In opinia mea te simti inferior(a) din cauza unei stime de sine scazute, a lipsei de incredere in tine. Prin urmare singura persoana care te poate ajuta, esti tu. Tu trebuie sa gasesti solutii, pentru ca tu te cunosti cel mai bine, sau cel putin asa ar trebui.
...sau preferi sa iti spun sa te rogi la Dumnezeu? Si asta e una din solutii
Pana la urma oricate raspunsuri ai primi, nimeni nu detine adevarul absolut, dar o alegere tot trebuie sa faci. Fie sa continui sa traiesti cu acest complex, fie sa? Tu stii, sau cel putin asa ar trebui!
Nu mai folositi datorita cand nu e cazul. Datorita inseamna multumita si nu poti multumi unei nenorociri sau unei lipse. Personalitatea e ceva cu care ne nastem, dar pe care o pierdem sau ne-o intarim in tip, odata ce dam ochii cu adevarata societate, care devine un camp de lupta. Ne simtim inferiori datorita..si am zis bine datorita, dorintei de a fi mai buni in ceea ce facem sau ce vrem sa facem, dar ne dam seama ca un cretin, care nici nu stie ce pasare e pe stema tarii lui, ne-o ia inainte necinstit sau poate ne fura ideea...
Valorile societății sunt superficiale, vedete îmbrăcate sumar cu corpuri de invidiat, machiate, photoshopate, cu haine de firmă, case și mașini luxoase...astea sunt valorile noastre.
Românii de rând când privesc în oglindă ce văd? Ei văd niște oameni săraci și urâți. Normal că se simt complexați și inferiori.
Aș prefera să se simtă inferiori că sunt proști și să zică: vreau să fiu mai deștept, dar valorile noastre nu au de-a face cu intelectul, doar cu superficialitatea.
Dar de unde stii tu ca societata promoveaza falsa perfectiune?
Omul este o fiinta complexa.
Cred ca e pentru ca vrem sa fim placuti tot timpul, iar daca Gigel te place pe tine si pe mine nu, desi nu-l plac altfel, gen sa vreau sa fiu cu el, e clar ca tu ai ceva ce eu n-am, imi esti superioara, cica, iar asta inseamna ca eu iti sunt inferioara. Inca ma gandesc de ce vrem atat de mult sa fim placuti de toata lumea , tu stii?
'daca Gigel te place pe tine si pe mine nu, desi nu-l plac altfel, gen sa vreau sa fiu cu el, e clar ca tu ai ceva ce eu n-am, imi esti superioara, cica, iar asta inseamna ca eu iti sunt inferioara."
--nu neaparat,Mada.
Pe ce baza? doar ca,sa zicem,o persoana ma place pe mine si pe tine nu?
Si chiar daca ar fi o mie de persoane in locul lui Gigel tot nu ar fi normal sa credem si sa ne simtim inferiori pentru ca nu ne place cineva.
Cred eu.
Eu voiam pareri de la voi, pentru ca pot fi n cauze. Nu stiu nici eu, doar intuiesc, banuiesc ca societatea in care traim e de vina pentru ca suntem obisnuiti de mici cu imagini "perfecte" si pe care simtim ca trebuie sa le onoram si ne straduim sa fim la fel, iar atunci cand nu reusim sa fim la fel vine dezamagirea, ura fata de noi insine si in final sentimentul de inferior.
In mare parte sunt de acord cu ce zici (sa ne pretuim ce avem etc). Totusi, un tigan (sa zicem) nascut in tiganie, care si-a petrecut copilaria in conditii de mizerie pe mai toate planurile, confruntandu-se acum cu oameni instruiti, oameni de societate, chiar crezi ca nu ar avea un motiv intemeiat ca aiba acel complex de inferioritate? Trasaturile de caracter, daca le-o avea si pe alea, nu-l va ajuta cu nimic sa depaseasca acel sentiment. Poate doar daca s-ar ambitiona acum, in ceasul al doispilea, sa se apuce si el de studiu si sa depuna eforturi serioase pe multe planuri, s-ar putea ridica la suprafata. Dar cum nu multi fac asta, cum ramane?
"Valorile societății sunt superficiale, vedete îmbrăcate sumar cu corpuri de invidiat, machiate, photoshopate, cu haine de firmă, case și mașini luxoase...astea sunt valorile noastre. "
--ce mai valori...
"Aș prefera să se simtă inferiori că sunt proști și să zică: vreau să fiu mai deștept, dar valorile noastre nu au de-a face cu intelectul, doar cu superficialitatea. "
--de acord.
Da, am gresit cu "datorita".
Trebuia "din cauza". Asta e. Intelege lumea
"Personalitatea e ceva cu care ne nastem, dar pe care o pierdem sau ne-o intarim in tip, odata ce dam ochii cu adevarata societate, care devine un camp de lupta."
