De-a lungul anilor, misterele naturii au fost, rând pe rând, descifrate de marile minţi ale vremurilor. Unul însă le dă încă bătăi de cap cercetătorilor. "De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?".
Pentru că această întrebare este pe cât de simplă în formulare, pe atât de complicată când vine vorba de explicat, oamenii de ştiinţă au decis să ofere un premiu de 1.000 de lire, aproximativ 1.250 de euro, pentru cel care va oferi un răspuns pertinent, scrie Daily Mail.
Fenomenul poartă numele şi de "efectul Mpemba" după ce, în 1968, un student din Tanzania, Erasto Mpemba, a pus întrebarea profesorilor care îi vizitau şcoala.
Mpemba studia problema de 5 ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam:
"Dacă iei două containere similare cu volum egal de apă, unul la 35 de grade şi celălalt la 100 de grade, şi le pui în frigider, cea de 100 de grade îngheaţă prima. De ce?".
Profesorul nu a putut răspunde la întrebare şi a publicat o lucrare, un an mai târziu, despre "efectul Mpemba".
Acestea fiind spuse, Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie a pus la bătaie premiul de 1.000 de lire pentru cel care va elabora o explicaţie pertinentă la această dilemă ştiinţifică.
funda?
Cred ca stiu de ce dar voi spune doar dupa ce voi castiga acel premiu de 1.000 lire.
Pai asta eu aam gasit-o de aici nu ma bag.:http://www.antena3.ro/......73253.html de aici nu ma bag la nimic...
sunt prea mica pentru asta.
Apa fierbinte (apa care fierbe) ingheata mai rapid ca apa la temperatura camerei pentr-u ca este schimbarea brusca de temperatura. De exemplu iarna cind afara is minus 15 grade celsius pui apa intr-o cratita si o incalzesti pina la 110 grade celsius, apoi o arunci pe geam si ea v-a ingheta instant din cauza diferentei de temperatura.
De fapt daca nu ma inshel merge cu orice lichid nu stiu cum e cu mercurul!
Acesta afirmatie e adevarata si implica mai multe procese nu doar unul singur : primul e ca datorita evaporarii apei fierbinti scade cantitatea de apa ce trebuie inghetata; al doilea se refera la trecerea rapida a apei din stare gazoasa in stare solida fara o stare lichida intermediara; al treilea fenomen care care face posibil acest lucru este acela ca apa fierbinte are mai putine gaze dizolvate iar acest lucru permite distribuirea mai uniforma a temperaturii de inghet; alt factor e ca in apa rece se formeaza un strat de gheata la suprafata fapt care incetineste patrunderea temperaturii in apa ramasa si blocheaza evaporarea acesteia; alt fenomen este acela ca in exteriorul vasului cu apa fierbinte, din cauza diferentelor de temperatura se creeaza un strat de gheata care ajuta ulterior la inghetul apei din vas.
Nu prea cred asa ceva as vrea sa vad cu ochii mei afirmaia ta apoi as cauta o explicatie, de ce nu testezi sa vezi cum e in realitate
Apa fierbine e si sub forma de vapori de apa care determina misorarea temperaturi din apa in scimb apa rece nu fierbe
Mai intai trebuie sa te intrebi de ce e apa fierbinte. Ce anume o face sa "friga".
Apa,contine -molecule
Moleculele contin atomi de h si o.
Doua de H si una de O,pentru fiecare molecula in parte.
Pe fiecare atom in parte gasim straturi K L M. pe care gasim electroni in miscare.
Prin incalzire,frecare, etc viteza cu care se misca electronii creste. (practic asta face ca apa sa devina fierbinte).
Acum,pentru ca nu exista o explicatie clara a acestui fapt,decat,o denumire a inexplicabilului numit efectul mpemba., probabil vrei ca fiecare sa explice o opinie proprie.
Eu as lua in considerare,"luciul apei", si evaporarea, si calitatea apei de e conduce caldura.
Nu pot sa-mi imaginez decat faptul ca apa atunci cand fierbe,electronii, ajung mai des la suprafata, si au contact muult mai des cu "luciul apei". cu exteriorul cu "recele".
Sa mai luam in considerare ca in acea fierbere oxigenul si hidrogenul sunt "aproape separate". Atomii nu mai sunt atat de dens dispusi(pentru ca bineinteles apa tinde sa devina sa se evapore si sa devina gaz si dupa cum stim atomii gazelor sunt mult mai "separati" decat atomii lichidelor, si temperaturii negative ii este mai usor sa patrunda printre, atomi, si sa fie tangentiala cu electronii de pe atom.
Practic totul sa intampla cu o viteza mai mare. Totul este grabit in acest fel.
Tot de asta imi imaginez si eu, de ce apa prin inghetare isi mareste volumul. Practic,"recele" ca sa poata ingheta apa are nevoie de "tangentialitate" mai mare cu atomii.
Cand apa fierbe deja observam oxigenul separandu-se de hidrogen. Eu cred ca asta da voie "inghetarii" sa patrunda " cu o viteza mai mare.
Densitatea maxima a apei, o gasim la + 4 grade celsius din cate imi aduc aminte. Cand probabil e cel mai putin "balonata".
Imi cer scuze pentru eventualele erori, dar am explicat cu cuvintele mele.