Da. Pe masura ce te apropii de viteza luminii, timpul trece mai incet, iar daca ai putea sa o si atingi, atunci s-ar opri.
Nu! Doar ca prin principiul dilatării timpului timpul se va " mișca" extrem de încet. Daca vei depăși viteza luminii lucrurile se vor complica mult prea rău a.i. tu având o viteza mai mare decât lumina o vei lăsa in urma.
Teorema dilatarii timpului daca depasesti de 1o ori viteza lumini o luna pentru tine mergand la aceasta viteza este echivalentul a 1 an sau 2 pe pamant si in timp ce ceilalti imbatranesc un an tu imbatranesti o lune
Transformarile Lorentz descriu cantitativ dilatarea timpului.
timpul initial= noul timp * factorul Lorentz.
Factorul Lorentz fiind asta:
http://latex.codecogs.com/....../gif.latex
Cand viteza este egala cu viteza luminii se observa ca sub radical ai sa ai 1-1=0, iar 1/0=infinit. Deci Factorul Lorentz va fi egal cu infinit.
Daca scoti "noul timp" din relatia pe care ti-am dat-o ai sa vezi ca vine : "timpul initial"/infinit =0.
Zero nu inseamna ca se misca incet, ci efectiv ca sta pe loc.
Teoretic vorbind timpul pentru o persoana nu are cum sta in loc indiferent cu ce viteza se va deplasa. Faptul ca ceva ramine in acea stare avind o viteza de, nu inseamna nimic.Un foton ramine foton atita timp cit el este in miscare, dar asta nu inseamna ca nu exista timp pentru el.Un foton ramine tot foton, dar parcurge un spatiu, ceea ce inseamna timp, ceea ce arata ca cu el sa petrecut ceva.De fapt timpul este doar o notiune, nu-s de acord car fi altceva, doar daca se va demonstra asta, este o teorie, iar deocamdata n-a demonstrat nimeni acest lucru ca timpul ar fi alceva.Deci timpul este o notiune care arata o miscare, ori o modificare a materiei, ori energiei. Daca un foton parcurge o distanta de 100 de ani inseamna ca acel foton de cind a fot produs pina la momentul respectiv are 100 de ani si ca el a suferit anumite modificari, adica nu se mai afla in pctul A ci altundeva.Nu vad cum timpul nu ar exista pentru el.Normal ca pentru el nu exista pentru ca un foton nu gindeste, doar pentru noi timpul exista, pentru ca vedem, pentru ca constientizam lucrul asta.Omenii se gindesc de fapt la timp ca la altceva, pentru ca imbatrinesc si asa spun ei ca trece timpul si spun ca pentru un foton nu exista timp pentru ca acel foton nu imbatrineste, adica sa se modifice cumva, desi nici asta nu stim clar.Dar asa putem spune si despre un atom si asta fara ca el sa se miste cu nu stiu ce viteza, ca tot atom ramine.Deci timpul nu sta in loc pentru ca nu are ce sa stea, tipul fiind doar o notiune.Cred ca de fapt ai vrut sa intrebi daca ne deplasam cu viteza luminii, mai imbatrinim? Raspunsul ar fi Da imbatrinim.
Cate capete, atatea raspunsuri. Majoritatea gresite, din pacate.
Pe scurt, in primul rand nu te vei putea deplasa niciodata cu viteza luminii avand in vedere ca ai masa. Poti doar sa te apropii asimptotic tot mai mult.
Apoi, timpul se dilata vazut din perspectiva celui care se misca cu viteze foarte mici. Din perspectiva ta, care te deplasezi cu aproape viteza luminii, timpul curge la fel, nu vei observa schimbari. Nota: dilatatia timpului e reala, demonstrata experimental inca de acum mai bine de 100 de ani.
Si ca o concluzie, cele mai mari probleme vizavi de timp apar in teoria gaurilor negre, acolo unde la nivelul orizontului evenimentelor timpul ar trebui sa fie curbat complet. Problema este ca relativitatea si mecanica cuantica sunt doua teorii deferite, valabile dar neunificate, si am avea nevoie de aceasta unificare pentru a ingloba toate aspectele functionarii unei gauri negre. Pana cand aceasta teorie unificata va fi descoperita (daca va fi) nu poti avea un raspuns foarte clar la intrebarea ta
Nu zau, daca luam ca sistem de referinta un foton care vine dinspre Soare inspre mine, cu ce viteza ma deplasez?
Fotonul nu poate fi considerat ca facand parte dintr-un sistem de referinta propriu nefiind inertial. Iar daca te joci cu ecuatiile relativitatii, pentru cazul dat vei obtine valori de genul zero sau infinit, din care nu poti trage vreo concluzie. Asa ca nu poti considera ca te deplasezi cu viteza luminii in acest caz.
Pai ce, sisteme de referinta pot fi doar cele inertiale?
Cum se face ca timpul sta pe loc daca atingi viteza lumini, daca insasi lumina nu poate fi omniprezenta in tot universul in acelasi timp. Consideram ca merg cu viteza luminii de la soare pana pe pamant. As ajunge in 8 minute. Presupunem ca pe pamant exista un om ce se uita printr-un telescop ce ma poate vedea foarte clar. Omul cu telescopul ar fi capabil sa vada ca drumul meu dureaza 8 minute, practic daca in timp ce as avea viteza lumini as opri timpul, cum se face ca nu pot fi instant teleportat pe pamant si imi ia 8 minute?
Da, in relativitate. Daca nu sunt inertiale, asa cum am spus, ecuatiile dau rezultate ce nu au sens.
Intai, omul cu telescopul vede lumina ajunsa la el, adica nu tot drumul tau, ci doar cum te deplasezi. Asa cum vedem si Soarele cum era cu cateva minute in urma, nu fix acum. Daca Soarele explodeaza in acest moment, abia peste cateva minute ne vom da si noi seama.
Apoi, timpul tau sta in loc pentru cel ce te observa de pe Pamant. Timpul tau, din punctul tau de vedere, curge la fel. Dar mergand cu viteza luminii (desi nu e posibil, dar sa presupunem) calatoria ta de la Soare la Pamant ti se va parea intr-adevar o teleportare, desi pentru cel ce te observa dureaza cateva minute. De fapt, daca ai fi un foton, ti-ai vedea intreaga viata si intreaga calatorie in acelasi timp, intr-un singur moment.
Poate vorbesti de relativitatea restransa a lui Einstein sau de relativitatea lui Galilei, ca in teoria relativitatii generale nu e obligatoriu ca sistemele de referinta sa fie inertiale.