| sabin89 a întrebat:

Dacă radicalii din numere negative nu există... Dacă se recunoaşte că sunt nişte numere ireale sau imaginare, de ce mai lucrăm cu ele? Este o întreagă teorie cu numerele de forma "a + bi". Ne putem considera noi oameni serioşi dacă ne ocupăm cu ceva ireal?

Răspuns Câştigător
| Speranta12 a răspuns:

"Este o întreagă teorie cu numerele de forma "a + bi". Ne putem considera noi oameni serioşi dacă ne ocupăm cu ceva ireal?"

Numerele de forma a+bi sunt numere complexe, nu ireale. Apartin multimii C, cea mai ampla multime de numere, care e greu de ignorat. Apropo, stiai ca multimea R a numerelor reale e inclusa si ea in multimea C?!

Hopa, a păpat C-ul (ireal presupus de tine) pe R real :))

http://www.anidescoala.ro/wp-content/uploads/2012/11/multimi_de_numere.gif

16 răspunsuri:
| TristanTzara a răspuns:

E o glumă urâtă a istoriei că rădăcină pătrată din -1, a fost numit numărul imaginar, deoarec el e cât se poate de real.

Gândește-te așa: când multiplici n, care e pe dreapta numerelor reale distanța de la 0 la n, cu m, acestă distanță, dreaptă se prelungește până la puncul n×m. Ei bine ce se întâmplă când îl înmulțești cu i? În planul numerelor complexe, această dreaptă își menține distanța dar se rotește în jurul originii, puncul 0, cu un unghi de 90°.

Dacă e să-l înmulțești cu a+ib, sau mai bine spus r(cos(a)+i sin(a)) dreapta se va prelungi de r ori și va face o rotație în jurul originii de a grade.

La fel cum, 2/3 are sens în ceea ce privește arihmetica, când numeri lucruri, sau -3 când măsori ceva, la fel numerel complexe nu au sens în majoritatea contextelor. Dar ele au aplicații și sunt folosite, de ingineri, un exemplu e la circuite și voltaj.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

"Ei bine ce se întâmplă când îl înmulțești cu i? În planul numerelor complexe..."
La o întrebare anterioară ai făcut referire la eroarea circularităţii:
"Deși eroarea asta a circularității în definițile din dex (Stoic = care aparține stoicismului) e făcut mai mult din practicalitate. E mai ușor să definească Stoicismul iar apoi să facă referință la el în definirea lui Stoic."
Acum, pentru a explica de ce lucrăm cu radical din minus 1, mă trimiţi la planul complex, plan care nu poate fi definit fără a face referire la radical din minus 1.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

laughing foarte bine gândit!

E adevărat că folosim i pentru că folosim numerele complexe, dar asta e pentru că cele două sunt inseparabile, odată ce ai i, ai toate numerele a+ib, care pot fi reprezentate în planul complex. Acum, de ce folosim numere complexe? Datorită acestei proprietăți de rotație și prelungire care descrie foarte bine aspecte ale lumii fizice. Sau vrei să-ți explic și istoric cum am ajuns să le folosim?

| sabin89 explică (pentru Speranta12):

"Numerele de forma a+bi sunt numere complexe, nu ireale"
Un număr complex este într-adevăr...complex, o asociere între o parte reală şi una imaginară/ireală. Asta complică şi mai mult problema, iar întrebarea rămâne: suntem noi oameni serioşi că lucrăm cu partea aia ireală? happy La întrebarea asta dacă ai ceva de spus.

| Speranta12 a răspuns (pentru sabin89):

Eu cred ca tu nu ai prea avut tangenta cu matematica destul si cu aplicabilitatea ei in alte domenii, de aia pui intrebari vagi, nestiind aplicabilitatea ei. Apoi intrebi aici daca sunt seriosi matematicienii si fizicienii ca le folosesc. De atatia ani.
Iti zic mai bine sa te apuci tu singur sa inveti matematica de la aia simpla pana la aia complicata, si aplicabilitatea ei in stiinta, ca in prima instanta doar tu esti cel care pare neserios aici...

| anonymus4106 a răspuns:

Le-aș fi numit mai bine numere bidimensionale. Eu ma gândesc la ele la un mod de a reprezenta un punct într-un plan.

| sabin89 explică (pentru Speranta12):

"doar tu esti cel care pare neserios aici"
Mulţumesc de compliment.
Dar sfatul e bun. O să mă apuc să învăţ matematica. Demult mi-am propus şi eu asta. O s-o iau chiar de la lucrurile cele mai simple: adunări, scăderi...

| Speranta12 a răspuns (pentru sabin89):

Si eu.

| Speranta12 a răspuns:

Asta e un challenge. Data viitoare cand te vad, iti dau test. laughing

| Speranta12 a răspuns (pentru sabin89):

Correct: Ne da domnul Trist de mai sus test la amandoi laughing

| Bizon95 a răspuns:

Matematica e matematica
nu poti sa bagi "neseriozitate" in... ecuatie pentru ca nu are sens
si sunt probleme matematice care nu pot fi rezolvate, moment in care ar trebui sa pui stigma neseriozitatii pe toata matematica, dar NU POTI
cum ar fi "p vs np" (cauta pe google)

| sabin89 explică (pentru anonymus4106):

Poţi să detaliezi?
Pentru reprezentarea unui punct în plan aveam deja sistemul ăla clasic, de coordonate carteziene.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Lasa breh ca trebuie' sa manince ceva si gura profesorilor de matematica, nu? Mie unul mi se par astea niste ineptii care nu au ce cauta in scoala, dar daca nu le faci pe astea... voi chiar ati vrea ca scoala SA EDUCE?

| Inferno a răspuns:

Daca numerele negative sunt reale atunci nu inteleg de ce un numar negativ ridicat la o putere fractionara ar fi mai putin real.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Ridicarea la putere fracţionară este o noţiune convenţională. A spne că îl ridici pe 25 la puterea 1/2 este un alt mod de a spune că vrei să găseşti numărul care înmulţit cu el însuşi îl dă pe 25. În acest caz particular acel număr este 5. Deci operaţiunea are sens. Dacă aplicăm acelaşi raţionament în cazul lui (-25) nu obţinem nimic.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Scuze, scrisesem o prostie. Am corectat.