Am gasit pe Wikipedia ceva legat despre asta, dar este in Engleza. (https://en.wikipedia.org/wiki/Life_review).
Cica se numeste "life review" fenomenul asta. Poti citi mai multe in articol, cauzele, etc.
Ba chiar deloc, am trait experienta asta pe pielea mea. Producanduse chiar in momentul acela, 3-4 secunde...
Sub influenta bauturi,drogurilor,a unor substante ne e usor sa ne reamintm de trecut, un studiu a demonstrat ca subiecti beti isi aminteau foarte bine trecutul,cand erau trezi nu asa bine, cand esti in coma in organism intra substante care causeaza asta, creierul e elastic poti avea amintiri false, personaje care nu exista etc nu vezi viata ca pe un film,vezi niste momente emotionale care teau marcat,ciudat e relaxarea,gandul ca putem face ceva mai bun,ceea ce e incredibil, cum reusim sa fim constienti si inima nu bate,puls zero,creierul nu are aer,nu stiu cum,e ceva incredibil numai vb de unele povesti care povestesc totul vizual,auditiv desi ei erau in moarte celebrala nu in coma, pericolu cand stim ca vom muri se numeste atac de panica nu se deruleaza nimic, se activeaza frica in noi, scade ratiunea, logica etc cand te fugareste un leu nu stai sa te gandesti la matematica, intra inconstientul in lucru, memoria de lunga durata, nu ma mir ca ai amintiri de astea cand esti in coma
Motocicleta? Motocicleta e ok?
Daca faceai un accident la 190 km/h, pe o motocicleta, intre un parapet si o prapastie, mai ramaneau doar dintii din tine. Mai taie si tu din ele...
Am un prieten care a cazut de pe motor la 90 km/h, cu echipament de protectie, pe asfalt. Nu intr-o bordura sau in parapet. Acum are o placa de metal in cap si a stat 3 luni in spital.
Stiu un altul care a picat intr-o curba, nu cred ca avea peste 70. E intr-un carucior cu rotile.
Daca tu picai de pe motor la 190 si te infigeai intr-un parapet, mai ramanea doar conturul corpului tau acolo, ca in desene animate. Corpul uman nu poate rezista unor astfel de forte, si daca nu te loveai (imposibil, dar ca teorie) numai oprirea instantanee de la 190 la 0 km/h ti-ar fi facut organele sa-ti explodeze in corp. Mai taie din ele...
Hai sa te iau altfel, ca vad ca nu ne intelegem. Un Subaru Impreza WRX, in conditii ideale, opreste de la 200 km/h pana la 0 km/h in aproximativ 80 de metri. Vorbim aici de cauciucuri pro, sisteme de franare, asfalt de circuit. Corpul uman, lansat cu 200 de km/h, ai idee de ce distanta va avea nevoie ca sa se opreasca, si ce fel de impact va avea cu solul in timpul asta? Daca aveai un costum profesionist de protectie, de cateva zeci de mii de euro, si nu intrai intr-un parapet, tot ti-ar fi fost pusa viata in pericol la modul foarte serios. Tu spui ca ai mai intrat si intr-un parapet... Ok, nu ai intrat cu 190 km/h. Dar asta inseamna ca mai intai ai zburat vreo 150 m (intr-o zona cu parapeti si prapastie?), ai pus niste frane prin aer, si tot te-ai infipt cu 100 km/h in parapet. Ceea ce inseamna ca ori esti mort, ori exagerezi. Motiv pentru care iti spun sa mai tai din ele...
Bine, ma, omule de fier, nu imi fac un scop in viata sa dovedesc cum e aproape imposibil sa supravietuiesti unui astfel de accident, intr-o asemenea zona, la viteza la care tu sustii ca s-a intamplat. Bine, de dovedit e usor, sa te fac sa recunosti ca ai exagerat, nu e.
De ce, daca mureai, crezi ca acum ti-ar fi parut rau? Ca ala care nu avea loc de veci si se dadea de ceasul mortii ca va ramane pe drumuri dupa ce moare?
Bine, nu moartea e cel mai dramatic scenariu in astfel de cazuri. O paralizie de la brau in jos sau, mai rau, de la gat in jos... Nu pot si nu vreau sa-mi imaginez o astfel de "viata". Sau de ce mai continua unii oameni sa traiasca astfel.
Eu pariez ca tu nu ai mers in viata ta cu un motor cu 190 km/h. Pentru ca daca ai fi facut-o, nu ai mai fi spus asemenea aberatii.