| SaveTheNature a întrebat:

Daca pentru romani este o fita sa :
-manance la KFC, Mc Donalds,
-sa aiba masini incapatoare cu motoare puternice care "sa traga"
-telefoane de ultima generatie, si
-haine "de firma".,
-sa intre in cladiri noi,de sticla, tehnologizate etc.
-sa se plimbe prin malll-uri si magazine,moderne.

Pentru straini este o fita sa
-manance lapte proaspat muls, rosii direct din gradina,
oua de la coada gainii,fructe de padure.
-sa aiba masini cu motorul cat mai mic,eventual electrice,
si cat mai economice din toate pdv.
-sa poarte haine impletite la mana din materiale organice(lana etc.)
-sa viziteze cladiri cat mai vechi chiar impaienjenite.
si in general sa se plimbe in paduri,prin partile cu balariile cele mai mari.
-si in general lucruri ramase de pe la strabunici.
-sa faca agricultura
(la ei astea sunt fite care costa foarte scump)
pana si masinile mici cu motor mic second hand sunt mai scumpe decat cele cu motor mare (de care se feresc toti)

Pana la urma si cunoscand aceste aspecte,cine are dreptate? si de ce se mai zbat romanii sa"avanseze"? daca ei chiar fug de "avanzare si tehnologizare".
Noi trebuie sa ii invidiem pe ei, ca s-au industrializat, tehnologizat.
Sau ei trebuie sa ne invidieze pe noi ca avem "retro" si traim in "retro"?

Răspuns Câştigător
| iluminous a răspuns:

In primul rand nu trebuie sa apara invidia in ecuatia asta. trebuie sa fie o colaborare intre noi si ei. ei nu mai vor acele lucruri luxoase si tehnologizate deoarece le au de mult timp si sunt saturati de ele.ei au avut timp sa isi dea seama de defectele si de dezavantajele lor,si nu le mai convin. vor sa revina la viata rustica,la cea fara tehnologie, cea fara E-uri, cea fara tesaturi de in indian sau egiptean sau matase din cea mai fina. vor sa se bucure de lucrurile la care nu au acces si totusi sunt asa de usor accesibile.

In schimb noi nu avem procesul tehnologic dezvoltat ca si ei si noi traim la un nivel mai mic si mai slab dezvoltat. Vazand lucruri atat de avansate la ei si atat de luxoase, suntem infometati si vrem sa ne apropiem si noi de ei. Insa neavand acele lucruri si nebucurandu-ne de ele, nu avem de unde sti dezavantajele lor. Concluzia finala este ca este mult mai placut sa traiesti in "luxul" pe care strainii si-l doresc. E mai sanatos, e mai simplu, e mai natural.

NOI INCA NU NE DAM SEAMA DE CEEA CE POSEDAM!

20 răspunsuri:
| crazydubstepmix a răspuns:

Sti cum se zice: A venit sfarsitul lumii :O, nu.i nimic, vino in Romania ca suntem cu 50 de ani in urma laughing oh go on

| Reek54 a răspuns:

Ai totala dreptate, mi-a placut faza "oua de la coada gainii".
Pai in concluzie, eu cred ca sunt un strain.

| alecx4music a răspuns:

Pai ia gandeste-te, ce e mai sanatos, un ou de la coada gainii care a mancat numai iarba si porumb sau un ou de la o gaina care a crescut numai cu prfuri chimice?
Normal ca tanjim dupa tehnologia strainilor, cum tanjeam si dupa democratia americanilor, si uite ca acum avem democratie si tanjim dupa bani...
Dar avem democratie!

PS: O idee buna ar fi sa gasesti un echilibru intre toate astea si sa te folosesti de tehnologie pentru a produse si economie cat mai bune. Bafta!

| RAY a răspuns:

Sunt fericit ca traiesc in Romania ma duc sa urlu in gura mare

| WR104 a răspuns:

Strainii au trecut prin ce vor romanii sa treaca si s-au convins de toate astea iar acum incearca sa se intoarca la natura.
Noi romanii de fapt vrem sa impresionam pe cineva sa ne stie de "barosani" "smecheri" cand de fapt suntem niste tarani primitivi.
Nu trebuie sa invidieze nimeni pe nimeni, problema e ca ei isi permit sa traiasca "retro", sa viziteze diferite cladiri vechi si impaienjenite iar noi ne simtim ca acasa acolo.
Romanii nu au inteles ca inainte de a evolua din punct de vedere tehnologic trebuie sa evolueze din punct de vedere al mentalitatii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oare,m-am nascut prea devreme sau prea tirziu pentru lumea in care traim, asa cum mi se spune? Strainii, au dreptate, dar vor mai trece ani buni pina cind "romanii" se vor trezi! Numai bine.

