Vrei felicitare sau ce?
Bravo tie ca ai descoperit, dar nu cred ca este important deoarece, lucrurile astea deja exista, nu ai cum sa-i schimbi!
Eu mi-am dat seama la vreo 8 ani de asta,dar oricum ai o greseala ai uitat sa iei in considerare faptul cum se formeaza copilul inca in burtica la mama, cum celulele se multiplica, multiplicarea unei celule este formata din miliarde de procese si de fiecare data celulele comit greseli, ba chiar o multime de greseli, deci e un factor destul de important.
Am specificat ca nu exista afectiuni fizice din nastere. Ma gandeam ca o sa zici de adn, ca ar fi parinti diferiti, dar el nu cred ca ar schimba ceva, ca am inteles ca si daca nu dormi cateva ore pe noapte cateva nopti la rand, se schimba un anumit numar de gene. Si adn-ul, pe langa aspect, are treaba mai mult, sau doar, cu reproducerea, si iar, esti atras sau respins de ceva in functie de informatiile din creier.
Pai n-am citit eu bine atunci, oricum si mie mi se pare inca de mic aceasta teorie corecta, totul in viata depinde de aceea ca nu la toti copii copilaria a fost aceeasi si de experienta ce incerci sa o capeti cit mai repede pe parcursul anilor.
Interactiunea cu factori exteriori identici nu are efecte identice pentru toata lumea.
Ceea ce pe unu-l face criminal pe altul il poate face profesor universitar si viceversa.
Psihicul uman este pur si simplu prea complex pentru a putea prezice cu certitudine modul in care va reactiona
Oh, ce intrebare!
Esti la scoala? Probabil ca da. Profesorul vorbeste si 30 de copii asculta. Cand iese profesorul din clasa toti elevii au invatat la fel de mult?
Lucrurile se petrec la fel indiferent de varsta. Doi indivizi nu se pot dezvolta identic chiar daca informatiile ce le-au fost transmise sunt exact aceleasi pentru ca sunt receptate in mod diferit!
Nu,pentru că fiecare are o altă personalitate şi de aici un alt temperament. Trăsăturile de caracter le dobândeşti în funcţie de factorii externi.Chiar dacă am presupune că e posibil ca mai multe persoane să treacă fix prin aceleaşi situaţii, în acelaşi mediu e greu de crezut că vor reacţiona la fel şi implicit vor avea toţi acelaşi comportament.
Dacă ai fi crescut fix ca un criminal, ai avea de ales să devii asta sau nu.
Am vorbit despre liber arbitru, ca nu exista si ca bla bla bla, n-ai acordat atentie intrebarii sau raspunsurilor, cred ca nici link-ului. Perceptia ti-o formezi in functie de ce traiesti, deci si alegerile, asa ca am o banuiala ca, desi stiu ca nu exista doua persoane care sa perceapa identic acelasi lucru, daca doua persoane ar primi fix aceleasi informatii din primele secunde de viata, ar avea aceeasi perceptie.
Lumea e doar fizica si chimie, sunt niste legi pe care nu oamenii le-au scris, la actiunea x, reactiunea y e raspunsul, si in cazul oamenilor conteaza felul in care inteleg actiunea din jur si ce informatii au pentru a crea reactiunea. De exemplu daca trebuie sa ajungi undeva foarte repede, sunt doua persoane, iar, tu si Gigel, si este un cal in preajma, tu nu stii ca il poti calari, dar Gigel stie (informatie primita), fugi cat te tin picioarele si el trece cu calul pe langa tine (asa a aparut centaurul in mintile oamenilor).
"Trăsăturile de caracter le dobândeşti în funcţie de factorii externi.Chiar dacă am presupune că e posibil ca mai multe persoane să treacă fix prin aceleaşi situaţii, în acelaşi mediu e greu de crezut că vor reacţiona la fel şi implicit vor avea toţi acelaşi comportament." vezi ca prima propozitie e in contradictie cu restul.
Cel care a ajuns criminal, are ceva informatii in creier, o frica, o speranta, ceva, daca ai fix ce are el, toate informatiile legate de acel ceva, cel mai probabil si tu omori oameni, sau o sa omori. Chiar si aia care comit o crima fara premeditare, asa e creierul lor, in situatii de stres alege informatia x, daca aia e "ia cutitul si omoara-l, scapi de o problema", aia face.
Taranul de ce e taran? Cinstitul de ce e cinstit? Psihopatul de ce e psihopat? Am vazut un film dupa un caz real, cu Angelina Jolie, Changeling, si (spoiler), ala care a rapit, violat si omorat acei baieti se pare ca a fost violat de mai multi membri ai familiei, ma rog, molestat sexual scria pe wiki. Psihologii au ajuns la concluzia, ca, dooh, lipsa empatiei se transmite de-a lungul catorva generatii, nu prin ADN, ci prin educatie, prin exemplu mai exact. Desigur ca se poate lucra la comportamentul cuiva, dar doar din proprie initiativa si vointa, autoeducatie, dar asta cere munca, si munca "e" grele...
Tu daca erai crescuta asa cum am zis in intrebare in locul Loredanei Traşcă, sau cum o cheama pe aia, la 23:25 dadeai din fund la Capatos in emisiune. Uuuuu
Nu e contradictoriu.Sunt unele trăsături pe care le dobândeşti în fucţie de factorii externi,iar altele înnascute (alea de temperament,personalitate). Poate că eşti tu rău ca un criminal pentru că ai ajuns să ai această trăsătură datorită mediului, dar pe de altă parte eşti fricos sau conştientizezi noţiunea de dreptate, te simţi vinovat dacă ai curma viaţa unui om( sau multe astfel de exemple de trăsături care te diferenţiază de restul, care nu te pot face să devii ceva ce nu eşti), vei putea să accepţi crima sau să o respingi.
Ca să rezum, pe oricare dintre noi ne-ar putea învăţa cineva unele lucruri şi am putea fi ţinuţi într-un mediu proprice acelor lucruri, însă nu ne poate obliga să ne placă acele lucruri sau să continuăm să le facem dacă nu corepund cu noi ca persoană. Ţine şi de voinţă aici.
Nu poti tu schimba pe cineva, pentru ca la o actiunea a ta, reactiunea x e raspunsul, acea reactiune e formata/creata din informatii stranse in creierul cuiva, de exemplu, ca mi-a venit o imagine in minte cu un barbat ridicand pumnul asupra unei femei si ea se apara cu ambele maini tinute deasupra fetei sau capului, cred ca e de la o campanie impotriva violentei, in fine, daca parintii tai sunt violenti, creierul tau creaza un mecanism de aparare, cand auzi cearta, chiar daca tu nu esti implicata, fie te sperii, fie iti acoperi urechile, fie intervii, depinde ce ti s-a permis, ce ai vazut ca poti face, ce ai auzit ca ar trebui sa faci, asta e raspunsul/reactiunea ta la actiunea x. Se intelege?
Un psihopat o sa se schimbe numai daca intelege ca e psihopat si vrea sa nu mai fie, in momentul in care se activeaza acel mecanism automat "distruge ca sa ai", trebuie sa accepte informatia noua, "nu e bine asa, pentru ca..."
N-am vazut filmul Saw, parca e serie, dar daca el te-a facut sa vrei sa chiar sa fii psihopat/a, e dovada ca am dreptate. Probabil ca si eu daca as vedea filmele si as mai avea niste informatii in creier care ma fac sa imi placa psihopatii o sa vreau sa fiu ca ei, dar am altceva in minte, stiu ca ceva scris nu se mai sterge, asa ca am grija ce il las sa scrie, atat cat pot.