-Ma gandesc ca pur si simplu scade energia, energia reprezentand pentru mine
miscarea particulelor/substantelor/obiecteleor..etc chestii care au masa.
-Cand va veni sfarsitul Universului si totul e inghetat ma gandesc ca nu mai exista nicio energie, deci unde e conservarea energiei in cazul asta? Cred ca e ceva gresit in logica mea, dar ma rog.
Toate sunt constante, deci rămân ca și până acum. Depinde, ca de obicei, doar de mediul prin care se propagă.
" Paladiu : duce la creșterea progresivă a lungimii de undă(L) a unor fotoni"
am impresia (de fapt certitudinea) că habar n-ai ce intrebi
Dacă ce spui tu ar fi adevărat, nu am mai avea rezultate palpabile, viteza luminii nu ar mai fi constanta, și undele electromagnetice s-ar comporta impredictibil, ceea ce nu se întâmplă în universul nostru.
Și dacă susții o idee, ar fi splendid să o faci logic, nu ar fi afectați doar unii fotoni, ci toți fotonii existenți, ceea ce iarăși pică.
Esti atat de sigura ca dumnealui nu a punctat una dintre dilemele centrale ale conservarii energiei in teoria relativiatii generale? Ai argumente contra sau pro?
Nu sunt prea sigur daca ultima ta idee este destul de coerenta din moment ce expansiunea universului are o viteza neuniforma iar anumite regiuni ajung sa-se extinda cu un factor de neinchipuit! Mai mult, anumite obiecte(precum galaxiile) ajung sa-se departeze de noi cu o viteza supraluminica(daca sunt la o distanta suficienta), conform legii lui Hubble! Tocmai ideea de viteza a luminii constanta local este sustinuta cu inversunare in medii academice dar cresterea lungimii de unda duce la micsorarea frecventei automat(asa ca tot 299.792, 458 Km/s are sa ramana viteza de propagare a undelor electromagentice, in mod,, absolut" prin vid). Nelamurirea lui centrala consta in ideea daca energia este conservata sa nu in cadrul modelului expansionist. Intr-o ultima faza expansiunea universului are sa devina atat de rapida incat va duce cel mai probabil la desirarea materiei barionice(intr-un scenariu posibil)-noi nici macar nu stim ce forta determina expansiunea accelerata a spatiului cosmic pentru moment, deci nimic nu este exclus.
"creșterea progresivă a lungimii de undă(L) a unor fotoni"
adică reacționezi la așa ceva? hai, ne lași?
Factorul de expansiune nu are legatura directa cu materia, implicit nici cu electromagneticele. Daca ai observat, viteza luminii este pur constanta si este aceeasi indiferent de sistemul de referinta, viteza, acceleratie, samd. Sa lasam oamenii de stiinta sa calculeze cu exactitate ce va fi, probabil vom afla peste cateva mii de ani.
De acord! S-ar putea ca energia intunecata sa determine o presiune negativa care duce la formarea unei forte repulsive(sau o alta forta necunoscuta), responsabila pentru expansiunea accelerata a universului(aceasta forta castiga din ce in ce mai mult teren in raport cu gravitatia)! Nimic nu este 100% sigur in aceasta directie dar densitatea medie a materiei(conform unor studii) este apropiata de cea critica, deci expansiunea va continua cel mai probabil la infinit!