Se calculeaza.
Orice forta care actioneaza asupra unui corp se exprima ca un produs intre masa corpului si acceleratia pe care o capata corpul ca urmare a actiunii fortei. Este formula clasica F = m*a. Deci forta cu care un corp este atras spre Pamant este F = m*g. Pe de alta parte, aceeasi forta se mai poate exprima, conform legii atractiei universale, asa: F = G*M*m/r^2, unde M este masa Pamantului, r raza Pamantului, iar G constanta gravitationala (nu e aceeasi cu g); adica aceeasi forta de care vorbeam mai sus (F = m*g) mai este egala cu produsul dintre masa Pamantului si masa corpului impartit la patratul razei Pamantului si totul inmultit cu G. Egaland cele doua relatii se gaseste ca g = G*M/r^2. Se inlocuiesc acum valorile cunoscute, bineinteles respectand aceleasi unitati de masura. Masa Pamantului se cunoaste, raza la fel se cunoaste, iar G este constanta gravitationala egala aprox. cu 6, 674* 10^-11. Si se obtine g = 9, 81.
Cum a aflat Newton valoarea G = 6, 674*10^11 este o alta poveste.
Pai cat era sa fie si ea...Trebuia sa fie catva. Daca era 10 intrebam de ce e 10.
Toate corpurile au un camp magnetic si se atrag intre ele. La obiectele mici e neglijabila, Pamantul e insa destul de mare ca sa se faca simtit. Insa doar Pamantul are forta, obiectele de pe el sunt prea mici ca sa aiba vreo influenta si deci atractia gravitationala e aceeasi pentru toate. Pe Luna gravitatia este mai mica, e in raport cu marimea ei. Deci gravitatia de 9.8 a Pamantului este data exact de marimea lui.
Si totusi un magnet atrage un fier si ar fi mai puternic decat gravitatia pamantului.
La un obiect normal mare parte din magnetism se anuleaza. La un magnet sarcinile electrice sunt orientate in asa fel incat nu se mai anuleaza reciproc. Nici eu nu stiu prea multe, dar vad ca mai pus repede in dificultate
andi întreabă: