Îmi laşi impresia că prea vezi totul în alb şi negru, îngust cumva, rigid, robotic.
Omul e mult mai complex şi are o individualitate nativă. Ceea ce pe unul îl poate face un criminal în serie, pe altul îl poate face un apărător al legii, al celor slabi. Nu toţi suntem făcuţi din acelaşi aluat.
Mă rog, de data asta sunt de acord cu Inferno.
"Ceea ce pe unul îl poate face un criminal în serie, pe altul îl poate face un apărător al legii, al celor slabi." ideea e ca in spatele fiecarei alegeri exista cel putin un motiv. Cineva alege sa devina criminal sau aparator al legii dintr-un motiv, iar acel motiv e o traire, adica o informatie intrata in creier.
Interactiunea cu factori exteriori identici nu are efecte identice pentru toata lumea.
Ceea ce pe unu-l face criminal pe altul il poate face profesor universitar si viceversa.
Psihicul uman este pur si simplu prea complex pentru a putea prezice cu certitudine modul in care va reactiona
Am vorbit despre liber arbitru, ca nu exista si ca bla bla bla, n-ai acordat atentie intrebarii sau raspunsurilor, cred ca nici link-ului. Perceptia ti-o formezi in functie de ce traiesti, deci si alegerile, asa ca am o banuiala ca, desi stiu ca nu exista doua persoane care sa perceapa identic acelasi lucru, daca doua persoane ar primi fix aceleasi informatii din primele secunde de viata, ar avea aceeasi perceptie.
Lumea e doar fizica si chimie, sunt niste legi pe care nu oamenii le-au scris, la actiunea x, reactiunea y e raspunsul, si in cazul oamenilor conteaza felul in care inteleg actiunea din jur si ce informatii au pentru a crea reactiunea. De exemplu daca trebuie sa ajungi undeva foarte repede, sunt doua persoane, iar, tu si Gigel, si este un cal in preajma, tu nu stii ca il poti calari, dar Gigel stie (informatie primita), fugi cat te tin picioarele si el trece cu calul pe langa tine (asa a aparut centaurul in mintile oamenilor).
"daca doua persoane ar primi fix aceleasi informatii din primele secunde de viata, ar avea aceeasi perceptie. "
Da, numai ca asta este fals. Creierul fiecarui individ este unic (chiar si pentru gemenii monozigoti) si sunt acele variatiuni insesizabile ce creaza diferenta: Efectul fluture.
Pentru ca ce spui tu sa fie corect ar trebui sa ai nu numai informatii identice, dar si organisme 100% identice. Si din cate stim natura e prea imperfecta pentru a crea asa ceva.
"Lumea e doar fizica si chimie..."
Da, numai ca astea doua sunt mai complicate decat crezi tu. Suficient de complicate incat a fost necesara introducerea unei noi discipline: Biologie.
Oare de ce? Ca daca am fi putut explica viata doar fizic si chimic nu am mai fi avut nevoie de asa ceva.
M-am plictisti de exemplele tale triviale. Iti amintesc ca prin "organism" te referi la 40 de trilioane de celule care interactioneaza in cele mai complexe moduri posibile. Comparativ cu asta meteorologia este joaca de copii...
Biologia e studiul organismelor vii, numa' ca astea sunt fizica si chimie. Da, si biologia are cateva ramuri, si alea au sau o sa aiba cateva ramuri, si tot asa. De ce esti atras sau respins de ceva? (intrebarea e retorica, dar daca vrei sa raspunzi, e oky doky).
Avem gemeni cu "acele variatiuni insesizabile ce creaza diferenta", dar inca de la nastere, primesc fix aceleasi informatii, chiar si umbra unuia dintre parinti cand vine sa spuna "noapte buna", orice alint, orice mangaiere, orice lovitura, tot, cum ar putea sa raspunda diferit cand raspunsurile pe care le au in minte sunt identice? Poti face oxigen din doi atomi de hidrogen?
Ti-am spus:
Daca ai organisme 100% identice, ceea ce nu ai sa gasesti in Univers, si sunt supusi la factori 100% identici (in sensul ca celula "n" e lovita fix de "m" fotoni pentru fiecare individ, atat de identici trebuie sa fie factorii), ceea ce iar este imposibil, atunci evident ca rezultatul va fi identic.
Ma refeream doar la gandire, comportament, si vorbeam de indivizi sanatosi, sau cu o stare de sanatate identica. Zicea cineva ieri ca x e vegetarian din nastere, o fi intoleranta la nu stiu ce, e logic ca cineva intolerant si cineva tolerant nu pot creste identic, pentru ca apropiatii lor o sa ii puna pe drumuri diferite, dar in rest e cam asa: daca nu te-ai vedea, nu ai avea cum si unde sa te vezi, si cineva iti schimba amintirile cu ale altcuiva, ai fi tot Inferno, sau acel altcineva?
Tu daca erai crescuta asa cum am zis in intrebare in locul Loredanei Traşcă, sau cum o cheama pe aia, la 23:25 dadeai din fund la Capatos in emisiune. Uuuuu
Da, de fapt asta e una din dorintele mele intunecate si ascunse.
Sta in natura umana sa fim rai si buni, mediul desigur ca conteaza dar se vad diferente intre frati desi au primit acelasi educatie, plus ca un om bun nu cred ca e din cauza educatiei primite, mediului e ceva care il face asa
Educatia e ceva, informatiile intrate in creier sunt altceva. In drum spre scoala tu vezi niste oameni batand un caine, fratele tau geaman, merge pe alt drum, ca are alti prieteni (de la care primeste alte informatii decat ce primesti tu de la prietenii tai) si vede niste copii jucandu-se cu un caine foarte fericit. Acasa si la scoala educatia e aproximativ aceeasi, dar daca auzi cuvantul "caine" tu vezi bataia de mai devreme, deci simti mila, furie, sau satisfactie, depinde ce ai trait inainte, fratele tau vede acel caine fericit, si la fel, poate simti fericire sau furie, sau invidie, depinde ce a mai trait si cu ce asociaza noua informatie. De aici drumurile voastre se despart mai mult, in felul in care vedeti lumea, in felul in care vreti sa faceti ceva, bun sau rau, in tot.
Ar fi simpla daca ar fi lumea sincera, dar cine recunoaste ca ar vrea sa-l omoare pe ala, sau ca ar vrea sa nu munceasca, dar sa aiba multi bani, sau ca ar vrea sa aiba toate femeile frumoase din lume, sau de ce un anumit lucru il atrage sau respinge? Un psiholog, psihiatru, psihanalist nu iti poate citi gandurile, daca nu stii sa minti, isi da seama ca minti si cauta fix opusul spuselor tale, dar exista mai multe opusuri, daca nu-l ghiceste pe cel corect, diagnosticul e gresit.
Centrul fricii e mai mare sau mai mic din cauza sau datorita experientelor din trecut. Cineva care e tot timpul amenitat si speriat, gen "e bau bau acolo", o sa fie fricos, cineva incurajat o sa fie curajos, adica nefricos, sau nu asa fricos ca celalalt, pentru ca analizand pericolele, e firesc sa simti frica.
