anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Din cauza postului tinut cand aveam 13 ani(cand era fix perioada cresterii la mine) nu am crescut in inaltime cine stie ce(doar vreo 10cm). Ideea e ca de atunci eu n-am prea mai crescut deloc(maxim 2cm). Acum am 14 ani jumate si 172.
Pe vremea aceea eu slabisem destul de mult si eram piele si oase. Acum insa m-am refacut(am 72kg). Si ideea e ca sunt printre cei mai scunzi acum din grupul meu de prieteni...
Asta ma face sa urasc religia!
Ceva sfaturi please? Oare postul chiar a contribuit in mod negativ la dezvoltarea mea?

10 răspunsuri:
| Lugdunon a răspuns:

Daca te-ai abtinut de la mancare pe o perioada destul de lunga, probabil ti-a afectat cresterea. Acuma drpinde, este posibila o dieta echilibrata cu chestii care vin la animale, dar trebuie planuita si sa stii destule despre nutritie (veganii poate stiu mai bine cum sta treaba) dar daca doar te-ai abtinut de la anumite mancaruri fara sa te gandesti prea mult atunci da, apar probleme mai ales in crestere.
Din cate stiu eu in religia ortodoxa (ceea ce presupun ca urmai si tu) postul nu e obligatoriu, in special pentru copii. E foarte nasol din partea celor care te-au fortat sa faci asta sau te-au mintit spunandu-ti ca e de bine.

| Violleta2022 a răspuns:

Wow, la 1.72 sa ai 72kg, esti cam grasut!
Religia nu are de aface cu lenea ta de a face sport, asa cum este nromal pentru un copil de 14 ani!
Cresterea in inaltime este strans legata de mostenirea genetica de la parinti dar poate fii influentata de sport, practicat zilonic.
Nu da vina pe religie sau post, ca nu sunt alea cauzele, ci lipsa ta toata de miscare, ala este adevaratul motiv.

| Lioana a răspuns:

Exista etape de crestere si etape de stagnare in cresterea unui copil. La 1, 72 m nu esti scund. Nu te compara cu colegii ca fiecare are perioada lui de crestere. Pana la 18 ani si chiar si dupa inca mai poti creste.
Uite aici niste metode care te pot ajuta in acest sens:
https://naturapentrusanatate.com/7-metode-pentru-a-creste-in-inaltime/

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Am un coleg care nu face sport niciodata, fumeaza, si are 1.90...

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Colegul ala, are avantajul mostenirii native, pe care tu nu-l ai, iar daca nici nu vrei sa faci sport, sa-ti stimulezi cresterea, atunci nu ai de ce sa te plangi, ca poti ramane la cat ai acum.

| DomnulMacaroana a răspuns (pentru Violleta2022):

Genetica si sportul sunt si ei factori, dar sa zici ca dieta nu are legatura e complet gresit, o dieta echilibrata e o conditie cheie pentru o crestere normala.

| Nilsson a răspuns:

Perioada de crestere e mult mai lunga si tine pana aproape la varsta de 18 ani sau mai mult, perioada de post e numai 40 de zile si oricum dieta vegetariana nu e atat de saraca in nutrienti in cat sa afecteze vizibil cresterea.

In cazul tau doar a inceput sa incetineasca ritmul de crestere, acesta atinge un maxim pe la 13- 15 ani in functie de individ apoi descreste usor.

E aiurea sa ai o frustrare neintemeiata fata de religie.

| Violleta2022 a răspuns (pentru DomnulMacaroana):

Vezi ca mi-ai raspuns mie in loc la primul user, eu nu am scris nicaieri ca "dieta nu are legatura" cu cresterea, nici macar nu am mentionat cuvantul dieta, in raspunsurile mele.

| DomnulMacaroana a răspuns (pentru Violleta2022):

"Nu da vina pe religie sau post, ca nu sunt alea cauzele"
La asta m-am referit, postul implicand dieta.

| Violleta2022 a răspuns (pentru DomnulMacaroana):

Te sfatuiesc sa vezi cui raspunzi, ca nu eu am pus intrebarea si nici nu m-am legat de post sau dieta.