| Inferno a întrebat:

De cand am interactionat cu el prima data am stiut ca lucrurile nu vor mai fi la fel. Intr-adevar, nimic nu mai este la fel. Nu pentru mine.
Dupa trei luni de zile, timp in care am "testat" performantele acestor modele complexe de limbaj (ChatGPT, Bing), am avut parte de nenumarate surprize. In lungile mele conversatii cu ChatGPT imi amintesc momente in care m-am ridicat de pe scaun tulburat de ceea ce citeam, contrariat de realitatea in care traiesc, o realitate care pana nu de mult era posibila doar in filmele stiintifico-fantastice.
Modul in care acesti roboti pot simula gandirea umana este incredibil.
Sigur, ei nu gandesc in adevaratul sens al termenului. Doar aleg cuvantul care, statistic, are probabilitatea maxima sa se potriveasca in contextul respectiv. As argumenta ca atat timp cat raspunsul este identic cu cel dat de un om (daca nu chiar mai bun) este irelevant mecanismul prin care s-a ajuns la el.
Pentru mine, faptul ca un sistem atat de primitiv, in comparatie cu creierul uman, poate genera raspunsuri de o asemenea complexitate, reduce mult valoarea limbajului uman si implicit aptitudinile intelectuale reale pe care le posedam.
Toate aceste intrebari si raspunsuri sofisticate cu care incercam sa ne etalam intelectul s-ar putea sa nu fie atat de sofisticate pe cat credem.
Din tot ce facem, gandim si vorbim, oare cat este inteligenta si cat este iluzie?
Am aflat ca suntem chiar mai putin decat lucrul care credeam ca suntem. O alta palma data orgoliului uman.
Un lucru este clar: traim vremuri inedite si nu va dura mult pana cand vom pasi intr-o alta lume. Aceasta este predictia mea.
Dar voi ce credeti?

10 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Pășim într-o altă lume, așa e. Se ridică o întrebare: O lume mai bună sau mai rea? Și să nu exagerăm. Oricâte performanțe ar atinge aceste sisteme, ele tot limitate vor fi. Ca și noi, de altfel. Ele nu vor putea niciodată să răspundă la întrebările existențiale, cum nu putem nici noi. Bineînțeles, mă refer la răspunsuri satisfăcătoare. Așa, un răspuns acolo să fie și noi putem da. Deci sunt limitate pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale (vorba lui nenea Iancu). În plus, nu vor avea nicio contribuție la rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă omenirea. Nu vor putea să stopeze corupția, dușmănia, războiul. Ar putea ele să determine Iranul să nu producă arma atomică? Ar găsi ele o cale de a îndulci relațiile dintre Iran și Israel? Ar putea face ceva în actualul conflict din Ucraina? Ar putea preveni bolile, ca să nu mai zic moartea?
Am înșirat numai câteva întrebări, dar ele sunt mult mai multe. Vor ști să răspundă la întrebări de genul celor care se pun și aici pe TPU; și asta va duce la reducerea numărului site-urilor de acest gen, pentru că omul nu va mai întreba aici, ci se va adresa direct acolo. Asta da, se va întâmpla.
Vor fi din ce în ce mai inteligente - adevărat. Și, la ce folos, dacă marile probleme ale omului rămân aceleași!

| mihai69 a răspuns:

ChatGPT ce a răspuns la asta?
winking

| CostinAlamariu a răspuns:

Asta a sunat de parcă un moșneag de 55 de ani s-a jucat cu ChatGPT și și-a luat o palmă metaforică de la program.

Nu, nu e chiar așa impresionant lmao, calmează-te. E mai bun decât ce a fost pana acum, dar în niciun caz n-aș putea spune că-s impresionat. ChatGPT de multe ori nu stie sa raspunda la întrebari și inventeaza informatii false pe loc.

Practic ChatGPT a căpătat inteligenta unui funcționar public laughing

| EliLeli a răspuns:

Mie-mi plac discutiile cu ChatGPT, simt ca discut, in sfarsit, cu cineva inteligent. Este placut. M-am si contrat cu el de cateva ori, normal, sunt lucruri pe care mintea mea le accepta cu greu gen comportamentul regelui Henric al VIII-lea.
In fine, sunt discutii interesante, imi place de el.

| Inferno explică (pentru sabin89):

"În plus, nu vor avea nicio contribuție la rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă omenirea."

Esti atat de sigur de treaba asta? Cand Deep Blue l-a invins pe Garry Kasparov a fost un punct de cotitura. De atunci si pana in prezent aceste sisteme au avut o contributie importanta in modelarea si redefinirea teoriei sahului.
Un sistem care poseda cunoasterea colectiva a intregii omeniri, care este capabil de a rationa logic mai bine decat un om, fara erori cognitive, fara sa ii scape detalii esentiale, un asemenea sistem va avea un cuvant important de spus in formularea viitoarelor teorii stiintifice. Ne-ar ajuta sa vedem lumea pentru ceea ce este ea cu adevarat. Cine stie, poate tratamentul pentru cancer s-a aflat tot timpul sub nasul nostru doar ca am fost prea orbi sa-l intrezarim.
Inca nu am ajuns acolo, intrebarea este unde ne situam pe aceasta curba logistica a progresului tehnologic. Suntem la inceput, suntem la final?

| Inferno explică (pentru CostinAlamariu):

Sunt curios, cat timp ti-ar lua sa rezolvi problema asta:
https://www.tpu.ro/......decat-are/

Eu am formulat-o acum ceva timp si pana si mie mi-au luat cateva minute bune sa inteleg ce am scris.
Bing a rezolvat-o in 30 de secunde. Explicatia a fost impecabila.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Inferno):

Scopul unui calculator este să calculeze și să manipuleze operațiuni logice. Literalmente pentru asta a fost făcut. Bineînțeles că un program software poate manipula operațiuni logice...

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Șahul nu este una dintre problemele majore ale omenirii. Probleme majore sunt: războiul, ura, dușmănia, invidia și multe altele.

| Inferno explică (pentru sabin89):

Sahul este o simpla metafora.

| Inferno explică (pentru CostinAlamariu):

Nu stiu in ce lume ai trait tu, dar calculatoarele nu au fost niciodata bune in a rezolva probleme de genul acela. Din contra, pana acum ceva timp asemenea probleme scoteau in evidenta diferentele clare dintre inteligenta umana si un simplu calculator. Era nevoie de un om sa inteleaga contextul problemei, sa transpuna cerinta intr-un limbaj matematic simplificat si ulterior, daca este cazul, sa foloseasca un calculator pentru a afla rezultatul. De asta exista atate zeci de limbaje de programare. Pentru ca nu a fost niciodata posibil sa vorbesti cu un calculator asa cum vorbesti cu un om. Mereu a fost nevoie de un limbaj precis, simplificat. Cum ar putea un calculator sa inteleaga complexitatea limbajului uman? Se pare ca poate.