Fulgerul apare primul, iar tunetul putin mai tarziu. Pentru ca viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.
Prima oara tunetul dupa fulgerul, cand doi nori se intalnesc tuna, iar descarcarea de energie provoaca acel fulger
Pai, tunetele si fulgerele apar atunci cand doi nori incarcati cu sarcina electrica se ciocnesc.ca si cum ai da cu ciocanu in frigider. tunetul e sunetul produs de ciocnire iar fulgerul acel "blitz". si nu e neaparat ca fulgerul si tunetul sa fie deodata. poate sa fie mai intai tunetul iar peste 3 secunde fulgerul.
Corect, iar noi vedem intai fulgerul deoarece viteza luminii este mai mare decat cea a sunetului.
Nu se intampla amandoua in acelasi moment. Mai intai fulgerul deoarece viteza luminii este cu mult mai mare decat cea asunetului. Dhaaa.
Se intampla amandoua in acelasi moment, doar ca noi le percepem la diferenta de cateva secunde (asa cum ai explicat viteza lumini este mai mare)
Of! Of!
Fulgerul si tunetul se produc amandoua in acelasi timp!
Ma amuza faptul ca spuneti ca tunetul este ciocnirea dinte nori...
Nu! Este zgomotul produs de scurt-circuitul electric dintre un nor incarcat pozitiv si unul incarcat negativ.
Sunetul initial, este ca un "scartait" ( ca la aparatul de sudura) dar, datorita ecoului prin lovirea sunetului de alti nori, frecventa se schimba iar noi auzim sub forma de tunet.
E adevarat ca din cauza vitezelor diferite, fulgerul (lumina) se vede prima iar tunetul (sunetul) se aude mai tarziu.
In situatia in care se produce foarte aproape de tine, se vede si se aude concomitent sau, la o diferenta foarte mica de timp.
Hmmm...cum zici tu.Nu am inteles nimic din mesajul tau scris gresit.O fi corect sau nu...nu stiu.Eu asa am auzit si mi-am exprimat opinia.
Viteza luminii in vid este de aproximativ 300.000 km/s, nu 350.000 km/s.
Sau 300.000.000 m/s
Pe distanta de un km parcurge 3, 3 micro secunde
Pe distanta de un m 3, 3 nano secunde.
Viteza sunetului este de 2000 km/s aproximativ.
Viteza luminii este mai mare ca viteza sunetului.
In concluzie prima data vezi lumina, apoi auzi suntetul.
Fulgerul
Este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică (trăsnet) cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcaţi cu sarcini electrice diferite sau între nor şi pământ.
Trăsnetul
Este o descărcare electrică, de mii de amperi între nor şi pământ, căutând întotdeauna traseul cel mai scurt de parcurs. Ţinând cont de puterea descărcării este absurd să credem că nişte tălpi din piele ne vor proteja de trăsnet, deoarece, după ce parcurge kilometri în aerul izolator, câţiva milimetri de dielectric nu vor împiedica drumul său spre pământ.
Formarea trăsnetului
Atunci când condiţiile atmosferice sunt normale, echilibrul electric din atmosferă este stabil. În momentul în care se formează nori de furtună (cumulonimbus), sarcinile pozitive şi negative se separă în interiorul acestor nori.
Partea inferioară a norului se încarcă de obicei negativ. Acest lucru provoacă o acumulare de sarcini pozitive pe toate elementele care se găsesc la sol, acumulare care va fi cu atât mai importantă pe vârfurile metalice.
Norul începe să se descarce, descărcarea avansând prin salturi de câteva microsecunde. Aceste modificări electrice bruste produc o acumulare de sarcini pozitive şi mai importantă.
Efectul Corona este perceptibil uneori, ca o lumină verde, se producea astfel pe catargele vapoarelor când marinarii vorbeau despre focul din Saint Elme. Numeroase persoane au observat că părul li se electrizează atunci când sunt surprinse de o furtună la munte.
Se creează traseul de descărcare: sarcinile care produc efectul Corona formează un traseu ascendent care vine în întâmpinarea descărcării norului. Când acestea se întâlnesc, traseul este creat. Norul se descarcă prin acest canal.
O descărcare electrică posedă o energie enormă, capabilă să atingă temperaturi de 30.000 grade C, care sunt percepute ca o lumină orbitoare, si care este denumită trăznet (sau fulger, dacă se produce între nori). Tunetul este sunetul ca de explozie care se produce de-a lungul canalului de descărcare al gazelor generate prin această încălzire. Durata sa pare mai mare decât este în realitate din cauza reflexiei sunetului si pare că ajunge mai târziu din cauza faptului că viteza sunetului (340 m/s) este mai mică decât cea a luminii (300.000 Km/s).
Sper ca te-am ajutat
Norii se ciocnesc si se aude un zgomot (tunet) si apoi aceasta ciocnire provoaca energie (fulger)
FUNDA?
Pentru ca e vorba pur si simplu de un singur fenomen care se cheama descarcare electrica.
Nimeni nu explica pe inteles.Multi vorbesc ce au auzit la vecinu, iar altii dau date tehnice pe care probabil nici ei nu le inteleg.Asta e vina profesorilor din scoala. Iara cel care a pus intrebarea asta a dat ca raspuns castigator pe cineva care n-a raspuns la ce sa intrebat.De ce? Intrebarea nu suna cine apare primul si al doilea. Spunea cu totul altceva.Sa intrebat asa:de ce fulgerul si tunetul se petrec in acelai timp? Cineva mai jos a raspuns corect dar se pare ca ai ignorat.Ca intrebarea sa aiba un raspuns putem spune asa:fulgerul si tunetul se petrec in acelasi timp pentru ca este rezultatul aceluiasi fenomen. Apoi cui se datoreaza asta? Se datoreaza curentului electric care incalzeste aerul la temperaturi de 30.000 de grade celsius ceea ce face ca el sa devina luminos(fulgerul), dar in axcelasi timp aerul astfel incins se si dilata lovind aerul mai rece din vecinatatea lui si facandul sa vibreze(tunetul). Faptul ca vezi prima oara lumina apoi zgomotul e alta poveste.Deci raspunsul nu este unul academic insa e cat de cat adaptat ca mai toti sa inteleaga. Daca se pun intgrebari haideti sa dam si raspunsuri corecte sau macar sa alegem pe cel corect si mai toti care citesc sa isi insuseasca acea informatie.Pana la urma de aia citim pe aici sa mai invatam cate ceva sa mai aflam una alta.Si macar daca tot pierdem timpul pe net sa il pierdem cu ceva folos zic eu.Nu vreau eu sa dau lectii, departe de mine gandul asta.Insa daca stiu ceva concret caut sa arat si altora si apoi caut si eu sa inteleg de la alti.Numai bine.