| sabin89 a întrebat:

De ce credeți că postulatul paralelelor - postulatul al V-lea - a fost atât de controversat de-a lungul timpului? Niciun alt postulat propus de Euclid nu a cerut să fie demonstrat, decât postulatul al V-lea. Deși, și acesta este cât de poate de evident. Nu ai cum să duci dintr-un punct la o dreaptă (în același plan) mai mult decât o singură paralelă. Ce era neclar aici?

5 răspunsuri:
| MihaiSpeedster a răspuns:

Ba poți să duci mai multe drepte dintr-un punct, dar nu la fel de paralele. Și nici cele aparent perfect paralele nu-s paralele, pentru că extinse până la Soare, căldura le face să se topească si se intersecteze.

| sabin89 explică (pentru MihaiSpeedster):

"căldura le face să se topească" - Poate căldura să topească o dreaptă? Dacă ar fi așa, am putea-o topi și aici pe pământ, folosind o butelie de aragaz. Dreapta este o abstracțiune, nu e ceva material care să poată lua foc.

| GeorgeCosmin a răspuns:

Noțiunea de dreapta este la fel de abstracta cea de punct (un SINGUR loc în plan/spațiu). Întrucât dreapta este formata dintr-o infinitate de puncte coliniare, ar fi ilogic să duci mai multe paralele, ceea ce ar contrazice definiția dreptei în sine. Neclaritatea vine din partea celor care nu cunosc în de ajuns punctul.

| sabin89 explică (pentru GeorgeCosmin):

Totuși, o pleiadă de matematicieni s-au străduit, de-a lungul a două mii de ani, să găsească o demonstrație, adică să mute acest enunț de pe poziția de postulat pe poziția de teoremă. Dacă atâția oameni de geniu au muncit atât de mult pentru asta, înseamnă că există o chichiță acolo, ceva care nu i-a putut convinge. Despre ce ar putea fi vorba? Pe mine m-a convins, dar eu nu sunt matematician.

| CelCeNuEste a răspuns:

Postulatul părea silit, nu firesc; părea complex, nu simplu; nu-i plăcea minții să-l ia ca atare. Învățații voiau să-l dovedească din celelalte, dar nu izbuteau. Evidența lui, deși limpede, năștea îndoieli din firea iscoditoare a omului.