Yeap, propria experienta, si probabil se vede daca mi-as scana creierul. Cand eram mai mica eram crestina, credeam in vraji, draci, am nimerit la seminarul teologic, deci mai multe povesti cu draci, imi era foarte frica de intuneric, chiar de morti, auzisem povesti cu draci care stau in coltul camerei, sus, cu draci care te asteapta acasa, pe scaun; am vazut filmul Constantin si dracu ala ii spunea lui Constantin ca ii asculta rugaciunile de sub pat, moooama, ce frica imi era. Am crescut, am inteles ca nu exista draci, am vazut ca era la tv acelasi film, era pe la vreo 2 noapte, reluare, ma prapadeam de ras. Nu imi mai era frica, si nu mi-e frica, ma sperie chestile care ma pot traumatiza grav, ca vreau sa raman sanatoasa psihic, in rest chill. De morti nici asa nu mi-e frica, e repulsie, ca stiu ca organismul fara viata e hrana microorganismelor si astfel incepe sa puta, sau vreo idee empatica, "adunatura asta de atomi simtea; iubea, ura, spera, se temea".
Nu,pentru că fiecare are o altă personalitate şi de aici un alt temperament. Trăsăturile de caracter le dobândeşti în funcţie de factorii externi.Chiar dacă am presupune că e posibil ca mai multe persoane să treacă fix prin aceleaşi situaţii, în acelaşi mediu e greu de crezut că vor reacţiona la fel şi implicit vor avea toţi acelaşi comportament.
Dacă ai fi crescut fix ca un criminal, ai avea de ales să devii asta sau nu.
"Trăsăturile de caracter le dobândeşti în funcţie de factorii externi.Chiar dacă am presupune că e posibil ca mai multe persoane să treacă fix prin aceleaşi situaţii, în acelaşi mediu e greu de crezut că vor reacţiona la fel şi implicit vor avea toţi acelaşi comportament." vezi ca prima propozitie e in contradictie cu restul.
Cel care a ajuns criminal, are ceva informatii in creier, o frica, o speranta, ceva, daca ai fix ce are el, toate informatiile legate de acel ceva, cel mai probabil si tu omori oameni, sau o sa omori. Chiar si aia care comit o crima fara premeditare, asa e creierul lor, in situatii de stres alege informatia x, daca aia e "ia cutitul si omoara-l, scapi de o problema", aia face.
Nu e contradictoriu.Sunt unele trăsături pe care le dobândeşti în fucţie de factorii externi,iar altele înnascute (alea de temperament,personalitate). Poate că eşti tu rău ca un criminal pentru că ai ajuns să ai această trăsătură datorită mediului, dar pe de altă parte eşti fricos sau conştientizezi noţiunea de dreptate, te simţi vinovat dacă ai curma viaţa unui om( sau multe astfel de exemple de trăsături care te diferenţiază de restul, care nu te pot face să devii ceva ce nu eşti), vei putea să accepţi crima sau să o respingi.
Ca să rezum, pe oricare dintre noi ne-ar putea învăţa cineva unele lucruri şi am putea fi ţinuţi într-un mediu proprice acelor lucruri, însă nu ne poate obliga să ne placă acele lucruri sau să continuăm să le facem dacă nu corepund cu noi ca persoană. Ţine şi de voinţă aici.
Ai putea fi fricos pentru că vei fi închis sau că vei rata şi vei fi tu ucis sau că nu vei avea şanşa să ai viaţa pe care o vrei dacă vei deveni un criminal. Conştientizezi noţiunea de dreptate pentru că ai citit o carte, ai văzut un film, ţi-a explicat cineva sau pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane.Sunt multe situaţii care îl pot determina pe un om în timp să aleagă ceva sau altceva.
Uite de exemplu eu urăsc ceapa şi prefer să îmi fac altă mâncare sau să nu mănânc deloc dacă mâncarea are ceapă, chiar dacă e singura mâncare pe care o am.Nu ştiam de ce urăsc ceapa, dar apoi mi-am dat seama că am fost îndopată cu ceapă coaptă atunci când eram răcită, mică fiind şi nu îmi plăcea.Iar acum am de ales, deşi toţi preferă ceapa şi îmi spun că e bună, eu aleg să nu mănânc.
De unde stii ca vei fi inchis, sau ca ai putea rata, sau ca vei fi ucis, s-a.m.d?
"Conştientizezi noţiunea de dreptate pentru că ai citit o carte, ai văzut un film, ţi-a explicat cineva sau pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane." Iezact!
Si daca n-ai fi primit acea informatie dintr-o carte, film, de la cineva?
"pur şi simplu ţie nu ţi se pare drept să iei viaţa altei persoane" nu exista asa ceva, auzi, observi, de undeva iei ideea ca nu-i drept sa iei viata altei persoane.
Eu n-am treaba cu ceapa, ci cu ridichea neagra, dar daca m-ar fi indopat cineva cu ceapa, cel mai probabil eram ca tine in privinta asta. Orice lucru pe care il faci, are legatura cu trecutul, trebuie doar sa cauti, si o sa descoperi ca nu exista liber arbitru. Mie imi place mirosul de caldura de tren. Se simte si in masini. Cand eram mici ne duceau parintii la un targ de Sf Nicolae de unde ne cumparau turta dulce, acadele, jucarii, haine, adica era veselie; mergeam cu trenul si era iarna, deci caldura era pornita. Miros de caldura de tren = copilarie, veselie... Poate nu-s singura, adica sigur nu-s singura. Cei care au vut vreo intamplare nefericita in tren, iarna, asociaza acel miros cu pericolul, asa ca il ocolesc.
Exista anumite trasaturi cu care ne nastem. Psihopatia de multe ori este innascuta, caracterizata printr-o activitate anormala a cortexului prefrontal. Aceasta activitate poate fi genetica, insa poate fi dobandita. Creierul copiilor abuzati si batuti in timpul copilariei, in mod repetat, arata o dezvoltare scazuta a creierului prefrontal sau din nou, o activitate anormala a acestuia. Acestea fiind spuse, exista predispozitii genetice. Asta a fost un exemplu concret. Insa, mai abstract vorbind, ne nastem cu o anumita serie de trasaturi, in functie de, asa cum am mai spus, predispozitia genetica, ceea ce determina felul in care functioneaza creierul nostru. Unii copii din nastere vor fi introverti, alti extraverti, altii vor excela in gandirea logica, altii vor avea capacitati lingvistice foarte dezvoltate. Aceste predispozitii genetice sunt demonstrate de testele facute pe diferentele dintre sex, precum faptul ca baietii se nasc cu un simt al orientarii mai bun decat fetele, dar fetele sunt mai bune in a se exprima, dar si pe testele facute pe gemenii identicii.
