anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

DUMNEZEU E RAUL? Dumnezeu exista? Cititi urmatorul dialog intre un student si un profesor (cititi cu atentie si apoi comentati):

Raul e peste tot, nu-i asa? Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
- Da
- Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat.
Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
- Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat.
- Da
- Deci cine le-a creat?
Studentul ramane tacut pentru o clipa, dupa care, pune si el o intrebare.
- Dle profesor, exista caldura?
- Da
- Si exista frig?
- Da, fiule, exista si frig.
- Nu, dle, nu exista.
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat.Studentul incepe sa explice.
- Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit "frig". Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperaturi mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material, sa aiba sau sa transmita energie.
Zero absolut (-458 F) inseamna, doar absenta totala a caldurii!
Vedeti, d-le profesor, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Nu avem unitati de masura pentru frig. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii,
d-le profesor, ci doar absenta ei.
- Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
- Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
- Din nou raspuns gresit, d-le prof. Intunericul nu este "ceva"; este absenta a "ceva". Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta, atunci nu exista nimic, iar acest nimic il numim intuneric.
Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie mai intunecat sau mai putin intunecat, l-am masura cu unitati de masura, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa.
- Dle profesor vreau sa spun ca premisele dv. filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
- Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
- Ati observat vreodata evolutia cu proprii ochi, d-le profesor?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul.
- Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. predati studentilor ceea ce credeti, nu? Atunci, ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
- Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu….
- Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, d-le, exista raul?
Acum, mai nesigur, profesorul raspunde:
- Sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
La asta, studentul a replicat:
- Raul nu exista, d-le, sau cel putin nu exista ca lucru in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina. Profesorul s-a asezat cu capul in maini, fara a mai scoate un cuvant...
p. s. Studentul se numea... Albert Einstein

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Logica ne spune ca studentul, indiferent cum s-o fi chemind, avea dreptate.E logica ceva de necombatut? Imi veti spune ca;-Nu cu argumente.Va spun ca va veti afla in trairile voastre pe marginea unor prapastii si, dincolo de orice logica care spune din start ca nu puteti supravietui se va trezi lumea cu voi in viata.Va spun sincer ca acel adevar,din acea clasa trebuia sa ramina numai acolo. Odata depasite granitele acelor oameni si, mai ales, tot repetindu-se nu va deveni decit un slogan fara valoare.

79 răspunsuri:
| Alex_2466 a răspuns:

Uitativa si la videoclip:
http://www.youtube.com/watch?v=YoIDjj86fwI

| Andre_7309 a răspuns:

Bun...astea sunt 5 minute pe care nu regret ca le-am petrecut citind!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

A mai fost scris in data de 28 ian 2011 ca raspuns la o alta intrebare.

Apache
| Apache a răspuns:

Credeam ca discutia o sa devina o eterna cearta intre crestini si atei! dar sunt 100% de acord cu finalul!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Anonim multumesc de sesizare, am verificat si am gasit si o intrebare asemanatoare, dar mai incompleta. Nici aceasta nu e completa in totalitate, dar era prea lung textul si nu am vrut sa va plictisesc, asa ca am mai taiat din el.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cred ca am stat prea mult pe tpu.au inceput sa se tot repete raspunsurile si intrebarile.de cand sunt eu logat cred ca le-am citi de cateva ori pe toate. aproape cred ca nu mai are rost.devine plictisitor.si pare ca stam pe loc.nu evoluam.nu facem nici un pas inainte.aici pe tpu.cred ca o sa ma retrag in viata reala.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Http://www.positiveatheism.org/hist/quotes/einstein.htm

Ia vezi tu aici parerea lui Einstein despre zeul tau, si apoi mediteaza la dialogul fictiv pe care l-ai aruncat aiurea aici.
Cred ca si crestinii s-au prins ca povestea ta e neadevarata.

| Razvan_5448 a răspuns:

Misto povestea, numai ca din cate am citit, faza ca studentul se numea Albert Einstein este doar un mit.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Dialogul e posibil să fi existat la un moment dat între un student oarecare şi un profesor oarecare.
Însă Einstein cu siguranţă nu a purtat acest dialog.
Cuvintele de-acolo NU îi aparţin lui Einstein.
Salut.

| Kosuchin a răspuns:

Si daca un budist ucide un alt budist, sau un sintoist ucide alt sintoist,
inseamna ca e absenta lui "dumnezeu", sau lui buddha/zeilor sintoisti? laughing

| MadnessCaffe a răspuns:

Foarte frumos textul, nu regret ca l-am citit.Te felicit si chiar am invatat lucruri noi din asta happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

"- Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. predati studentilor ceea ce credeti, nu? Atunci, ce sunteti, om de stiinta sau predicator?"

Nu este nevoie sa traiesti zece mii de ani ca sa fii convins de validitatea teoriei evolutiei. E de ajuns sa privesti dovezile biochimice, genetice sau paleontologice. Este penibil textul, si nu vad ca un profesor de biologie care se respecta nu si-ar putea sustine punctul de vedere in fata elevului de liceu indoctrinat.

| mihaibrasov a răspuns:

Dumnezeu e omniprezent, deci exista in orice.
Iar evolutia speciilor exista si va exista dintotdeauna, dar pe parcursul unor mari perioade de timp, deci intrebarea "ati vazut dvs. evolutia?" e stupida.

| deeeeeebora a răspuns:

Sunt de acord
depinde de noi daca vream sau nu sa recunoastem
felicitari! eu am vazut filmuletul

| PhaseMorphXR a răspuns:

Subscriu 100% crinu.

P.S. exista cateva zeci de variante ale acestui dialog, intre presupusul Einstein si profesorul respectiv, de la forma initiala, care o mai fi si aia si pana in prezent a fost alterat in asa masura de-a lungul anilor incat tind sa cred ca un asemenea dialog nu a avut loc niciodata...
Nu mi-l pot imagina pe Einstein asa prost incat sa intrebe "Ati observat dumneavoastra evolutia?"

| Laura a răspuns:

Păi atunci nici Dumnezeu nu există, el este absenţa gândirii whistling

| Bya132 a răspuns:

Aproximativ 4 minte de citit, cata dreptate

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Multumesc de raspunsuri, funda i-o acord
Rosinantei, doar pentru replica "tot repetindu-se nu va deveni decit un slogan fara valoare".

| Alphawolf a răspuns:

Este chiar atat de greu de inteles ca povestea nu prezinta logica, ca este doar manipulanta. Hai sa vedem daca logica poate fi combatuta asa cum spune @Rosinanta. Dincolo de orice logica exista doar in capul unora, dar in realitate nu exista.
Daca Dumnezeu a creat totul, inseamna ca el a creat lumina si caldura si tot el a stabilit ca intunericul sa fie lipsa luminii, iar frigul sa fie lipsa caldurii, tot la fel, el a creat si stabilit hotarele dintre bine si rau. Daca raul apare cand in inima omului lipseste dragostea pentru Dumnezeu, in cazul asta apare intrebarea: Cat de bun si cat de egoist este Dumnezeu(tinand cont ca el a conceput aceasta normalitate)? A creat Dumnezeu raul? Daca nu Dumnezeu a creat raul, cine la creat? Raul exista. Nu poti zice ca raul este lipsa lui Dumnezeu daca Dumnezeu este creatorul absolut, ca el a creat normalitatea, a creat totul si a dat o logica totului. Oamenii, noi cream cunoastere? Din ce, din preexistent? Nu prezinta logica povestea!

| Dey_9165 a răspuns:

Mi-a placut.E adevarat ce-a zis pustiul, dar sunt si alte argumente. Dar mie imi place si asta a lui Octavian Paler:
Ai vrea să-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu.
- Dacă ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zâmbit.
- Timpul meu este eternitatea… Ce întrebări ai vrea să-mi pui?
- Ce te surprinde cel mai mult la oameni?
Dumnezeu mi-a răspuns:
- Faptul că se plictisesc de copilărie, se grăbesc să crească…., iar apoi tânjesc iar să fie copii; că îşi pierd sănătatea pentru a face bani……iar apoi îşi pierd banii pentru a-şi recăpăta sănătatea. Faptul că se gândesc cu timp la viitor şi uită prezentul, iar astfel nu trăiesc nici prezentul nici viitorul; că trăiesc ca şi cum nu ar muri niciodată şi mor ca şi cum nu ar fi trăit.
Dumnezeu mi-a luat mâna şi am stat tăcuţi un timp.
Apoi am întrebat:
- Ca părinte, care ar fi câteva dintre lecţiile de viaţă pe care ai dori să le înveţe copiii tăi?
- Să înveţe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubesc….şi că durează mai mulţi ani pentru ca acestea să se vindece; să înveţe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai puţin; să înveţe că există oameni care îi iubesc, dar pur şi simplu încă nu ştiu să-şi exprime sentimentele; să înveţe că doi oameni se pot uita la acelaşi lucru şi ca pot să-l vadă în mod diferit; să înveţe că nu este suficient să-i ierte pe ceilalţi şi că, de asemenea, trebuie să se ierte pe ei înşişi.
- Mulţumesc pentru timpul acordat….am zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii să ştie?
Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a spus:
- Doar faptul că sunt aici, întotdeauna.

| emy a răspuns:

Foarte fain.Si foooarte multa dreptate!

| constantin_2731 a răspuns:

Dacă mi-ar demonstra cineva că Hristos Se află în afara adevărului şi ar fi real, că adevărul se află în afara lui Hristos, aş prefera să rămân cu Hristos, decât cu adevărul.

