| Mișika a întrebat:

Daca presupunem ca Universul este finit, atunci el trebuie sa aiba un *capat*, o *granita*, daca dam frau liber propriei imaginatii atunci, oare ce ar putea fi dincolo de aceasta granita?

Mihai Eminescu dezbate acest subiect intr-un mod foarte creativ :

*Căci unde-ajunge nu-i hotar,
Nici ochi spre a cunoaște,
Și vremea-ncearcă în zadar
Din goluri a se naște.

Nu e nimic și totuși e
O sete care-l soarbe,
E un adânc asemene
Uitării celei oarbe.*

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Nu neaparat. Fizica permite un lucru aparent imposibil, sa te deplasezi rectiliniu si cu toate acestea sa ajungi de unde ai plecat.
Asa ca tu poti pleca din punctul A, pe o traiectorie rectilinie si (conform geometirei noneuclidiene) sa te intorci tot in A.
Deoarece, daca spatiul este ca o foaie de hartie, iar traiectoria pe care te deplasezi, o linie dreapta tarsata cu un creion pe aceasta foaie, teoretic ai putea curba foaia in asa fel incat linia ta dreapta sa fie curba.
Ideea e ca pentru un observator ce se afla "in" foaia de hartie linia ar ramane tot dreapta.
Tot asta se intampla si cu fotonii care sunt atrasi de gaurile negre. Ei bine, fotonii calatoresc rectiliniu, ei nu-si schimba traiectoria atunci cand trec pe langa o gaura neagra, numai ca spatiul curbat de masa acesteia transforma traiectoria rectilinie a fotonului intr-o traiectorie curba. Dar daca intrebi pe fiecare foton in parte "Cum calatoreste", raspunsul va fi "rectiliniu".
Spatiul poate fi infasurat in el insusi, in asa fel incat sa te rotesti in cerc.

39 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns (pentru Mișika):

Universul, asa cum il explica teoria B.B. nu poate fi infinit. El a plecat dintr-un punct, este in expansiune si este limitat in timp si de legile fizicii(adica isi mareste volumul, dar este conditionat de timp si de viteza). Marimea nu e constanta, el tinde spre infinit, dar el nu poate fi infinit(asta conform teoriei BB). Un alt aspect, infinitul nu poate fi conceput, degeaba incerci sa-l intelegi. Infinitul ar cuprinde orice varianta, posibila(realistica), gandita si negandita de om vreodata.

| Mișika explică (pentru NOname):

Dap.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tot ce n-a funcționat de când se-nvârte tot ce se-nvârte sunt adunate frumos și puse-acolo ca piese de schimb sau ca amintire... poate într-un mare coș de gunoi. Nu prea ai ce găsi folositor pe-acolo. E ca-n podul casei. Dar ce-om face cu ele? Le ținem acolo, doar nu le-om băga în Univers. big grin

Pură imaginație. tongue

| Mișika explică (pentru anonim_4396):

Asta da laughing, frumos sincer si cu toate astea, traiasca modestia laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mișika):

Mă bucur că place. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Până la urmă cred că mă fac poet. Am descoperit în TPU o sursă inepuizabilă de idei. :) http://ghitab.blogspot.ro/2013/07/dincolo-de-capatul-universului.html

Ma bucur sa aud asta, chiar este un loc in care poti sa le arati si celorlalti ce te fascineaza, ce crezi ca este frumos si prin asta doar terlinandu-le cautarea. Este un mod de a-ti impartas convingerile, ideile si de asemenea de a le testa. Dupa parerea mea, iubirea pentru frumos, sau iubirea neconditionata indreptata spre domeniul care te fascineaza este cel mai mare dar, talentul pur, asa cred eu. Am citit si poezia, mi se pare motivanta si in aceeasi timp trista, nu stiu exact de ce. Faptul ca ai folosit rima alba mi-a lasat o senzatie de dezordine, dar este bine. Am citit de asemenea ca te pasioneaza si desenul, intr-adevar?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mișika):

Îmi place să-ncerc să mă dezvolt în cât mai multe direcții. :) E drept... desenez: http://desenez.net/index.php?action=selectautor&autor=GhitaB :: În rest predau la 3 școli gimnaziale și cânt la chitară și ukulele. :))

Ma bucur sa aud asta, sincer desenele sunt chiar bune, avand in vedere programul incarcat pe care il ai se trec cu vederea micile greseli, nu te poti imparti sa le faci pe toate bine, si eu sunt pasionat de desen dar am ales sa o fac intr-un mod mai util, am ales sa ma duc la Arhitectura, un loc in care as putea imbina necesitatea cu frumusetea, as putea sa rezolv anumite probleme intr-un mod artistic, sunt inca la liceu dar am facut deja un an de pregatire pentru acest domeniu si am o serie de desene postate pe profilul meu de facebook, daca te intereseaza le poti vedea / https://www.facebook.com/mihai.pop.9, in mare parte sunt facute dupa alte desene folosind o tehnica proprie, dar replica oglindeste in proportie de 90% originalul, nu sunt facute la *geam* sau altceva, am si cateva originale, nu multe cred ca sunt cam 4 sau 5, nu stiu exact.