Pe langa trasaturile astea rudimentare cu care ne nastem, conteaza foarte mult si mediul inconjurator. Daca te nasti psihopat intr-o familie decenta, care isi ia timp sa te invete normele societatii in care traiesti si iti arata consecintele faptelor tale, pe o cale progresiva, in mare parte, oferind explicatii, exista sanse foarte mari sa te integrezi in societate. La fel, diferentele dintre barbati si femei sunt innascute, intr-o anumita masura, dar parintii le influenteaza. Baietii, din cauza testosteronului vor cauza mai des probleme si se vor lua la bataie mai des decat fetele. Din cauza asta, parintii ii incurajeaza sa se controleze mult mai mult decat la incurajeaza pe fete. La perioada maturitatii, barbatii ajung in general, sa fie mai controlati decat fetele din punctul de vedere al emotiilor. Nu vor incepe sa planga atat de usor, nu incep sa tipe asa repede, nu arunca cu vaze etc. Evident, exista si barbati cu probleme cu nervii, cum exista si femei. Dar barbatii sunt in general, mai calmi decat femeile, in mare parte din cauza educatiei.
In concluzie, nu exista doi oameni identici, din punctul de vedere al caracterului. Nici clonati, daca i-ai face. Exista o interactiune constanta intre individ si mediul inconjurator, iar un individ ar putea reactiona la acelasi eveniment intr-un fel, in timp ce altul in alt fel. In ultima perioada, s-a ajuns la concluzia ca influenta ar fi in jur de 50%-50% intre predispozitia genetica si mediul inconjurator, desi balanta se inclina spre cea de a doua optiune. Majoritatea sustin ca mediul inconjurator ar cantari chiar 60, 70% in formarea personalitatii unui individ.
Si cum, au scanat creierul la nastere si au zis "hooopaa, un psihopat in plus in lume"? Am zis in intrebare ca fara afectiuni fizice, o forma anormala a creierului e afectiune fizica, dar trecem peste.
Iar asta cu introvertitul si extrovertitul din nastere n-o cred. Ai ceva cunostinte convingatoare?
Vorbim de studiile consacrate care stau la baza psihologiei, nu de ceea ce îţi spune un psiholog care nu merită să fie numit astfel.
Te naşti cu capacitatea de a percepe şi percepi ceea ce e în exterior. Felul în care te vezi nu ţine numai de percepţie, ceea ce percepi este apoi analizat de gândire care se foloseşte inclusiv de gusturi şi de ceea ce simţi.Cum reacţionezi la criticile altora ţine mult de emoţii, de motivaţie şi de gândire.
Trebuie să înţelegi bine noţiunea de percepţie şi toate celelalte noţiuni psihologice şi să vezi cum se influenţează unele pe altele şi cum toate depind una de alta.
Mno şi eu nu stau acum să îţi explic toată psihologia, pentru că vreau să fac altceva deoarece am motivaţia de a face acel lucru şi gândesc şi simt că acel lucru are importanţă pentru mine.
De fapt, in cazul psihopatilor, da. Au scanat creierul oamenilor. Au observat trasaturile specifice psihopatilor sau celor catalogati psihopati si apoi au verificat pe copii. La fel cum au descoperit si faptul ca cei care sufera de ADHD sau anxietate au o activitate anormala a creierului. Nu am spus nicaieri o forma anormala, decat in cazul copiilor abuzati, insa restul, cei care s-au nascut asa prezinta doar o activitate anormala a creierului. Este o diferenta uriasa intre cele doua. In cazul unei activitati anormale nu este automat implicata o afectiune fizica. Fiecare creier are o activitate anume care va reactiona conform unei anumite tipologii in cazul unui stimul anume, fara sa fie implicata vreo problema biologica. Este vorba de felul in care reactioneaza neuronii, care in anumite circumstante vor reactina aproximativ la fel la majoritatea indivizilor. In cazul unui stimul emotional puternic vor lumina preponderent lobul frontal, prefrontal si amigdala in cazul celor care nu sunt psihopati. In cazul psihopatilor, cortexul prefrontral reactioneaza reactioneaza mult mai putin in cazul stimulilor emotionali, comparativ cu oamenii din prima categorie.
Am dat exemplul cu psihopatii pentru a exemplifica faptul ca esita diferente intre indivizi chiar si la nivel biologic.
Si evident nu au scanat creierul fiecarui bebelus. Ca orice experiment stiintific, este vorba de un esantion reprezentativ.
Da, sunt trasaturi innascute. Acestea sunt definite temperament. Iar temeperamentul nu are nicio legatura cu personalitatea. Temperamentul este innascut, iar personalitatea dobandita. Exista copii care din nastere sunt mai iritabili, iar altii nu. De fapt, trasaturile de temperament pot fi observate inca din a sasea, a saptea luna a sarcinii, cand vor exista copii mai activi, iar altii mai putini activi. Unii vor fi mai iritabili inca dinainte sa fie nascuti, raspunzand mai des la anumiti stimuli, iar altii nu. Dupa nastere, doar la cateva saptamani, unii copii vor dormi mai mult, altii vor fi mai activi. Unii vor dori sa experimenteze cu lucrurile din jur mai mult, altora le va fi mai frica. Exista copii de sub un an, din familii bune care sunt foarte rusinosi in preajma strainilor si copii tot din familii bune carora le place sa fie in preajma strainilor. Au fost facute numeroase studii de genul asta si majoritatea ajung la aceeasi concluzie. Uite aici un studiu.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188235/
Sursa pare credibila si gasesti numeroase linkuri la care face referire articolul, care au demonstrat aceeasi chestie. Daca nu ai rabdare sa-l citesti pe tot, poti sa-i direct la concluzie. Daca ai dubii in privinta felului in care a avut loc, poti sa il parcurgi pe tot.
O alta sursa care contine numeroase studii despre dezvoltarea copiluilui este Development through the lifespan, de Laura E. Berk. 200 de pagini sunt numai despre dezvoltarea copiluilui, studiile si teoriile cele mai bune. Avand in vedere ca dupa aia am studiat in facultate, cred ca este credibila.
Iar alte domenii care discuta despre subiectul respectiv sunt cele de educatie si stiluri de educare a copilului de genul parenting.
Daaaca e s-o luam mai logic decat scanatul creierului cuiva, psihopatia e subiectiva, e doar educatie, perceptie. Da, da, nu rade. Psihopatia e lipsa remuscarilor, empatiei, vinovatiei, dar daca omori un gandac, nu simti remuscare, empatie, vinovatie, sau poate, dar esti printre cei vreo zero virgula zero zero zero nu stiu cat % din populatie. Asta te face psihopat? Daca am fi crescuti ca e bine sa omori un om daca te-a deranjat in vreun fel, l-ai omori linistit, cum omori gandacul, sau mucegaiul, care, saracu', e si el un suflet nevinovat. Si probabil, adica sigur, si trairile din timpul in care e in burta mamei il creaza, ii creaza creierul copilului. Unii s-au nascut dependenti de droguri...
Studiile psihologice iau in calcul lucrurile pe care le-ai spus tu mai sus. Poate ca au luat un gandac si l-au omorat in fata oamenilor si au vazut cum reactioneaza toti oamenii. Apoi au luat un copil plangand si au vazut cum reactioneaza, au pus pe cineva plangand si au vazut cum reactioneaza, sau mai exact care este activitatea electrica din creierul lor. In timpul experimentelor oamenii sunt testati in diferite situatii pentru ca cercetatorii sa poata da seama seama ce este majoritar si ce nu si in ce conditii. I-au testat in diferite conditii si au vazut ca majoritatea oamenilor nu au nicio activitate in zonele respective cand este omorat un gandac, dar cand plange un copil sau cand vad un om trist exista aceasta activitate la majoritatea, insa la cativa nu este prezenta.
Nu spun neaparat ca testul a fost facut cu un gandac, asta a fost un exemplu dat la intamplare. Este posibil sa fi lua o alta insecta, o jucarie, un peste si le-au luat de la mic la mai mare sa vada unde incepe activitatea cerebrala la majoritatea indivizilor. Nu cred ca au omorat gandacii in fata lor, dar probabil au folosit poze, video-uri, actori etc. Poate le-au dat chestionare pentru a-i intreba cum se simt in general in anumite situatii si apoi le-au scanat creierele pusi fata in fata cu situatia respectiva. Exista o multitudine de experimente facute pe subiectul respectiv si nu toate sunt facute in acelasi fel.
Concluzie, pentru a vedea care este psihopat si care nu este, s-a facut o comparatie cu majoritatea.
Si da, psihopatia este un concept, la fel cum este empatia, vinovatia, mall-ul din centrul orasului, geanta pe care o punem pe umar, catelul pe care il avem in casa si tot ce tine de lumea inconjuratoare. Si absolut toate conceptele astea sunt subiective si provin tot din educatie. Nu putem sa definim in totalitate un caine. Sigur, avem definitia din dex si din jurnalele biologice, dar nu toti o stiu si nu toti o utilizeaza cand vad un caine. Cum percepem un caine? Ca nu stam sa repetam definitia din dex in cap. Sigur verificam anumite lucruri, dar toate sunt subiective si invatate de parintii si de mediul inconjurator, desi nu sunt toate formulate explicit. Unii se uita la faptul ca au patru picioare, altii se uita la forma capului etc. Si totusi, cand nu mai percepem uncaine drept un caine? Cand nu mai are patru picioare? Cand nu are cap? Este o limita foarte vaga care depinde de la o persoana la persoana. La fel si cu psihopatia. Insa, la fel ca si in cazul cainelui exista o definitie din dex si asta urmaresc si cercetatorii sa gaseasca si pentru psihopatie. O cauza si apoi o definitie. Ca tu personal o vei percepe altfel, nu asta ii intereseaza pe cercetatori. Ei vor sa gaseasca o cauza biologica, la fel cum sunt gasite cauze biologice si pentru alte probleme psihice, precum schizofrenia. Majoriatea problemelor psihice sunt cauzate de activitati anormale in creier. Acum poti spune ca toate bolile psihice sunt vagi si probleme de perceptie, dar dupa cum am spus mai sus si cainii sunt la fel.
Si da, activitatea mamei atat timp cat este insarcinata, inclusiv genele parintilor vor crea un anumit copil cu anumite trasaturi atat fizice, cat si psihice (in sensul ca vor avea creierul format intr-un anumit fel, fie cu un cortex mai mare, fie cu un hipotalamus mai mare, fie cu o amigdala mai mica etc fara sa fie vorba de o afectiune fizica), iar aceste diferente la nivelul creierului vor crea diferente in felul in care copilul percepe lumea si prin urmare, asupra felului in care se comporta, ceea ce este definit drept temperament.
Uite un comentariu la o carte facuta pe subiectul creierilor psihopatilor si o poza alaturi cu activitatea cerebrala a acestora. Uitasem sa o pun in raspunsul precedent.
http://morebrainpoints.blogspot.be/......y-our.html
"psychopaths have lower levels of brain matter in regions dedicated to morality and emotion." astea sunt lucruri invatate. Creierul copiiilor abia nascuti nu are de unde sa detina acele informatii, e cam greu de crezut ca un astfel de studiu poate fi luat in considerare, ai zis "Psihopatia de multe ori este innascuta, caracterizata printr-o activitate anormala a cortexului prefrontal".
Emotiile nu sunt invatate, doar moralitatea. Daca un copil are o zona gri mai putin dezvoltata decat a unui alt copil, nu va putea sa inteleaga moralitatea. Pe principiul asta functioneaza explicatia de mai sus. Cand crestem creierul va creste in dimensiuni dar isi pastreaza aceleasi proportii. Daca la nastere cortexul prefrontal este putin subdezvoltat comparativ cu restul creierului, la maturitate isi va pastra aproximativ aceeasi proportie, nu va ajunge supradezvoltat comparativ cu restul creierului.
Articolul il dadusem mai mult pentru poza, nu pentru informatie in mod necesar. Nu cred ca putem sa ne pronuntam, nici eu, nici tu la cat si ucm a fost facut studiul, avand in vedere ca este vorba de o recenzie asupra cartii. Banuiesc ca tipul care a scris cartea a vorbit de numeroase studii si felul in care au fost facute. Eu cel putin, pana nu citesc cartea nu pot sa spun ca este credibil sau nu, avand in vedere ca nu da detalii despre cum a fost facut studiul. Insa, subdezvoltarea unei anumite portiuni a creierului va provoca o activitate anormala in zona respectiva. De asemenea, activitatea anormala a creierului poate aparea si fara sa existe o cauza aparenta in forma creierului. Cele doua afirmatii nu se exclud. Ideea este ca exista gene care vor predispune individul la formarea unui psihopat. Asa cum am spus mai sus unii psihopati devin psihopati din cauza genelor, altii pot deveni din cauza mediului inconjurator.
Uite aici alte studii si daca esti curioasa poti vedea si metodologia, tabelele si rezultatele:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-7687.2007.00648.x/full
https://books.google.be/......tps?/books
Si alte doua aritole care fac referire la mai multe studii si au pus concluziile impreuna:
http://www.manipulative-people.com/is-psychopathy-genetic/
http://aftermath-surviving-psychopathy.org/......y-genetic/
Exista multe alte articole pe google scholar pe subiectul asta si majoritatea par sa cada de acord ca este o anumita gena care influenteaza psihopatia, dar nu garanteaza automat ca individul va incepe sa omoare oameni. Majoriatea mendionteaza ca este vorba de o proportie de 50%/50% sau 40%/60%, asa cum am mentionat si eu mai sus. Insa nu toate au publicata toata metodologia, ci doar concluzia, asa ca nu cred ca are rost sa le pun. Dar daca vrei sa citesti doar conlcuzia si referinte la alte studii, google scholar este o optiune.
fac astia niste studii de vai de noi.
Daca nu simti vreo emotie buna/pozitiva cand vezi o imagine cu o nunta, esti psihopat. Eu cand vad o nunta ma gandesc "ha, oare cat o sa-i tina?", am observat ceva si nuntile nu ma mai misca in vreun fel.
"And there at least appears to be a strong genetic component to an individual’s capacity to experience empathy, guilt, and remorse." asta-i dubioasa. Daca un copil al unora pentru care sa tai o floare e ceva rau e crescut de unii pentru care acelasi lucru e ceva bun?
Iar exemplul din comentariu ca e genetic, ca fiul e identic tatalui e doar prostie. Logic ca e identic daca tatal l-a crescut, sau ma rog, ambii parinti, dar l-a avut pe tata ca exemplu.
