"Voi ce parere aveti? Funda!" - Ce părere avem despre fundă... Da, ce să zic, e bună, să fie acordată celui mai bun răspuns.
Tocmai dude, ca, nivelul oceanului planetar creste
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cre%C8%99terea_nivelului_m%C4%83rii
Hahahaha. Fix in biblie sunt raspunsuri. O sa afle inca odata cum un batranel a urcat mii de animale pe o bărcuța nu?
Pai daca ghetarii se topesc asta inseamna ca e mai multa apa deci nivelul apei creste.
Pune intr-un pahar cu apa cateva cuburi de gheață. Marchează nivelul apei. Asteapta sa se topeasca gheața. Verifica din nou nivelul. Deci?
Si crezi ca apa care se evapora scapa de gravitatia planetei si ajunge in spatiul cosmic? Apa care se evapora se reintoarce pe planeta sub forma de precipitatii.
Dacă ghețarii se topesc atunci crește nivelul oceanelor și al mărilor. Apa care se evaporă ajunge tot pe pământ sub formă de precipitații și astfel nu se pierde nimic.
E un pic mai complicat, intr-adevar, dar pana la urma oceanul planetar e un pahar foarte intins, atat de intins incat preia inclusiv curbura pamantului. Iar daca vrei placi tectonice pe fund, poti pune niste bucati de rocă, de exemplu.
Ideea era ca incalzirea globala nu aduce mai multa apa pe planeta, apa exista deja, iar datorita lui Arhimede, doar schimbarea starii ei de agregare nu prea ii modifica nivelul.
Nu e așa. E mai complicat. Nu ai făcut asta la fizică? Despre căldură, schimbarea stărilor de agregare, echilibrul termic etc?
Ce inseamna "se consuma"? Nu inteleg cum sa dispara, zici ca se blochează mii de ani in subteran... Ok, dar daca e blocata acolo, pe termen scurt (secole) putem sa o ignoram. Si daca o luam in calcul si daca o ignoram, cantitatea de apa este cam aceeasi.
In ce privește viziunea ecologista, nu cred nici eu in ea, de acolo si experimentul propus.
Multumesc pentru raspunsurile tale! Dar care e treaba cu "se consuma" mi-ai putea da un link catre ceva sa inteleg mai bine? Sau ai putea explica te rog?
Oricum, chiar te pricepi la geologie! Dar de curiozitate, cu ce te ocupi?
Probabil o sa fie suficient de cald incat o sa se topeasca ghetarii dar nu suficient de cald încat sa evapore apa mai rapid si atunci concluzia va fi o crestere a nivelului apei