Dar,ErotiqueConseils,ce-ar fi viata noastra daca n-ar fi despartirile? Cum am trai inconjurati vesnic de aceleasi lucruri sau fapturi? Fara indoiala ca orice despartire,fie ea temporara sau definitiva,este trista sau chiar dureroasa; dar cum altfel am putea trai nedespartindu-ne niciodata? Ne iubim parintii,traim o vreme in preajma lor,dar,daca vrem sa cunoastem lumea,sa exploram locuri,sa cunoastem oameni, ne despartim de ei si ne urmam drumul; ne iubim imens copiii, le veghem devenirea, dar am fi extrem de egoisti daca nu am intelege ca vine un timp pentru a ne desparti de ei.Se spune ca a pleca inseamna a muri putin; si e adevarat:de fiecare data plecarea cuiva iubit ne sfasie sufletul,iar daca despartirea e definitiva ne putem cu greutate consola; numai ca sufletul omenesc e astfel facut incat sa suporte insuportabilul:uitarea,cum bine spune Crinu, ii este data omului spre a se putea impaca, in timp, cu despartirea.In viata fiecaruia dintre noi sunt intalniri si despartiri,si fiecare este,rand pe rand, cel care se desparte si cel de care se desparte cineva.E atat de complexa existenta si atat de mare varietatea de indivizi care intra si ies permanent in viata fiecaruia dintre noi; iar in urma ramane un regret,o nefericire, o durere, pe masura sentimentelor profunde sau superficiale care ne-au legat de fiinta respectiva.Si poate ca partea benefica a oricarei despartiri este ivirea acelei duioase si inefabile trairi sufletesti pe care o numim DOR.Sunt fiinte dupa care tanjim toata viata care ne-a mai ramas de trait dupa ce ele au plecat; iar,in ce ma priveste, necrezand eu in viata de dupa moarte, nu am nicio speranta ca le voi mai vedea vreodata si tocmai de aceea asemenea despartiri capata o nuanta de tragism; dar nu-i mai putin adevarat ca si iubirile pierdute pentru totdeauna sunt de asemenea ca o scufundare in neant.Doar cicatricile-amintiri raman in urma si nu ramane decat sa spunem resemnati, precum francezul:A JAMAIS!
Nu in putine cazuri, oamenii, nu stiu sa se desparta la timp. Desi situatia o cere, ei prefera sa nu aleaga despartirea, ci sa indrepte anumite lucruri, care, cred ei, sunt strambe. Dar, ce sa indrepti daca nimic nu este stramb? Aici gresesc multi, prefera sa forteze atunci cand trebuie sa cedeze. Daca o decizie s-ar lua la timpul ei, cred ca ar fi mai usor de acceptat, iar suferinta ar fi mai putin resimtita. Uneori, cred ca trebuie sa te desparti de cineva pentru a-l gasi. Stii cine sufera dupa o despartire? Cel ca n-a iubit decat persoana, si nu sufletul acesteia. Sufletul iubit ramane vesnic in sufletul care-l iubeste. Mai putem vorbi de-o despartire? Da, de una fizica. Sa-ti dau un exemplu: Daca o persoana apropiata tie pleaca pentru 2 saptamani in vacanta, esti constienta de faptul ca o sa revina, ca o s-o mai vezi, iar suferinta este una infima sau nu este prezenta. Aceasta este o despartire anuntata si constatata. Despartirile neanuntate si -n final constatate dor mai puternic. De ce? Pentru ca exista NESIGURANTA in ceea ce priveste revenirea persoanei dragi. Omul nu sufera din pricina lui x, ci din pricina a ceea ce-i oferea x. Putini egoism, nu? Iubind cu sufletul un suflet, nu ai sa suferi, ci ai sa fii bucuroasa pentru ca a ramas sufletul sau in sufletul sau.
Am sa iti raspund din doua unghiuri de vedere.
Da, din experienta mea de viata oamenii vin si trec prin viata noastra, cu unii petrecem mai mult timp, cu unii prea putin. In cele din urma din trenul vietii noastre pleaca toti si ramanem singuri. Asta este, trebuie sa ne acomodam pe parcurs si sa traim prezentul asa cum e, fara prea multe iluzii in trecut, doar cu ganduri de bine despre acum.
Uneori e dureros, dar viata merge inainte. E o singura directie.
Si acum si cealalta perspectiva:
Cultura noastra inspirata pe idei occidentale, americane si-a pierdut cu sutele de ani valorile si adevarurile. Daca e sa vorbim despre viata, viata inseamna un traseu parcurs de suflet printr-un vehicol fizic, timp de un numar de ani. Nimic mai mult e aceasta existenta, iar moartea e doar un pas de trecere catre o evolutie, catre o continuare. Dar cum ea e inteleasa gresit, sau e o mare necunoscuta, despartirea de cineva drag atunci cand acesta moare e exagerat de dureroasa.
In culturile estice moartea e ceva foarte natural, dar si bine inteles. Vorbesc aici de samani, tibetani.etc. La noi e o despartire. Din pacate traim intr-o societate modelata gresit pe niste valori efemere in loc de adevaruri incontestabile si ezoterice...
Despartirea de Basescu ar lasa putine suflete indurerate. Cred ca nici macar Elena (U) si Roberta n-ar lacrima prea mult. Deci nu se poate face o clasificare. Gingis Han stia ca s-ar caca toata Asia la mormantul lui, asa ca a dat porunca sa fie ucisi toti cei care l-au condus pe ultimul drum, ca sa nu ii fie cunoscut locul mormantului.
Mi se pare un lucru care face mult rau m-ai ales copiilor
in Biblie scrie ca ceea ce a unit Dumnezeu oamenii sa nu desparta.e un lucru urat, murdar, care aduce multa tristete
DaRlInGiLuSiOnS întreabă: