| sabin89 a întrebat:

De ce s-au schimbat de-a lungul timpului numele unor orașe importante? Nu îmi imaginez, de exemplu, acum să se schimbe vreodată nume ca Berlin, Paris, Londra sau București. Mai demult însă s-au schimbat astfel de nume. De ce?
Toată lumea știe, de exemplu, că Paris vine de la numele tribului parisii, care au locuit în zona aceea în vechea Galie. Dar orașul, care le era acestor locuitori și capitală, se numea Luteția, iar acest nume s-a menținut secole la rând. Pe net spune când, în ce secol, acest nume a devenit Paris, dar nu spune de ce, în ce împrejurări. Ce rațiuni au stat la baza schimbării.
La fel s-a întâmplat și cu numele altor orașe. Actualul Bourges, de exemplu, era capitala biturgilor, dar se numea altfel, parcă Avaricum. Ce era în neregulă și cu acel nume, care era cunoscut deja de secole? De ce a trebuit schimbat? Cunooașteți vreo explicație?

2 răspunsuri:
| StrongHeart a răspuns:

Probabil are legatura si cu faptul ca dialectele si limbile se schimba destul de mult intr-un timp scurt si cuvintele capata astfel forma si semantica diferita.

Bula
| Bula a răspuns:

Motivele schimbarii numelui sunt multiple, atat la persoane, cat si ale localitatilor sau altor forme geografice, tehnice, etc.
Cel mai des, o localitate si-a schimbat numele cand a ajuns sub alta dominatie sau in urma unor evenimente majore.
Mai rar, dar au fost schimbari de nume de localitati si la propunerea unei persoane.