| Superior a întrebat:

Daca constiinta nu creeaza universul,atunci cum de comportamentul materiei,spre exemplu al electronilor,se modifica,in urma observatiei?
Un electron se poarta cumva daca nu e observat si altcumva daca e observat,chiar daca direct la miroscop sau indirect, monitorizat de la 100 km distanta prin skype.

12 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Asta e un mit, un electron se comporta la fel indiferent ca e observat sau nu

| Superior explică (pentru RAY):

"în 3 Octombrie | Inferno a răspuns:
Un electron isi alege orientarea spinului ("sus" sau "jos") in momentul in care este realizata masuratoarea iar pana in acel moment se afla intr-o superpozitie ce cuprinde ambele stari.
Pe acelasi fenomen se bazeaza si paradoxul pisicii lui Schrödinger.
Nu e ca si cand electronul ar sti cand e privit. Ideea e ca pentru a face o observatie trebuie sa interactionezi cu materia intr-un anumit fel (in viata de zi cu zi ca sa vezi un obiect iti trebuie lumina), iar acea interactiune este suficienta pentru a produce colapsul functiei de unda, adica electronul sa iasa din acea superpozitie si sa aleaga o stare concreta:spin up sau spin down.

în 4 Octombrie | RAY a răspuns (pentru Superior):
Inferno a explicat"

| Steregoi a răspuns:

Dumnezeu masoara si observa mereu si fotonii electronii se comporta potrivit modului in care observa si masoara Dumnezeu. Cand oamenii dorm noaptea o jumatate din glob unde e noapte electronii si fotonii ar trebui s-o ia razna daca n-ar fi Dumnezeu care nu doarme niciodata. rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

știința a spus

| AdrianLeverkun a răspuns (pentru Superior):

Nu inteleg de ce raspunsul dat de inferno nu ti se pare suficient? Paradoxul in cauza se mai numeste si paradoxul relativitatii perceptiei. Nu vad niciunde nevoia de a apela la notiuni misterioase precum "constiinta"

| Superior explică (pentru AdrianLeverkun):

Eu vad acea notiune necesara, fara ea asa-zisul "paradox" n-ar fi posibil.
Eu am vrut sa scot in evidenta prin acel citat ca RAY a fost de acord cu ceva iar acum spune ca nu mai e happy

| Superior explică (pentru anonim_4396):

Ce a spus?

| RAY a răspuns (pentru Superior):

Inferno a spus nu poti stii unde va fi acel electron nu ca va disparea apoi

Ok. Iarasi nu stiu de ce tu nu iti poti explica relativitatea fara notiunea de "constiinta", dar e problema ta ce crezi. Apreciez ca nu m-ai blocatlaughing. Prieteneste iti spun ca nu e frumos sa vii cu opinii pseudo-stiintifice si sa incerci sa demonstrezi prin asta existenta vreunui dumnezeu.
Cum am spus si cu alta ocazie, daca la un moment in timp stiinta nu are raspunsul la o intrebarea, nu inseamna ca trebuie sa spunem ca raspunsul este vreo entitate supranaturala sau magie. E doar o chestiune de ani, secole sau milenii pana cand se va gasi raspunsul. Asta a facut mereu specia umane: a crezut in stiinta si mereu a gasit raspunsurile, chiar daca unele dupa mult timp.
Eu sunt un om onest si iti voi spune o problema inca nerezolvata a stiintei, dar sa nu incepi sa postezi obsesiv ca nu demonstreaza niciun dumnezeu. Iata problema: nu putem atinge viteza luminii....in laborator (e vorba despre CERN) se poate atinge 99% din viteza luminii fara nicio problema, dar niciodata viteza deplina... Sper ca aceasta problema sa te indemne sa citesti mai multe despre stiintele naturii (poate chiar in mod academic) si sa il lasi pe dumnezeu sa faca ce stie el mai bine, sa ucida nevinovati

| Superior explică (pentru AdrianLeverkun):

"dumnezeu sa faca ce stie el mai bine, sa ucida nevinovati"
Tu nu il intelegi pe Dumnezeu... el nu omoara pe nimeni.

Eu nu imi amintes ca in biblie diavolul sa fi omorat vreodata pe cineva... dumnezeu ucide pe toti din sodoma si gomora, ucide o ceata de copii care radeau de un preot ca este chel, ucide oastea faraonului, crima dubla a lui Matatia, Matatia si oamenii sai casapesc pacatosii, potopul... daca ai nevoie de texte ti le pot ofere. Evident exemplele nu se opresc aici.
Sa mai vorbim despre copii cu boli incurabile din zilele noastre? Nu imi spune ca e vorba de un plan pe care eu nu il inteleg. Sa mi-l explice, sunt destul de inteligent si daca e prea complicat, sa isi dea silinta.
Cumva ai dreptate...Ca si Ivan Karamazov eu resping un dumnezeu al urii si al crimei. Nu e cu nimic deosebit de Hitler. Nu e iubire in biblie. Ai putea intelege singur asta. Ramai intolerant daca vrei si alege sa te minti singur, dar nu ii instiga si pe altii sa te urmeze

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Din asta nu rezulta ca s-ar crea materie din constiinta.