Si fotonii si electronii au masa! vezi efectul concentrarii fotonilor, sau a electronilor intr-o sectiune redusa.
Atunci cand ai suficient de multi neuroni interconectati: reusesti sa gandesti cu mintea propriului cap, sau... chiar te pui in ipostaza elementului studiat/analizat si intelegi ce poti (poate) face. Dar asta nu-i pentru aceia plini de fumuri cu miros de copy-paste. Stiu ei la cine fac referire.
Daca fotonii ar avea masa ochii s-ar umple cu fotoni si s-ar mari ochii pana explodeaza.
Cat de... sa fii ca sa nu poti constientiza cantitatea de X, pe unitatea de suprafata? "acum 8 minute | Steregoi a răspuns:
Daca fotonii ar avea masa ochii s-ar umple cu fotoni si s-ar mari ochii pana explodeaza. happy". Prostovane e eee: in mod natural fotonii nu sunt concentrati ca intr-un fascocol LASER; SICTIR MAJOR
Nnu te agita; Electronii care circula liber prin atmosfera ne dezvaluie cati TRAZNITI sunt printre noi.
Https://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/fotonul-are-masa/
. Fotonul nu are masa, energia lui, implicit impulsul depind de frecventa. Deci, el nu are nevoie de masa pentru a avea energie. Insa, din punct de vedere matematic, "masa fotonului" poate fi scrisa ca p/c. Cat despre cartea aia din UPB, are dreptate. Pentru ca profesorul ala intelege diferenta dintre masa invarianta si masa relativista. Una e masa inertiala, care cuantifica cantitatea de miscare, alta masa relativista care cuantifica energia. Daca fotonul ar avea masa de repaus(masa in sensul clasic), ecuatiile relativitatii nu ar mai avea solutii pentru particule care se deplaseaza cu viteza maxima acceptata(cea a luminii deocamdata). Insa inca odata, faceti diferenta dintre cele doua viziuni asupra masei.
Depinde despre ce masa vorbim, daca ar avea masa in sensul clasic nu cred ca ar mai exista lumina, totusi, daca tot ar avea 300. 000km/s si ar avea masa, la o asemena viteza, cred ca daca te-ai fii aflat intr-o camera intrunecata, o simpla aprindere si o stingere a unui beculet, te-ar fi facut tandari
Inainte cand aveai avatarul ala cu cainele erai mai logic la minte, omule masa nu are viteza aia, du-te si invata fizica http://istoria-universului-2020.blogspot.com/......ia-si.html
Depinde la ce tip de masa te referi. Fotonii nu au masa de repaus, dar au masa de miscare.
Masa oricarui corp creste atunci cand se deplaseaza cu o anumita viteza.
Cu alte cuvinte orice corp poate avea orice masa atat timp cat se deplaseaza cu viteza potrivita.
Pentru o bila de biliard care se deplaseaza cu o anumita viteza "v" noua sa masa va fi masa initiala inmultit cu 1/[√( 1-v^2/c^2]
Unde "c" e viteza luminii.
Se observa ca daca viteza "v" a bilei de biliard tinde spre "c" raportul v^2/c^2 tinde spre 1, diferenta 1-v^2/c^2 va tinde catre zero, iar intregul raport catre infinit. Deci si masa bilei creste tinzand spre infinit.
Pentru un foton nu putem aplica formula asta. Am da peste o nedeterminare matematica :0/0
Insa stim ca energia unui foton e direct proportionala cu frecventa "f", factorul de proportionalitate intre cele doua fiind "h", constanta lui Planck.
E=h*f
Practic fiecare lungime de unda (sau culoare, in spectrul vizibil) transporta o cantitate diferita de energie.
Mai stim echivalenta masa-energie:
E=m*c^2
de unde putem deduce masa unui foton, si daca inlocuim si energia in relatiei obtinem masa de miscare a unui foton, care depinde de lungimea de unda.
m=h*f/c
De asta daca iluminezi o placuta de metal cu o anumita raza luminoasa nu se intampla nimic, dar daca gasesti culoarea potrivita incepe sa smulga electroni. E doar principiul conservarii impulsului. Dar daca masa unui foton variaza in functie de lungimea de unda atunci si impulsul transmis de un foton va varia functie de lungimea sa de unda.
Asta nu este o intrebare serioasa, si nu trebuie luata in serios, asta e o intrebare la care am vrut un raspuns simplu.
Daca fotonii nu ar avea masa: cum dracu ar apare fenomenul de recul, pe care fizicienii NASA vor sa il utilizeze pentru modulele spatiale? Ahaaaaaaa: avem specialisti mult ma buni pe TPU, care stiu sa bata campii cuantici ai fasciculelor laser pulsatorii.
Cam toata lumea stie, cel putin intuitiv, ce e masa, numai ca multi o confunda cu greutatea.
Daca ai fi in spatiu, unde nu e gravitatie, si ai impinge un balon dupa care o minge de bowling ai constata ca cele doua reactioneaza diferit desi au dimensiuni aproximativ egale.
Balonul ar reactiona imediat la cea mai mica atingere in timp ce bila de bowling nu. Ce difera este masa corpurilor.
Inertia ne permite sa experimentam zilnic conceptul de masa.
Daca fotonul ar avea alta masa, ce s-ar intampla? Am presarat putin sens peste enuntul tau, si raspunsul a venit de la sine: ar fi alta particula.
Suntopisica întreabă:
εмiLч97 întreabă: