fel de optimist ca un batran pe patul de moarte, atunci...nu stiu ce sa mai zic...
Oricum, sper ca in timp iti vei schimba atitudinea si viziunea asupra vietii (e spre binele tau si a tuturor). Succes!
Numai bine!
Eu in continuare sustin, ca poate exista o lume fara rautate, fara ura, fara invidie. Si ca dovada, va invit sa urmariti aceste imagini minunate, pe care le-am primit cadou de la o prietena foarte buna, cu un suflet mare si frumos (nu-i spun numele, pentru ca nu stiu, daca doreste aceasta reclama): http://www.youtube.com/watch?v=5Dde5b_q2Hk.
O lume curata, pura, senina, aproape virgina, in care toti ar trai in armonie si pace. Nu e frumos?
P.S. Stiu, ca asa ceva este aproape imposibil, dar totusi merita incercat, nu? Fiecare fapta buna, oricat de nesemnificativa ar parea, este un pas inainte...
Mathew, mi-a placut P.S-ul.
Uite, mi-a promis Adrian, ca-mi face rost de o cutie (sau mai multe, daca va fi nevoie), asa ca ma bazez pe el. Pare un om de incredere.
P.S. Da' greu va vine sa va despartiti de rautate! Chiar nu credeti ca se poate si fara ea? Eu una sunt convinsa, ca se poate.
Da.Si as da foc la cutie.Ce frumos ar fi sa nu fie rautate si fapte rele.Sa relationam unii cu altii, in pace si armonie.
Nu as face un asemenea gest. Se cuvine ca fiecare om sa-si stranga intr-o cutie propria lui rautate. Daca eu as face treaba asta in locul lor, din start as fi rau, chiar daca se presupune ca fac un bine.
Unde sa gasesc eu o cutie asa de ermetica incit sa tina toata rautatea oamenilor?!?
Pe principiul ca un anumit comportament al unui om este o oglinda a proprii noastre atitudini, mie una chiar si rautatile imi sunt folositoare, ma ajuta sa lupt si sa ma cunosc mai bine. Asa ca nu as incuia rautatea nicaieri.
Bună,
Bineînţeles că da! Dacă te uiți în istorie, de-a lungul anilor toate naţiunile şi-au dorit să atingă acel grad de utopie. Că au eşuat şi au creat inversul utopiei prin regimurile totalitare, asta este altă treabă.
Degeaba spun unii utilizatori că în lume trebuie să existe un echilibru. Voi nu aţi fost niciodată jigniţi de o persoana la care ţineaţi, sau făcuţi să sufere chiar fără niciun motiv? Nu v-aţi întrebat niciodată de ce lumea nu poate fi mai bună? Nu înţeleg cum vă puteţi dori o lume în care să fie prezent răul, când scopul suprem este să trăim înconjuraţi de pace.
Dacă aş putea strânge toată răutatea oamenilor, în mod sigur aş face-o. Nu este o întrebare la care să stai pe gânduri, sau la care să te gândeşti dacă nu este nevoie de un raport egal.
@Alessio Poate e anormala din punctul tau de vedere.Altii o pot vedea normala.
@foreverstrong Yin si Yang respectiv Binele si Raul. Dupa emblema yin yang-ului se vede ca oriunde e bunatate exista un stop de rautate si vice versa.
@NOname Fara rautate oamenii nu ar mai constientiza ce e cu adevarat bine si fara sa vrea ar creea rau din prea mult bine.
Tocmai rautatea face viata interesanta, desi nu o sustin, dar stii vorba aia : "Ce nu te omoara, te intareste"
Omul fie ca vrea fie ca nu va face RAU, asa ca nu va exista niciodata nici intr-o infinitate de infinituri de miliarde de ani (whatever) o solutie de a face asta.Acum. uite ca ajuta si Biblia la ceva, pentru astia credinciosi va pot spune ca Diavolul a fost un INGER! In imparatia lui Dumnezeu nu exista rautate, si de fapt nu Dumnezeu a creeat rautatea, deoarece el e plin de bunatate si totusi Lucifer a fost invidios pe Dumnezeu! V
Vedeti? Orice ar fi nu vei putea niciodata sa faci numai bine, absolut NICIODATA.Chiar daca tot universul face bine, tot va exista unul care sa faca rau.Si daca faci rau sa il omori sau altceva fei categorizat ca si om / fiinta, rau / rea.
Daca nu ar exista rau, nu ar exista bine si tot ce am face ar fi sa... stam... nimic altceva.
Asa ca NOname ceea, ce, ceri tu este imposibil, asa ca nu mai spera la o lume plina de bunatate, deoarece e o pierdere de timp, nu se va intampla niciodata.