"any consequences of being around those parents should have the effect of making two twins more similar to each other." e greu de inteles pentru oameni ca daca ai gemeni si-i duci la gradina zoologica, sa zicem, pe unu il tine tatal de mana si pe celalalt mama, unu vede un ponei si altul un leu, deci perceptia lor si preferintele lor se formeaza diferit? Unu din gemeni o sa dezvolte sentimente de invidie, inferioritate, nedreptate daca e hranit al 2-lea, imbracat al 2-lea, observat al 2-lea, s-a.m.d.
Citesc, dar in momentul in care vad ca doctori si profesori nu-s capabili sa inteleaga ultima idee din raspunsul asta, credibilitatea care ar fi putut fi acordata se cam diminueaza, sau chiar dispare.
Ceea ce a dat acolo a fost un exemplu dat de autorul articolului, nu de autorul experimentului. Nu stim cu siguranta ca asta s-a dat in experimente sau asta a fost exemplul personal al autorului. Si eu am vorbit mai sus despre numeroase studii despre psihopati si am spus ca in experimentele de genul se folosesc imagini cu impact emotional si am vorbit de gandaci morti. Dar asta a fost pur exemplul meu personal pentru a-ti oferi o idee despre ce tip de imagini sunt folosite. Chiar daca au aratat o imagine cu o nunta, aia nu ar fi singura imagine. Astfel de experimente dureaza cel putin o jumatate de ora, imagineaza-ti ca nu vad numai poze cu nunti. Vor vedea si poze cu imact emotional pozitiv, dar si negativ. Ultimele doua articole le-am postat mai mult pentru referintele pentru a vedea idea principala a unor oameni bazata pe o serie de experimente.
Al doilea citat nu stiu exact de unde este.
Este o diferenta intre a sti ce este bine si ce este rau si a simti empatie pentru acel lucru. In al doilea rand, niciun studiu nu a spus ca mostenirea genetica nu poate fi influentata de mediu. Toate studiile au spus ca este vorba de o interactiune, si ca trasaturile genetice ale unui psihopat il fac mai vulnerabil la mediul inconjurator, dar nu il fac neaparat psihopat, la fel cum nici nu au spus ca mediul nu poate face un copil sanatos un psihopat.
Deci, daca un psihopat traieste intr-o familie in care este invatat ca o omori este bine si el are deja gene de psihopat s-ar putea sa internalizeze aceste idei mult mai repede, decat un copil care traieste in aceeasi familie si nu are aceste gene. Pur si simplu spun ca este o predispozitie genetica, la fel cum exista o predispozitie genetica pentru cancer, boli de inima, boli mentale etc. Asta nu inseamna ca daca toate rudele tale din partea mamei tale au avut cancer la colon, vei avea si tu. Dar sansele tale sunt mai mari decat ale unui individ care nu a avut aceasta gena in familie. Iar daca duci o viata sedentara, bei alcool, fumezi, mananci nesanatos sansele tale sunt mult mai ridicate decat ale unui individ care nu a avut aceasta gena si duce acelasi stil de viata ca tine.
Cat despre comentariile date la articole, nu am stat sa le citesc.
Iar chestia cu gemenii este la fel ca si chestia cu cancerul. Doi gemeni identici vor avea un temeperament asemanator, rusinosi, buni la matematica etc, o baza de la care se porneste interactiunea. Evident, daca experimenteaza chestii diferite se vor dezvolta diferit, insa in niciun studiu nu este negata chestia asta.
Citatul respectiv pe care l-ai luat nu este o concluzie. Ei spun ca factorii genetici si factorii mediului inconjuratori interactioneaza si ca psihopatia reflecta o interactiune dintre cele doua. Apoi mentioneaza un studiu si spun ca in studiul respectiv au analizat chestii comune unei perechi de gemeni, cum ar fi parintii. Pentru ca o pereche de gemeni, normal va avea aceiasi parinti. Si chestii care nu sunt comune, precum grupul de prieteni, pentru ca gemenii tind sa aiba grupuri de prieteni diferite. Nu spun nicaieri ca avand aceeasi pereche de parinti are drept consecinta batuta in cuie faptul ca cei doi copii vor deveni identici, insa spun ca avand aceeasi pereche de parinti, este un factor comun, ceea ce ar trebui sa aiba un efect mai mare in a-i face identici, decat grupurile de prieteni care sunt diferite. Este un conditional acolo, ceea ce exprima o idee ipotetica. Oricum, au analizat rezultatele si au vazut ca influenta parintilor, este minima, comparativ cu influenta prietenilor. Deci chiar daca am lua exemplul tau, in care spui ca parintii respectivi i-ar trata diferit (desi in articol nu neaga niciodata chestia asta) influenta lor tot ar fi minima.
"Unu din gemeni o sa dezvolte sentimente de invidie, inferioritate, nedreptate daca e hranit al 2-lea, imbracat al 2-lea, observat al 2-lea, s-a.m.d." asta e inainte sa inceapa sa aiba prieteni, ca apoi si-i aleg in functie de ce au trait deja.
Ultima intrebare, cea adresata lui Inferno: daca nu te-ai vedea, nu ai avea cum si unde sa te vezi, si cineva iti schimba amintirile cu ale altcuiva, ai fi tot OoBunnyoO, sau acel altcineva? ca sa nu existe neintelegeri, e vorba de absolut toate amintirile.
Teoria ta poate fi corecta sau nu. Studiul nu se leaga de faptul ca parintii i-ar putea trata diferit si nici nu neaga ca vor exista preferinte subtile din partea parintilor. Ceea ce subliniaza ei este ca parintii comuni sunt o variabila comuna, ceea ce este perfect corect. Avand parinti comuni cresc sansele ca acesti copii sa fi avut sanse si evenimente similare in viata. Daca doi gemeni au un parinte violent, acel parinte nu il va bate doar pe unul si pe celalalt nu (poate doar in filme), ii va bate pe amandoi. Daca parintii sunt divortati, ambii vor fi afectati de divort. Daca parintii sunt bogati si nu le aloca timp, ambii vor fi afectati. Pur si simplu avand avand acelasi tip de parinti, cresc sansele ca acesti copii sa traiasca sau sa primeasca acelasi tratament, comparativ cu experienta pe care o vor avea in grupuri de prieteni diferite.
Daca cineva mi-ar sterge amintirile si ar pune amintirile altei persoane, as fi aceeasi persoana. Insa acest lucru este imposibil. Pentru ca eu, in momentul nasterii, m-am nascut cu o anumita serie de trasaturi biologice. Eu nu as fi reactionat la fel ca celalalt, chiar daca as fi luat parte la aceleasi evenimente, deci nu as avea aceleasi amintiri. Reactiile mele ar fi fost diferite, iar reactiile mele diferite, ar fi dus la o alta serie de evenimente, complet diferite fata de seria de evenimente la care a participat cealalta persoana. Oamenii sunt ca niste mingii diferite, lovite de pereti din texturi diferite. O minge mare si usoara, va reactiona diferit, comparativ cu o minge mica si grea, ambele lovite de acelasi perete, cu aceeasi forta. Iar chestia asta a fost demonstrata in toate studiile de mai sus, in primul experiment longitudinal si celalalt transversalt.
Longitudinal inseamna ca a fost facut pe aceiasi copii, la sapte si la noua ani, iar altul pe copii de varste diferite in acelasi moment. Ce au observat ei in experimentele astea a fost ca in primul caz, copiii testati la momente diferite ale vietii, la sapte si noua ani, cei care au avut scoruri ridicate in cazul markerilor pentru psihopatie (un scor scazut la o intrebare de genul: "Iti pare rau cand vezi un alt copil plangand?" - exemplu personal), au pastrat aceste scoruri, chiar si dupa ce au crescut si avut experiente diferite. Iar in cazul gemenilor, care au aceeasi gena, acestia aveau scoruri asemanatoare la intrebarile care masoara psihopatia/empatia, chiar si cand aveau prieteni diferiti.
Pentru a verifica diferenta dintre gene si parinti, probabil au pus intrebari referitoare la faptul daca parintii ii trateaza diferit. Este destul de simplu de testat. Daca unul considera ca mereu a fost nedreptatit, iar celalalt nu se considera nedreptatit, dar ambii nu simt nimic cand vad pe cineva plangand, clar nu este vorba de parinti. Plus de asta, din ce am vazut in multitudinea de articole peste care am dat, nu au fost numai subiectii intervievati, dar si parintii, profesorii si prietenii. Probabil, au verificat consistenta dintre raspunsurile lor si ale prietenilor si daca prietenii, parintii, profesorii si inclusiv ei, spuneau ca unul este tratat in anume fel, comparativ cu celalalt de catre parinti, daca unul punea ca a fost foarte afectat de divortul parintilor si atul nu, dar ambii aveau scoruri scazute in cazul intrebarilor referitoare la psihopatie, clar nu are cum sa fie o chestie legata de mediu.
Dupa cum spuneam, sunt multe studii pe subiect, multe publicate si multe restudiate de persoane care vor sa investigheze subiectul respectiv mai departe. Inainte sa fie publicate, toate studiile trec printr-o comisie. Sunt aproape convinsa ca daca eu m-am gandit acum in zece, cincisprezece minute la cum sa compar variabilele dintr-un interviu si ce intrebari sunt utile (pe baza metodologiei folosite de studiile respective si anume chestionarul si interviul), pentru a raspunde intrebarii de baza: cum fac diferenta dintre mediu si genetica, sutele de cercetatori care au facut si au verificat cercetarile sunt mult mai mult decat capabili sa faca acelasi lucru.
Vrei felicitare sau ce?
Bravo tie ca ai descoperit, dar nu cred ca este important deoarece, lucrurile astea deja exista, nu ai cum sa-i schimbi!
Taranul de ce e taran? Cinstitul de ce e cinstit? Psihopatul de ce e psihopat? Am vazut un film dupa un caz real, cu Angelina Jolie, Changeling, si (spoiler), ala care a rapit, violat si omorat acei baieti se pare ca a fost violat de mai multi membri ai familiei, ma rog, molestat sexual scria pe wiki. Psihologii au ajuns la concluzia, ca, dooh, lipsa empatiei se transmite de-a lungul catorva generatii, nu prin ADN, ci prin educatie, prin exemplu mai exact. Desigur ca se poate lucra la comportamentul cuiva, dar doar din proprie initiativa si vointa, autoeducatie, dar asta cere munca, si munca "e" grele...
Nu poti tu schimba pe cineva, pentru ca la o actiunea a ta, reactiunea x e raspunsul, acea reactiune e formata/creata din informatii stranse in creierul cuiva, de exemplu, ca mi-a venit o imagine in minte cu un barbat ridicand pumnul asupra unei femei si ea se apara cu ambele maini tinute deasupra fetei sau capului, cred ca e de la o campanie impotriva violentei, in fine, daca parintii tai sunt violenti, creierul tau creaza un mecanism de aparare, cand auzi cearta, chiar daca tu nu esti implicata, fie te sperii, fie iti acoperi urechile, fie intervii, depinde ce ti s-a permis, ce ai vazut ca poti face, ce ai auzit ca ar trebui sa faci, asta e raspunsul/reactiunea ta la actiunea x. Se intelege?
Un psihopat o sa se schimbe numai daca intelege ca e psihopat si vrea sa nu mai fie, in momentul in care se activeaza acel mecanism automat "distruge ca sa ai", trebuie sa accepte informatia noua, "nu e bine asa, pentru ca..."
N-am vazut filmul Saw, parca e serie, dar daca el te-a facut sa vrei sa chiar sa fii psihopat/a, e dovada ca am dreptate. Probabil ca si eu daca as vedea filmele si as mai avea niste informatii in creier care ma fac sa imi placa psihopatii o sa vreau sa fiu ca ei, dar am altceva in minte, stiu ca ceva scris nu se mai sterge, asa ca am grija ce il las sa scrie, atat cat pot.
>> suntem toti acelasi organism, dar in functie de mediul in care am crescut, raspundem diferit
Mai adauga ereditatea si educatia .
Nu,nu e.
Pentru ca fiecare face alegeri diferite, nu toti raspund la fel circumstantelor
Alegerile le faci in urma unor trairi, care nu tin de tine. Recent am descoperit de ce imi place sa port alb. Daca as fi primit alta informatie in locul celei care mi-a format acea preferinta, mi-ar fi placut vreo culoare. Ziceam mai sus de zoo. Te duc parintii de mic, nu poti spune nu, sau nu stii ca poti spune, daca ai o experienta neplacuta cu un leu, o sa te sperie leii, daca nu, o sa te atraga, astfel ajungi sa iti placa portocaliu, sau ce culoare-i aia, te poti muta in Africa, s-a.m.d. Daca ai un geaman, informatiile pe care le primiti sunt diferite, daca pe strada va ataca un caine, pe unu o sa-l muste primul, sau doar pe el, tu simti ceva, el altceva, daca locurile s-ar inversa, inca din primele secunde de viata, cred ca s-ar inversa si sentimentele din timpul "atacului", chiar si locul, deci cel neatacat ar fi atacat. Mergi pe o parte a drumului cu un motiv, sa admiri florile mai de aproape, sa ocolesti pe unu ca nu-ti place, si nu iti place ca iti aminteste de cineva sau ceva, fara acea amintire n-ai avea motiv sa-l ocolesti.
E un exercitiu de imaginatie, nu exista afectiuni fizice, doar inversam doua persoane inca de la nastere si fiecare primeste fix aceleasi informatii pe care le-a primit celalalt.
Tie de ce iti place imaginea de la avatar? De ce ai ales-o?
Da,imi place,ti-am trimis felicitare de ce.
Si chiar daca persoanele sunt perfect identice (trup, minte, emotii, etc), eu cred ca spiritul o sa faca diferenta.
Dar ai vazut, auzit ceva de stii acel ceva care te face sa placi imaginea, nu?
Doar de minte vorbeam, ea e ca un pc, foloseste doar informatiile pe care i le dai, spirit nu exista pentru ca in afara corpului nu ai nevoie de organe de simt, iar fara ele nu exista vreo forma, plus ca tot ce esti e stocat in creier, in neuroni, iar ei sunt celule, care mor fara oxigen.
Marx spunea ca :"conditia materiala determina constiinta". Factorii externi, dupa cum spunea si Inferno, au o mare influenta si reactionam diferit la ei. Aplica.le amandurora cate o carte si cap si vei vedea ca unul va lua acest lucru ca pe un impuls si se va apuca de studiu, iar celalalt probabil iti va rupe mana.
Mai, voi nu pricepeti daca cel care va lua acel lucru ca pe un impuls are vreo informatie/motiv care il face sa il ca pe un impuls, si celalalt are un motiv sa iti raspunda altfel? Daca ai inversa motivele, toate, ce zici ca se intampla?
Hei, nu ai dreptate in totalitate. Factorii interni precum temperamentul, conditia fizica, predispozitia pentru anumite talente, afectiuni trebuie luati in considerare. Mediul are un rol important in dezvoltarea individului, dar nu creeaza individul.
Oh, ce intrebare!
Esti la scoala? Probabil ca da. Profesorul vorbeste si 30 de copii asculta. Cand iese profesorul din clasa toti elevii au invatat la fel de mult?
Lucrurile se petrec la fel indiferent de varsta. Doi indivizi nu se pot dezvolta identic chiar daca informatiile ce le-au fost transmise sunt exact aceleasi pentru ca sunt receptate in mod diferit!
Ma bucur ca discutia se poarta intre oameni maturi si-mi cer scuze pentru insinuarea din mesajul meu precedent. Desigur, aici ne "batem" intre noi cu argumente personale, intuite, fara argumentari stiintifice.
Inca de la nastere, copiii nu sunt identici, nici pe dinafara nici pe dinauntru. Diferentele sunt suficiente pentru mama sa-i deosebeasca imediat! Nu exista nici macar un organ care sa fie tip, identic la toti nou-nascutii. Nici creierul, evident. De aici rezulta diferente de perceptie inca de la varsta zero. Degeaba vin informatii identice daca ele nu sunt acumulate in egala masura si apoi trecute prin aceleasi "filtre". Nici macar gemenii univitelini nu se comporta identic inca de la nastere si, desi traiesc in acelasi mediu, se dezvolta diferit inclusiv fizic, chiar daca sunt de acelasi sex.
Am zis " daca am putea da timpul inapoi, i-am inlocui, apoi am lasa timpul sa curga fix ca inainte, deci aceleasi informatii se scriu in creierul fiecaruia, 100% aceleasi, doar locurile sunt inversate".
Gemenii nu se comporta identic pentru ca parintii nu se comporta identic cu ei. In acelasi mediu poti primi informatii diferite de cele primite de altcineva. In camera in care dorm gemenii, lumina de pe hol creaza o umbra intr-o parte si alta, sau niciuna, in alta parte; cel care a vazut umbra deja creaza monstri in mintea lui, si se teme de umbre si intuneric, celalalt n-a vazut-o, nu se teme, dar daca era unu singur, cel care n-a vazut-o, si o vede, neintelegand ce e, o sa inceapa sa se teama.
Imi reafirm limitele in domeniul asta... imi mai insusesc si eu parerile altora incercand sa le justific cu argumente proprii...
La o simpla cautate pe google cu "criminalitate gene", prima "oferta" este
http://www.descopera.ro/......actiunilor
Cu zestrea genetica ne nastem!
Vei putea lua informaţiile din orice altă parte, nu stau acum să mă gândesc la milioanele de situaţii posibile. Fiecare reacţionează diferit, alege diferit.Nu suntem roboţi. Dacă am avea cu toţii să zicem acelaşi şir de trăsături dobândite,ar face diferenţa celelalte trăsături care formează personalitatea fiecăruia. Pentru că la unii predomină unele sentimente şi pasiuni,la alţii altele,pe unii îi motivează ceva,pe alţii altceva,unii vor ceva,iar alţii altceva,unii sunt colerici,alţii melancolici, sangvinici şi tot aşa.Şi fiecare sentiment, pasiune, trăsătură, percepţie depind una de alta astfel încât mă determină pe mine să aleg să fac ceva, iar pe altul altceva.Şi aspecul fizic e diferit şi ne determină să facem ceva sau altceva, Unul complexat de înălţime poate preferă să nu sară peste nişte obstacole pentru că îşi dă seama că nu va putea face asta la fel de bine ca altul mai înalt şi de aici poate nu va mai vrea să aibă motive să sară peste acele obstacole.
Genele au treaba cu aspectul si instinctele, logic ca toata lumea stie sa omoare, e instinctul de supravietuire, conteaza daca o faci, cum o faci, si aici e mediul. Si logic ca genele creaza creierul, dar informatiile si felul in care sunt aranjate si alese cand apare o intrebare, sunt date de mediu. Exemplul cu calul din raspunsul pentru Inferno.
Si cum se face ca unii nu suntem criminali desi stramosii nostri erau, si e in "zestrea noastra genetica"?
Eu am inteles perceptia dintr-o prostie, m-am otravit cu o planta care cica e benefica, daaaaar doar daca nu depasesti o anumita cantitate (nu etnobotanice sau droguri). Pentru ca planta nu mirosea bine, semn ca-i daunatoare (asta e in adn, molecula x = otrava, trece prin nas, creierul recunoaste forma moleculei, stie ca e otrava, ii atribuie miros neplacut, respingator, eventual aspect si gust respingator, e instinctul de supravietuire) am baut si suc cand mancam. Mno, am varsat tot, reactie normala, si dupa un timp cand sa beau suc din acela, era sa imi dau matele afara. Creierul a asociat mirosul sucului cu otrava. Raspuns/reactiune.
Si inca ceva apropo de crime si chestii "faine". Am o catelusa careia i-am tot zis ca nu-i voică sa se bata, sa muste, chiar sa latre ore in sir. Zilele trecute s-a luat dupa ea o catea sfert cat catelusa mea, putea s-o manance, la propriu, dar a fugit ca sa nu se bata, ca "nu-i voică".
http://www.sfaturimedicale.ro/......nu-influen eaz?-personalitatea-oamenilor
Articole sunt destule.
Astea sunt lucruri pe care poate doar acea persoană ar putea şti să spună de ce sunt astfel sau care sunt înnăscute și nici măcar ea nu ar putea şti exact de ce.
Dar tu crezi se pare că nu ne naştem cu nimic, ci tot ceea ce suntem dobândim, ceea ce din perspectiva psihologilor cel puţin nu este adevărat. Factorii externi vin şi se bat cap în cap cu ceea ce avem şi ne fac să dobândim unele trăsături sau să respingem ceea ce primim din exterior şi să ne ghidăm după ceea ce ne motivează din interior. Persoanlitatea cuiva evoluează pe parcursul vieţii, dar trăsăturile înnăscute sunt o parte importantă a ei, alături de ceea ce acumulăm.
