LiviuPaul wrote:
"De ce se afirma ca universul e infinit in timp si spatiu? (Ba chiar se invata si la scoala)."
Daca asta se invata in scoli, raspunsul e simplu:
Aveti profesori si formatori de sistem educational...prosti.
Nu am sa-ti dau un raspuns tehnic, am mai facut-o pe TPU si pe acest subiect de cateva zeci de ori DAR, iti pot da un raspuns simplu si de bun simt, cu care sa i-o retezi oricarui profesor, fie el si decan al catedrei de astro-fizica. :D
a) Daca universul a luat fiinta in urma unei explozii, (generic numita Big-Bang) si inca creste...CUM POATE SA FIE INFINIT... CEVA CE INCA CRESTE? :))
b) Cum poate sa fie infinit, ceva ce s-a format in trecut, in urma cu un ANUMIT numar de ani? :D
Mai jos am sa-ti pun cateva legaturi cu o parte dintre raspunsurile pe care le-am dat pe aceasta tema.
http://www.tpu.ro/go-to-answer/13252715/
http://www.tpu.ro/go-to-answer/13016597/
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11742652/
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11740877/
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11730437/
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11723860/
Cam atat, ca am obosit. :))
Daca nu intelegi ceva, ma intrebi si am sa-ti raspund, dar in principiu...cam asa stau lucrurile cu "infinitul".
E superb, dar nu exista. :D
P.S. Universul poate sa dispara (si o sa o si faca!) intr-unul dintre aceste trei modele:
1. Big-Crunch - sfarsitul expansiunii si revenirea la momentul zero.
2. Big-Ripe - extindere pana cand entropia devine atotstapanitoare.
3. Ultimul model este legat de o teorie numita si "Dezintegrarea vidului", daca ai solide cunostinte in fizica si esti interesat, ti-o pot explica.
_________________________________
Concluzie:
Universul este FINIT si in ceea ce priveste continutul material, si in relatia spatiu-timp.
A luat fiinta in urma cu 13-14 miliarde de ani, creste, se raceste, si va si dispare, ca orice lucru care nu exista "dintotdeauna".
Problema ta de înţelegere rezultă din faptul că separi clar spaţiul de timp. Nu e cazul. Sunt legate. E spaţiu-timp.
Parca toata lumea care are de ce sa afirme ceva despre univers afirma ca e finit.
"Universul nostru a consumat pana acum 20 % din combustibilul initial, transformat in stele. Conform cercetatorilor, mai exista stocuri pentru inca 70 de miliarde de ani."
Daca stii de Big Bang probabil de ai auzit si de teoria formarii unei gauri negre care va absorbi intregul Univers, nu? Se afirma ca universul e infinit in spatiu si timp, deoarece nu este cu putinta aflarea limitelor acestuia, daca intr-adevar exista.
Este infinit, cum sa spun...stii cum se scrie infinit da? Acel 8 pe o parte. Ia un pix si urmaretse acel infinit si cand termini si ajungi la capat imi dai de veste.Formarea gaurii negre este in acea intersectie.Chiar daca acea gaura absoarbe ceea ce zicea userul demai sus, apare pe partea cealalta si asa ...nu se mai termina nimic niciodata.Ti-am explicat asa ca sa intelegi.
Daca o iei pe aparitia Big-Bang te intrebi cum a aparut. Intotdeauna va exista o relatie cauza-efect. Nu ai cum sa zici ca ceva a aparut din nimic. Poti crede ca acea bucla cauzala este infinita dar nu prea e normal si e greu de crezut. Sau poti sa crezi intr-un prim efect care nu are cauza. Aceasta se numeste Dumnezeu.
Big Bangul este doar un termen cu care opereaza savantii contemporani pentru a defini un fenomen incoprehensibil si irealizabil de elucidat, fara a deveni paradoxal.Reprezinta de fapt o presupunere, inca dezbatuta, referitoare la constituirea universului prezent(fiind ca, exprimat in termeni astrologici, miliarde de ani constitue o perioada inca neevoluata)inainte existand indiscutabil o alta forma total diferita, eterogena, a constituirii spatiu-timp, a universului cosmic si implicit a energiei, imposibil de imaginat in realitatea noastra si diferita de orice fenomen cunoscut. Cercetarile nu pot nega infinitudinea universului si, ea, este afirmata in secolul nostru de argumente care devin din ce in ce mai veridice.Chiar si acea presupusa difuzie atomica neregulata, haotica, care este precizat intr-una din ipoteze, ar fi fost tot o formatiune a universului care a a avut deci si un fenomen precedent, determinant.In ceea ce priveste timpul si tot odata modificarile spatiu-timp, citeste teoria relativitatii generalizate, adusa in lumina de Albert Einstein. Cosmosul si prin cea mai logica formula rationala este infinit si fara o limita clara.Big Bang este idee, se studiaza in scoli ca argument concret pentru ceva inca neclarificat.La fel s-a intamplat si cu controversele starnite pentru recunoasterea lui Pluto ca planeta, in scoli Pluto inca se mai ea in cosiderare. La fel s-a intamplat si cu controversele starnite pentru recunoasterea lui Pluto ca planeta, in scoli Pluto inca se mai ea in cosiderare. In privinta disparitie...Acum cunoscandu-se mai meticulos o serie de informatii,cum ar fi conceptelel despre resusrsele astrale epuizabile nu se mai poate lua in calcul disparitia (prin sinterizare) a universul:care ar include extinctia celor cateva mii de sisteme solare(cel putin) vizualizate pana acum cu telescopul Hubble,ci doar un eveniment transcendent care ar inversa dimensiunile. Exista numai in galaxia noasta cateva miliarde de gauri negre, in centrul lor nu exista materie implicit graviatie, iar sansa de a,, inghiti,, intregul nostru sistem solar(mai mult nu ar fi posibi)l ar insemna probabilitatea teleportarii intr-o alta dimensiune.
Ideea este ca,, Universul NU a aparut intr-un moment exact,, Tu ai priceput confuz o serie de chestiuni.
Sper ca ai inteles. Daca da da-mi fundita aia...Please!
Teoria cu big-bang-ul e falsa. De unde a aparut Big Bang-ul? Universul e infinit. Sufletul niciodata nu o sa moara.