Rautatea te face mai puternic si te ajuta sa intelegi unele lucruri despre natura umana si nu numai, NOname.Eu am inteles perfect la ce te referi dinainte sa postezi.Am scris ca sa vada si altii nu numai tu. Ceea ce iti doresti este foarte greu de indeplinit... chiar si sa faci lumea un pic mai buna este aproape imposibil deoarece este atata rautate incat trebuie combatuta cu tot atata rautate, deoarece cu frumosul nu merge, totusi sunt fericit ca exista si rautate, deoarece ne ajuta in viata chiar daca nu ne face fericiti.
P.S : Am 15 ani, clasa a 9-a si intru zilnic pe TPU.Succes.
"rautatea te face puternic", nu m-am referit la puterea de a face altcuiva un anumit lucru, ci la puterea ta interioara in a face fata situatiilor dificile ale vietii.
In zilele noastre degeaba incerci sa ameliorezi problema cu bunatate la cat rau este in lumea asta nu ai ce face decat sa te adaptezi si atunci cand primesti rautate sa raspunzi cu aceeasi arma.Asta e viata.
Nu vad care e contrazicerea totusi.
Daca raul ar fi inchis cum spui tu binele nu ar mai exista.Ambele fac parte din acelasi intreg.Alexandru9 a expicat bine.Nu conteaza ca ii spui yng-yang, alfa si omega etc.
Adam si Eva au mancat din Pomul cunoasterii binelui si raului, din gradina Edenului. Astfel s-a nascut si "rautatea".
O lume ca si cea din cutia "intunericului" exista deja: Iadul. Daca as starnge toata rautatea din oameni si as inchide-o intr-alta incapere, s-ar forma un al doilea Infern, ceea ce nu e bine, pentru ca nici o materie sau vreun organism n-ar trebui sa indure cantitatea aceea enorma de energie negativa.
Rautatea nu se distruge si nici nu se izoleaza, ci se transforma in bine. Aceasta este singura metoda prin care omul poate evolua din punct de vedere spiritual. Rautatea este de fapt efectul pacatului.
Si faptul ca nu faci nimic este un pacat. Cum am zis, metamorfoza este posibila doar daca omul face fapte bune, pentru a nu lasa ca in "golul" creat de el sa se umple de malitiozitate.
P.S.: Daca vrem ca lumea sa fie un loc mai bun, trebuie mai intai sa ne schimbam pe noi insine.
Multa sanatate
Categoric, da.Rautatea (printre altele) ne-a adus la stadiul la care suntem si, culmea, tot noi ne plangem.Noi am vrea bine, dar noi sa facem numai rau.Parerea mea este ca ar trebui sa-I multumim lui Dumnezeu ca mai existam(desi nu meritam).
Daca stam sa ne gandim mai bine,nu exista numai oameni rai. Exista si oameni frustrati, complexati, lipsiti de afectiune si de cele necesare.Nu stiu daca este bine sa etichetam un om ca fiind rau, inainte de a sti ce viata a dus, ce probleme a avut si ce impact au avut asupra lui.Nu prea cred ca exista um om care sa fie rau din nastere.Eu cred ca problemele,greutatile pe care le intampini in viata te fac sa fii cum nu ar trebui.Dar eu cred ca acesti oameni,daca ar avea parte,daca ar fi intelesi, daca le-am raspunde cu bine, poate ca s-ar schimba; e drept ca sunt unii care nu se schimba.Se spune ca, daca vrei sa schimbi un om, trebuie sa te rogi inainte de a face acest lucru.Deci,inainte de a judeca, haideti sa incercam sa intelegem ce anume l-a determinat pe un om sa gandeasca intr-un fel sau sa adopte un anumit tip de comportament.
A...si sa ne mai gandim ca oamenii reactioneaza diferit in fata greutatilor vietii:pe unii ii imblanzesc, iar altii devin putin mai rai, sa zic asa.Nu cred ca e cineva de vina; fiecare om e cum l-a lasat natura.Dar noi trebuie sa incercam sa vb. cu ei,sa-i ajutam, si nu sa-i etichetam, sa-i hulim.Intr-adevar,este greu, dar nu imposibil.Tre' sa ne rugamcu cea mai mare incredere, fara indoieli sa reusim, si vom reusi.
Eu nu i-mi pot imagina o lume fara rautate sau alte sentimente negative!
Doar in rai se presupune ca ar fi asa ceva
Viata ar fi anosta doar cu sentimente pozitive si nu vm avea pentru ce sa luptam!
IzvorulDeIntelepciune întreabă:
claudiu89 întreabă: