Raspunsul variaza in functie de ce intelegi prin "sunet".
"Sunetul constituie din punct de vedere fiziologic senzația produsă asupra organului auditiv de către vibrațiile materiale ale corpurilor și transmise pe calea undelor acustice."
"Din punct de vedere fizic, sunetul are o definiție mai largă, el nefiind legat de senzația auditivă: orice perturbație (energie mecanică) propagată printr-un mediu material sub forma unei unde se numește sunet."
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sunet
Am vazut copaci cazand, eram undeva unde sigur nu m-ar fi vazut, deci nu stiau ca sunt acolo. Si tot asa suna.
Deci, nu scot zgomote doar cand are cine sa ii asculte.
Sunetul tot se produce, chiar dacă nu-l aude nimeni. Eventual sperie o veveriță.
Copacii nu cerşesc atentie.
Nu produc zgomote doar pentru că cineva este acolo.
Https://www.tpu.ro/......universul/
Este aproape la fel cu ce am vorbit la intrebarea de mai sus cu un tip care crede ca spatiul si timpul exista in creierul nostru, o sa iti recunosti intrebarea, am pus'o si eu, si raspunsul este: Da, produce. :)
In legatura cu ce mi'ai scris in mesaje, cel pe care l-am intrebat a spus ca este corect exemplul tau cu pac-man sau programul unui calculator, numai ca pac-man nu este constient, ci manevrat.
Foarte interesanta intrebare, este precum acea teorie a fenomenalismului. Daca laptopul tau este pe masa, este pe masa deoarece tu stii ca e acolo. Daca tu nu stii ca e acolo desi tu ar trebui sa stii doar de el el mai exista pe masa? Pana tu sau altcineva creaza o interactiune din nou cu acesta.
https://www.youtube.com/watch?v=rqE3u2gC_Tk
Uite un link foarte folositor cerintelor tale=)
Intrebarii tale ii lipseste partea a doua din problema (caci bineinteles ca produce sunete), anume partea care o face sa fie problema de filosofie: "Se comporta observabilul in acelasi mod ca neobservabilul?". Altfel spus, referitot la individ, "cine esti cand nu te vede nimeni?".
Asta este o intrebare in genul celor folosite in zen budism, pentru atingerea iluminarii; intre timp a aparut adevarata iluminare, stiinta moderna: cata vreme unda se transmite prin aer, sunetul s-a produs, chiar daca nu il receptioneaza nimeni.
Produce doar ca nu-l aude nimeni, ca daca pui un casetofon, ala va inregistra sunetul.
Intrebarea ta e una filozofica iar ei ti-au raspuns cum ti-am raspuns si eu, va exista sunet si poate aude un animal, stim ca asa se va intampla, nu credem, stim cum stim ca va veni iar noaptea cand soarele apune
iuli000 întreabă: