| CostinAlamariu a întrebat:

De ce e atat de tabu sa pui anumite întrebari?
Parca oamenii se simt de-a dreptul ofensati cand pui intrebari filozofice.

Scopul intrebarilor filozofice nu e sa fii șocat, ofensat sau defesiv. Scopul lor e sa te forteze sa gandesti rational.

22 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Unde se simt oamenii ofensati cand pui intrebari filosofice in societate sau aici pe TPU? Unii se simt ofensati poate pentru ca nu au un grad de cunoastere pe masura acelor intrebari si de aceea se simt jenati sau ofensati.

| Frank51 a răspuns:

Ești cu adevărat un om ok atunci când poți sa accepți că lumea este compusă din foarte multe tipuri de oameni, și nu e neapărat un lucru rău.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Asa este.
Dar daca unele persoane nu au vorbit despre asta... mai deloc, atunci cand vine cineva si adreseaza o astfel de intrebare, normal ca le pare ciudat.

| Jus7t a răspuns:

Probabil ei te consideră vreo persoana care se crede prea deșteaptă, poate li se pare arogant ce întrebi, se gândesc la tine ca la un om plin de el care vrea sa arate cât e de deștept el el și profund și cât de prosti sunt alții.

Sau sunt doar prosti, na.
Pe TPU nu prea am întâlnit oameni ofensați de întrebări inteligente. Nu am văzut, nu înseamnă că nu există.

Bula
| Bula a răspuns:

O parte din oameni se supara daca le pui intrebari si ei nu stiu raspunsul potrivit.
In loc sa recunoasca ca nu stiu raspunsul, ei contraataca.
Este modul de aparare al prostiei si totodata lipsa de verticalitate, sa nu recunoasca ca ei nu stiu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e scopul filozofiei sa te forteze. Unii nu pot gandi normal. Deci trebuie sa-i miluim si pe ei.

| sierra1 a răspuns:

"Scopul intrebarilor filozofice nu e sa fii șocat"

hai pune-o (intrebarea) să vedem dacă supraviețuim șocului

| CostinAlamariu explică (pentru Frank51):

Nu prea are vreo legatura cu intrebarea mea dar ok

| Frank51 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Pare ca nu are legatura, dar daca te uiti atent are foarte mare legatura. Ai nevoie de empatie si rabdare ca sa intelegi oamenii si sa convietuiesti cu ei happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde de subiectul acelor întrebări. Unii oameni poate nu suportă subiectul vizat sau au pudoare față de el, așadar refuză să vorbească despre el.

| CostinAlamariu explică (pentru anonim_4396):

Pai ma refer in special la cazurile in care îi pun pe atei sa-si justifice presupunerile.

De exemplu:
Un ateu imi spune ca n-are nevoie de religie sa fie moral sau "bun"

Dupa eu îl intreb cum justifica moralitatea sa subiectiva. De ce e imoral din punctul lui de vedere sa omori sau sa violezi oameni.

Dupa care e șocat si zice ceva de genul "cum sa nu fie imoral?"

Si intrebarea asta e deschisa pentru orice ateu. Cum justificam intelectual faptul ca e imoral sa omori oameni? De ce sa fie imoral?

| CostinAlamariu explică (pentru Frank51):

Dar nu e vorba de convietuit aici. Cred ca nu ai inteles deloc intrebarea. Eu ma intreb de ce intelectual vorbind nu exista deschidere din partea unor oameni pentru unele intrebari mai dificile de exemplu "de ce e imoral sa omori oameni?"
Aparent toata lumea se ofenseaza la intrebarea asta dar nu inteleg de ce. E o intrebare ca oricare alta care necesita un raspuns foarte bine argumentat

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"MORÁL, -Ă, (I) morali, -e, adj., (II) moraluri, s. n. I. Adj. 1. Care aparține moralei, conduitei admise și practicate într-o societate"

Vezi, simplu. Tot ce afecteaza regulile functionarii unei societati este imoral. E atat de simplu sa clasfici ce e moral si ce nu.

| CostinAlamariu explică (pentru suntserios):

Deci autoritatea noastră supremă care decide ce e moral și ce nu e moral e dex.ro?

Ce pacat ca toti filozofii aia de-a lungul timpului si-au pierdut viata incercand sa alcatuiasca un sistem coerent prin care sa justifice moralitatea cand puteau pur si simplu sa-i întrebe pe băieții de la dex.ro...

suntserios

Esti amuzant.
Daca nu ai putut intelege ce am avut de zis e clar de ce ai nevoie de religie. Ca nu te poti descurca singurel.

Am inteles ce ai zis. Se pare ca tu nu ai inteles ce am zis eu.

Moralitatea nu este neaparat dictata de conduitele unei societati. Asta e o singura opinie. Mai sunt o gramada de opinii si asta nu explica daca poate exista macar moralitate obiectiva sau nu.
Cine zice ca moralitatea e dictata de societate? Dex.ro?

suntserios

Moralitatea e dictata de societate. Ca doar in societate acțiunile tale afectează pe altii.

Daca moralitatea e dictata de societate inseamna ca moralitatea e fluida, in permanenta schimbare si in concordanta cu societatea la care facem referire.

Dupa logica ta, intr-o societate in care pedofilia este normalizata la nivel social pedifilia devine ceva moral? (Sau macar inceteaza sa fie imorala?)

suntserios

Sunt societăți in care e permisa bataiea cu pietre a femeilor.
Mai citeste odata partea cu "acțiunile tale afectează pe alti".

Si cu asta inchei discutia ca ma plictisește. Admite faptul ca sunt oameni care pot deosebi ce e bine si ce erau din propria vointa și nu nevoie ca tine sa le spuna o carte sau un personaj fictiv ce sa faca.

Ai o gandire filozofica foarte naiva. Moralitatea nu e dictata de oameni sau de societati fiindca daca ar fi asa ar fi complet subiectiva si in ultima instanta fara sens

suntserios

Am o gandire realista.
Si ma ajuta mai mult decat orice gandire filosofica sau religioasa.

Moralitatea e dictata de oameni si societate.
Povestile cu zei sunt povesti.

Realismul e o idee filozofica. E imposibil sa spui "nu am o gandire filozofica ci realista".

Filozofia e insasi stiinta gandirii.
Iar tu esti praf la gandire