Dostoievski

Oamenii de stiinta nu pot sa explice cap-coada evolutia omului din bacterii sau din maimuta ( omit niste etape foarte importante pentru ca, chiar ei recunosc ca nu au explicatia ) si aici nu e vorba doar de evolutie.am evoluat din rahaturi. ganditi-va la intrebarea: What was before the Big Bang? "We just don’t know." spune un om de stiinta.Acum cat de incuiat sa fi sa crezi ca s-a format in timp din nimic toate planetele si toate stelele. Oamenii de stiinta nu pot raspunde la intrebarea asta pentru ca sunt oameni. unii din voi ii vedeti ca pe niste dumnezei.stiinta este si foarte multa manipulare. Stephen Hawking un om care si-ar da sufletul ca sa demonstreze inexistenta lui D`zeu, Toata viata si-a dedicat-o cu carti despre Dzeu si Stiinta. de cele mai multe ori atacandu-l pe Dzeu aproape la extrem.se cunoaste ca el este cel mai inversunat in privinta asta. Nu a reusit decat sa se faca de ras cu ultima lui carte The Grand Design, Hawking se leaga de Dumnezeul Vechiului Testament de la inceputul si pana la sfarsitul cartii. Asta ii asigura din start succesul comercial. (Manipularea pentru cei mai putini informati.)El spune : putem totusi explica Universul fara sa apelam la un creator, ci sa ne folosim doar de legile Fizicii. happy Dar legiile fizicii cum or fi aparut nu spune.
Legile Fizicii sunt legile care guverneaza materia, spatiul si timpul. Fara materie nu exista aceste legi, ele sunt intrinseci materiei. Asadar intrebarea despre creatie include tot, absolut tot ce este in acest Univers. Deci inainte de materie ce erea? Pt ca nu existau Legile fizicii.
La un interviu cu Lary King in direct pe Cnn parca.cand Hawking a dat explicatii din astea puerile Lary King se uita la el ca si cum ar fi zis. OMG is crazy. Vedeti ultima carte a lui Hawking.dezastru total. Sa nu va mai dau exemplu cu reactorul de particule din Elvetia.un dezastru total, daca nu stiati. unii dintre voi teoria Big Bangului e doar o teorie ca de aia ii zice "Teoria" nu a fost niciodata ceva concret.nici macar cand oamenii de stiinta (unii) pe care ii venerati, nu toti... unii dintre voi spuneau ca se va forma o gaura neagra si ne va suge pe toti daca vor folosii acceleratorul laughing. Stati sa vedeti ca la sfarsitul anului au zis ca mai incearca o data. Ei vor sa demonstreze inexistenta lui Dzeu de fapt. prima incercare esuata, a doua va fi la fel.ei stiu asta.dar ne mai manipuleaza un pic.
Hai gata ca m-am plictisit.
Sa fiti sanatosi,
Apropo Albert Einstain nu credea in religii, dar stia ca cineva acolo sus exista. Avea credinta lui.

| CandyTetris a răspuns:

Off, voiam sa zic:"un nou geniu intre noi" si dupa aia citesc "p.s. Studentul se numea... Albert Einstein".ASH, DEZAMAGIRE!

| morningstar a răspuns:

Foarte frumos, sunt cuprinse multe raspunsuri la intrebari pe care multi si le pun. E prima data cand citesc acest dialog si nu pot decat sa iti multumesc ca il postezi.

| needyou a răspuns:

Cred ca discutia va depaseste.ne depaseste,pe toti.
nu cred ca putem explica raul.
daca Dumnezeu l-a creat sau nu, noi nu putem sa intelegem...
daca am putea sa intelegem acest lucru,si multe alte ''intrebari'',El nu ar fi un mister, nu ar fi o putere supraomeneasca, nu ar fi. Dumnezeu...
Cred eu happy

| DolsePapusik a răspuns:

Dumnezeu exista. De ce crezi ca sunt atatea bibli in lume? Si acum serios nu il cred pe Eistein asa idiot sa spuna si sa dea raspunsurile acestea stupide si intrebarea ta le fel fara suparare,happy

| eDDy a răspuns:

Deci... super. mi-a placut si am mai invatat ceva big grin super textu. am ramas :O

| nicoleee30 a răspuns:

Destept Einstein smug

| GringoPT a răspuns (pentru DolsePapusik):

Pentru ca le-a scris dumnezeu?

| MuFfiN3097 a răspuns (pentru Kosuchin):

Toti zeii acestia,sunt de fapt unul singurbig grinumnezeu...el are multe denumiri si infatisari dar el este unul singur... oamenii care nu credeau in El, i-au schimbat doar numele, dar de fapt noi ne inchinam unui singur dumnezeu