| LIN2010 a răspuns:

''Noi'',(sunt mandru ca-s roman)putem fi invidiati de ''Ei'' pentru tot ce avem, si ''retro'' dar si ''new'', ce au ei avem si noi, diferenta sta in faptul ca ''ei'' si-le permit mai multi ca ''noi''.Sa fie''fite''?

| pisicaalbaFulgutasiBogdan a răspuns:

Sa stii ca ei vor fi primi care vor saraci iar ceilalti se vor bucura mai mult ca vor fi si ei un pic mai bogati dar se vor bucura ca-ci acele locruri sunt facute cu dragoste!

| SaveTheNature explică (pentru WR104):

Isi permit aia cu bani(la asta ma refer) Cei saraci se multumesc cum Mc Donalds, Mall-uri si produse din duper market-uri.Cum spuneam, la ei cei cu bani, isi permit sa aiba ce au romanii saraci.
Practic noi le avem la indemana, insa ei trebuie sa cheltuie multi bani.Insa putini isi permit.

| WR104 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Noi le aveam la indemana dar nu te poti bucura de ele daca nu ai dupa ce bea apa.
Cred si eu ca daca ai avea contul plin ai sta fara griji si ai vedea altfel viata, natura.
Saracii se multumesc cu ce au si viseaza la ce au bogatii nestiind ca de fapt nu au nimic de pierdut iar cand ajung sa-si vada visul implinit fac sprinturi spre padure ca strainii.

| enilor a răspuns:

...ce nu ai inteles noi romanii ''cica'' tindem spre modernizare, dar ''never'' nu o sa fim precum strainii avem o mentalitatea ''infectata''pentru noi modernismul pur si simplu asta inseamna fite nu ceva eficient frumos si sanatos ca in strainatate!

| harciog a răspuns:

Omul va fi minat intodeauna de dorinta de a avea ce-i lipseste in raport cu ceilanti.Deci in orice parte te-ai afla tot tinzi sa ramii si cu ce ai dar sa dobindesti si ce au ceilanti.

| Wøodenpints a răspuns:

Aberezi. Aberezi foarte mult.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tocmai ce m-am intors din Romania. E jenant ce obiceiuri si pretentii aucei mai multi de-acolo. Nu ma-ntereseaza pe mine de ce fac altii, dar tare-mi place sa stau cu fundul pe-o piatra si c-o bere-n mana sa ma uit la snobi si ipocriti si in Romania tare mult m-am distrat pe seama lor laughing.

| Kiragagash2012 a răspuns:

Pai exista se pare, doua categorii de omenii: Comozi si snobi. Eu as fi comoda, prefer mcdonalds big grin

| SaveTheNature explică (pentru Wøodenpints):

Stiu,in privinta romanilor, astea sunt aberatii.Te inteleg perfectwinking

| Wøodenpints a răspuns (pentru SaveTheNature):

Urăsc KFC,Mc Donalds,nu-mi plac maşinile de lux, urăsc hainele de firmă, urăsc mall-urile, clădirile luxoase, nu-mi plac chestiile de ultimă generaţie..etc. Eu sunt aşa mai old school...dar cu toate astea, aberezi.
Vrei tu să demonstrezi eva, să-i faci pe români să se bucure că sunt români şi că au acces la chestii la care străinii tânjesc. Dar aberezi extraordinar de mult.

E una sa citesti in carti,si sa vezi la tv, si e alta sa vezi, sa simti sa experimentezi din statutul de emigrant.
Printul Charles isi permite, si desi are nenumarate optiuni, el si-a ales cateva cocioabe modeste in inima ardealului, in sate indepartate, pentru ca isi permite. Uite ca taranii de acolo, nu trebuie sa aiba banii lui Charles sa-si permita.
Ok inteleg ca tie nu-ti plac cele enumerate mai sus.Insa eu aici vorbesc de majoritatea-nu de exceptii.
Aberez, nu aberez -astea sunt parerile mele confirmate de multi, foarte multi.

| Wøodenpints a răspuns (pentru SaveTheNature):

Păi,dacă unui român nu-i place mâncarea tradiţională, şi preferă altceva, poţi sa-l condamni? Că nu mănâncă ceva românesc?

Nu condamn pe nimeni eu.Nici nu ma intereseaza ce mananca fiecare.
Desi putini stiu, occidentalii mananca mult mai prost si mai nesanatos decat romanii. Si chiar daca isi doresc sa manance sanatos nu isi permit.
In timp ce la noi, la tara se mananca sanatos pur si simplu., fara intentie.