Pff... Pamantul are forma sferica(turtit la capete dar asta nu conteaza acum). El se invarte, ca un titirez. In timp ce se invarte ca un titirez se invarte si in jurul unei chestii mari, Soarele. Rotatia in jurul propriei axe(cand se invarte ca titirezu')cauzeaza ziua si noaptea. Rotatia in jurul Soarelui cauzeaza anotimpurile. Emisfera nordica si sudica sunt la fel d.p.d.v. climatic, depinde de coordonate(paralele si mediane, trebuie sa semene pozitia celor doua puncte, avand in vedere ca cele doua emisfere sunt aproape la fel. Intreaba-ma ceva mai clar si iti voi raspunde, sa nu stau sa iti explic toata teoria
Cand in emisfera nordica este vara in cea sudica este iarna:
În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, cînd înălțimea soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sînt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).
În jurul datei de 21 decembrie (cel mai adesea), sau 22 decembrie, se petrece fenomenul opus: are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu
Solstitiul de vara reprezinta momentul inceperii verii in emisfera nordica si al iernii in emisfera sudica. Astfel vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului. Dupa solstitiul de vara ziua va incepe sa scada si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de toamna.
http://www.sprestele.ro/....../index.php
"Pamantul are forma sferica(turtit la capete dar asta nu conteaza acum)."
Turtit la poli si bombat la ecuator, o sfera nu are capete, si bine ca mi-ai spus tu care forma sferica ca nu stiam.
Ai uitat sa spui ca se invarte in jurul soarelui pe o orbita eliptica.
Axa Pamantului e baiul de fapt, e inclinata la 23, 5 grade nord, astfel la echinoctii razele Soarelui bat perpendicular pe linia ecuatorului, iar la solstitii pe meridianele de 23, 5 grade nord sau sud. Momentan Soarele "se indreapta" spre ecuator dinspre emisfera nordica, in cea sudica razele lui nu sunt atat de puternice ca in cea nordica, astfel acolo e iarna, noapte la polul sud. E tot august, si cei din sud sarbatoresc craciunul tot in decembrie, chiar daca la ei e vara.
http://2.bp.blogspot.com/......hot002.jpg
http://s2.hubimg.com/u/5445451_f260.jpg observa cum atunci cand e vara, in emisfera nordica, partea de sus e inclinata spre Soare, iar cand e iarna, tot in emisfera nordica, partea de jos e inchinata spre Soare, e vara in emisfera sudica.
In Australia e luna august nu luna februarie, faptul ca la ei e iarna se datoreaza faptului ca sunt in alta emisfera, de exemplu la ecuator sunt acelasi luni va la noi, dar nu acelasi antotimpuri
Tot august e si in emisfera sudica, doar ca la ei lunile de iarna sunt iunie, iulie si august, iar cele de vara decembrie, ianuarie si februarie. E chioar invers fata de cum e la noi.
Raspunsul lui Mădă 0611 e cel corect. Un amanunt in plus, nu conteaza la ce distanta se afla pamantul in miscarea lui in forma eliptica fata de Soare ci la ce unghi razele soarelui loveste suprafata pamantului. Maximul de caldura solara il primeste zona pamantului unde razele soarelui loveste pamantul perpendicular, in rest celelate zone primeste in descrestere pana la poli.