-- asa e, din pacate. E un camp de lupta. Pamantul e un camp de lupta.
Creierul nostru percepe lumea prin experiemtele traite mai ales femeile care isi fac harti in cap care le va ajuta in cautarea unei partener in viitor,barbati si ei invata dar uita mai repede ei traiesc mai mult in prezent nu prea invata din trecut, desigur ca ne simtim pentru ca au un grad mai mare in societate statut social, fizic etc
sau pe baza educatiei invatate, experientelor traite e mult de vorbit despre asta as putea scrie o carte si tot nu as da un raspuns definitv
cei mai buni sunt in fata celor slabi uni asa sunt slabi alti asa s-au nascut puternici, daca un baiat e frumos si are noroc la fete altu care arata urat nu-i va inferior in fizic? asa si la banii etc
viata e o selectie naturala doar cei mai buni reusesc parerea mea
Datorita faptului ca stim cine suntem fiind in relatie si comparandu-ne cu altii. Avem anumite roluri, anumite functii, anumite slujbe, anumite pozitii in ierarhiile sociale si daca ajungem la concluzia ca toate astea n-au nicio importanta ajungem ca budistii, care zic ca sinele omului este o iluzie, ceva lipsit de continut. Asa n-ar mai conta ca avem de mancat sau facem foamea, ca avem sau nu un acoperis deasupra capului, etc. Pentru unii lucrurile astea nu conteaza, dar osul la produs bunuri si construit locuinte il pun niste oameni pentru care aceste lucruri nu sunt lipsite de importanta. Resursele sunt limitate si mancarea nu pica din cer. Daca poti smulge o banana oricand intinzi mana si normal ca nu ai alte preocupari decat sa discuti despre nemurirea sufletului. Cand ai intretinere de platit, un salariu de castigat, de cumparat mancare, haine, de ingrijit copiii, etc., nu-ti mai arde asa de tare de discutii siropoase despre acceptarea de sine, exact ca in fonfleul atribuit lui Bill Gates in care parintii tai au devenit niste oameni plictisitori tocmai fiindca au trebuit sa-ti poarte tie de grija in loc sa faca pe interesantii si grozavii.
Inferioritatea de cele mai multe ori este produsul unui rationament gresit. Totusi, ea este necesara intr-un fel, ne deschide ochii, ne da ambitie, motive sa ne intretinem, sa progresam, ea este una din factorii ce sustine concurenta si inlatura nepasarea.
"De ce ne simtim inferiori?"
Pentru ca insasi natura ne creaza pe unii inferiori fata de ceilalti.Chiar organizarea societati umane are la baza ierahizarea. Nu toti putem fi presedinti, ministri, buni matematicieni, ingineri, medici, sportivi etc. Fiecare cu aptitudinile lui ce trebuiesc acceptate, in caz contrar apare complexul de inferioritate. Sigur ca ai un complex de inferioritate daca ai 1, 50 m inaltime si vrei sa fii mare baschetbalist sau ai 50 de Kg si vrei sa fii campion la Sumo.
"De ce ar trebui noi, ca fiinte umane si constiente, sa ne simtim vreodata inferiori in fata altora?"
Pentru ca ne dorim sa fim ceea ce nu putem fi.
Aici nu vad de ce am putea sa ne simtim inferiori. Nu prea exista useri mai rasariti, toti repetand o singura idee la nesfarsit, parca ar fi un singur user colectiv.
„Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea".
În rest, mult zgomot pentru nimic.
Nu era vorba de userii de aici, ci de oameni in general.
"Cand ai intretinere de platit, un salariu de castigat, de cumparat mancare, haine, de ingrijit copiii, etc., nu-ti mai arde asa de tare de discutii siropoase despre acceptarea de sine, exact ca in fonfleul atribuit lui Bill Gates in care parintii tai au devenit niste oameni plictisitori tocmai fiindca au trebuit sa-ti poarte tie de grija in loc sa faca pe interesantii si grozavii. "
-TE APROB IN ASTA... asa e,asta e adevarul - cand ai griji si nevoi intervine panica, disperarea atunci cand traiesti de pe o zi pe alta si nu te mai gandesti la sine, nu-ti mai fuge mintea la lucrurile astea transcendentale, sa zic asa...
Un raspuns realist, mersi.
" Totusi, ea este necesara intr-un fel, ne deschide ochii, ne da ambitie, motive sa ne intretinem, sa progresam, ea este una din factorii ce sustine concurenta si inlatura nepasarea. "
-- de acord ..asa AR TREBUI sa fie, acest efect ar trebui sa-l aiba asupra noastra.
Dar ce ne facem cand are exact efectul invers? situatia in care nu simtim impuls de a fi mai buni ci ne afunda si mai mult in depresie?
anonim_4396 întreabă: