Prin studierea arhaismelor, a provenientei lor se pot stabili, cel putin la nivelul contactului civilizational, relatiile pe care o anumita comunitate, populatie le-a stabilit cu alte civilizatii, comunitati populatii arhaice.
Limba pastreaza in fondul principal lexical o serie de cuvinte imprumutate din lexicul altor populatii/popoare.
De exemplu: in limba romana, avem numeroase cuvinte de origine turca, slavona, greaca, maghiara, etc. ca rezultat al intalnirilor civilizationale ce s-au petrecut pe acest spatiu Carpato-Danubiano-Pontic. Iata cateva exemple de astfel de cuvinte:
http://www.pixme.org/educatia/cuvinte-imprumutate/3319
In privinta limbii latine, fondul principal lexical al limbii romane cuprinde in cea mai mare parte cuvinte de aceasta origine. Totusi, in ultima perioada au aparut o serie de teorii cu totul revolutionare, care vorbesc despre o limba a tracilor din care s-a desprins si latina. In aceasta ipostaza, sustinatorii acestor teorii neaga procesul de romanizare petrecut in Dacia.
http://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58
Poate ca aceasta divagatie nu va ajuta prea mult, dar ar fi interesant de aflat si parerea dvs. Daca v-ati exprimat o astfel de curiozitate in privinta influentelor lingvistice, poate v-ar pasiona si un astfel de subiect.