Ei da, te-am prins, ti-ai taiat singura craca de sub picioare! 19% nu inseamna 0%! Iata ca toata lumea recunoaste ca, macar intr-o oarecare masura, genele influenteaza comportamentul nostru. Las si eu de la mine ceva (din convingere, nu din amabilitate) si recunosc ca informatiile acumulate in timpul vietii sunt foarte importante in formarea noastra (dar nu singurele responsabile) daca recunosti si tu ca doi oameni cu structura genetica diferita nu pot evolua identic chiar daca li se transmit aceleasi informatii! Altfel, nu recunosc nimic!
Am zis ca in ADN e instinctul de supravietuire, deci si de reproducere, care e tot supravietuire. Cica ne alegem partenerul in primul rand dupa miros, trebuie sa aiba sistem imunitar diferit, asta e in ADN, dar daca are si nu e femeie de casa, iar tu vrei una de casa, n-o s-o vrei ca mama a copiiilor tai.
Nu trebuie sa recunosti nu stiu ce, nu e vreun concurs, eu am observat ca tot ce suntem si tot ce facem e rezultatul trairilor noastre, adica a informatiilor scrise in creier, pana la proba contrarie, care, slabe sanse sa existe, ideea ramane in picioare.
Ăla a fost un exemplu că ai posibilitatea de a alege ceva, după ce ai experimentat acel lucru şi ai văzut că nu îți place.
Poţi singur să spui, dacă ai capacitatea, ce ai avut din naştere şi ce nu, în urma unui studiu asupra psihicului uman şi a observării diferitelor reacţii ale mai multor oameni în aceeaşi situaţie. Se zice că deşi mai mulţi privim acelaşi obiect, vedem altceva.
Psihicul uman e foarte complex, sunt foarte multe de care depinde şi cea mai mică acţiune a noastră.
Dar dacă tu consideri că ne formăm doar în urma acţiunii factorilor externi şi nu vrei să studiezi psihicul uman în amănunt şi să crezi ceea ce spune, eşti liber/liberă să crezi ceea ce vrei. Nu mai continui pentru că am de făcut alte lucruri şi în plus nu am de ce să încerc să te fac să crezi ceva ce nu vrei să crezi.
Asta e părerea mea, bazată pe ceea ce spun psihologii, pe ceea ce am analizat la mine şi la alţii, că mai multe persoane crescute exact la fel, în acelaşi mediu, se vor diferenţia totuşi datorită trăsăturilor înnăscute care le au şi le vor determina să facă şi să fie altceva.
In ADN se zice ca sunt multe dar nu se stiu inca decat putine. Hahahaaa...chestia cu alesul partenerului dupa miros cred ca e valabila doar la femei, ca ele au simtul olfactiv mai ascutit. Masculii, in general, nu vor decat sa simta miros de femela! E drept ca in cazul oamenilor mai apar si niste criterii de selectie pe langa miros (la unii mai multe, la altii mai putine) dar nu arareori ne mai inselam in "cititul" a ceea ce e scris in ADN ori infipt in capsor in perioadele de acumulari.
Ei, si tu, unde ti-e simtul umorului? Disputa noastra nu era de genul "care pe care" ci una menita sa ne aduca si zambetul pe buze!
Nu-i nevoie de studiu psihologic ca sa stii ca fiecare om percepe diferit lumea, nu exista doua persoane care s-o perceapa identic, tocmai pentru ce ziceam. Perceptia e subiectiva, si e creata pe baza trairilor tale, ceva e frumos sau urat, in functie de ce iti transmite. Ma gandeam acum la ceva. Si sistemul imunitar influenteaza perceptia, dar creierul tau influenteaza sistemul imunitar, grijile il slabesc, alimentatia proasta la fel.
Nu mi-ai raspuns la "Ce ar fi innascut si cine ar stabili cu ce sa te nasti si cu ce nu?"
Nu e care pe care, voiam idei convingatoare, pro sau contra. Nu gasesc nimic de ras la subiectul asta ca ajung la alte idei. Daca e cum spun, inseamna ca cei rai sunt victime, adica stiam ca sunt, dar nu am analizat atat. Si daca sunt victime, e inuman sa-i tratam mai urat decat au fost tratati deja, dar daca n-o facem, o sa fim noi victimele lor. Dar asta e alt subiect. Sau am gasit motivul sa ma apar, reactia mea, vorbesc la modul general, e doar raspuns la actiunea cuiva.
Înnăscute sunt trăsăturile pe care psihologii le numesc ca fiind înnăscute, pe care cred că poate ar trebui să le studiezi." Cine ar stabili cu ce să te naşti?' -la asta nu cred că există vreo persoană care poate să îţi răspundă mai mult poate decât vreo forţă divină sau moşteniri.
Şi sistemul imunitar influenţează, şi aspectul fizic, totul influenţează şi percepţia şi actiunile tale şi alegerile, alături de mecanismele psihice.
Cuuuum? Cei rai sunt victime? Daca ar fi dupa mine ar fi nevoie de niste legi foarte dure, care sa inmulteasca pedepsele prevazute de codul penal cu numarul recidivei. In inchisori, munca sa fie benevola si in concordanta cu pregatirea fiecarui detinut (in limita posibilitatilor). Cu cei fara studii as mai face un canal! Cine nu vrea sa munceasca traieste numai cu apa si paine, fara acces la tv. Eliberarea din inchisoare sa se faca doar cand intreaga paguba a fost recuperata (inclusiv cheltuielile judiciare). La a treia recidiva in aceeasi infractiune (ori la a cincea condamnare indiferent de motive) i-as trimite direct pe scaunul electric, a doua zi dupa ce condamnarea ramane definitiva. In 10 ani Romania ar da clasa intregii Europe in privinta cinstei si corectitudinii, inclusiv o anumita etnie despre care se spune ca au hotia si nemunca in gene! Tie ti se pare "uman" sa-l tii pe cheltuiala ta la parnaie, sa-i dai sa pape bine, sa ai grija sa nu se plictiseasca etc. pe ala care te-a violat, ori care te-a pocnit in mijlocul strazii lasandu-te inconstienta si fara poseta acolo, ori te-a taiat cu cutitul pentru ca i-ai zis sa dea radioul un pic mai incet, ori l-ai rugat sa nu mai vorbeasca urat in tramvai, ori?
Eu mi-am dat seama la vreo 8 ani de asta,dar oricum ai o greseala ai uitat sa iei in considerare faptul cum se formeaza copilul inca in burtica la mama, cum celulele se multiplica, multiplicarea unei celule este formata din miliarde de procese si de fiecare data celulele comit greseli, ba chiar o multime de greseli, deci e un factor destul de important.
Am specificat ca nu exista afectiuni fizice din nastere. Ma gandeam ca o sa zici de adn, ca ar fi parinti diferiti, dar el nu cred ca ar schimba ceva, ca am inteles ca si daca nu dormi cateva ore pe noapte cateva nopti la rand, se schimba un anumit numar de gene. Si adn-ul, pe langa aspect, are treaba mai mult, sau doar, cu reproducerea, si iar, esti atras sau respins de ceva in functie de informatiile din creier.
Pai n-am citit eu bine atunci, oricum si mie mi se pare inca de mic aceasta teorie corecta, totul in viata depinde de aceea ca nu la toti copii copilaria a fost aceeasi si de experienta ce incerci sa o capeti cit mai repede pe parcursul anilor.