| RAY a întrebat:

Dupa ce am vazut toata seria saw ma intreb oare oamenii se pot schimba oare? puscaria din ziua de azi se baseaza pe asta nu e oare o iluzie? oare ne nastem buni si asa murim sau ne nastem rai si asa murim si schimbari nu exista oare?

Răspuns Câştigător
| Dugalle a răspuns:

Hmmmm, chiar am gandit-o pe asta, nu o zic la o prima analiza scurta.

Personalitatea se schimba dar nu in mod radical. Nu poti sa " reprogramezi " creierul dar ti-l poti " adapta ". Nu toti simtim, gandim, experimental chestii la fel. Unele sentimente sunt mai intense, altele nu, unele sentimente exista, altele nu. Depinde de persoana si de mediul in care traieste. Ma pot oferi ca exemplu aici.

Scurt si la obiect, 2 chestii :

1. Cand eram mic eram agresat fizic si chiar batut, ba la scoala, ba pe strada. Imi era frica de bataie si ma lasam dominat decat sa fiu batut. M-am apucat de box la 19 ani si acum o duc chiar foarte bine. Nu sar la gatul lor sa ii bat, folosesc diplomatia. Cand dimplomatia cade, folosesc violenta fizica acceptabila. Il las pe ala sa dea un pumn in mine in mod controlat ( adica sa nu ma loveasca unde vrea el - in zona fetei ) si dupa dau in el de sa il potolesc dar nu sa ii dau paguba totala ( nu il lovesc in fata, in nas, gura, ochi ).

2. Cand eram mic nu eram bolnav de depresie. Vorbesc de depresie ca boala psihica. Eram fericit, activ, zambaret, eram bine. De cand imi duc depresia in spate, m-am schimbat total.

Ce vreau sa zic prin exemplele astea? La exemplul 1, altii isi exercitau puterea fizica ce era superioara in comparatie cu a mea pe mine. M-am saturat, m-am apucat de box si prin box mi-am schimbat viata. Nu mai sunt cel dominat ci eu domin, eu ma aflu in control in ceea ce se intampla. Daca vreau sa ii sparg fata si sa ii rup gura, o pot face dar nu o fac. Am invatat sa domin eu acest aspect al vietii si sa am eu putere de decizie ( a nu se pune impreuna puterea de decizie cu modul in care ti-o manifesti ). Exemplu 2? Se poate spune atat de schimbare voita cat si nevoita. Nevoita a fost aparitia depresiei ceea ce m-a schimbat total iar acum cand am posibilitatea de a ma " vindeca ", nu o fac. Imi place cum sunt si imi place cum simt.

37 răspunsuri:
| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Acum sunt interesat care ar fi fost alea trei

| Dugalle a răspuns (pentru Dugalle):

Am uitat sa adaug ca personalitatea nu se poate " reprograma " in mod voit. Ii poti face mici ajustari dar nu o poti schimba cu totul.

| suffarstar a răspuns:

In primul rand trebuie sa pleci de la idei concrete despre om. Mintea umana are niste componente, fiecare component cu functiile sale. In functie de componentele astea, psihologii au incadrat rudimentar oamenii. Acum vreau sa stiu la ce fel de schimbare te referi. Un om poate deveni din "rau" "bun", isi poate schimba comportamentul, perspectivele, modul de gandire etc. Dar cum putem stii daca un om s-a schimbat cu adevarat? Comportamentul este o forma superficiala de functionare a componentelor psihice. Educatia si morala au rolul de schimbare al comportamentului. Astea sunt in sine forme superficiale pentru ca se ocupa de idei superficiale. De exemplu, un coleric (si asta este o incadrare rudimentara, dar ca exemplu) functioneaza pe baza de afectiune. El are rezervorul afectiv limitat si din cauza asta este "dezechilibrat" din punct de vedere energetic. Daca i se impune sa faca ceva neplacut sau se plictiseste pe parcurs, el trebuie sa depuna eforturi uriase pentru a se motiva spre a continua. Am dat exemplul asta ca sa iti descriu cat se poate de simplist cum functioneaza latura afectiva care este motorul nostru energetic. Daca esti deprimat, din punct de vedere afectiv esti 0. De asta nu poti face nimic, "nu ai chef". Daca cineva invata sa-si dozeze resursele psihice cat mai profitabil, da reuseste sa o obtina niste modificari. Deci vezi, schimbarile trebuie sa aiba loc in profunzime, intelegand modul de functionare a componentelor respective. Ceea ce ti-am redat este destul de rudimentar si in realitate exista mai multe aspecte. Daca un om vrea sa se schimbe, trebuie sa inteleaga cum functioneaza. In legatura cu personalitatea, nu stiu in ce masura exista. Pentru ca e un termen abstract care nu se bazeaza pe niste observatii stiintifice foarte profunde. Repet, cele patru tipuri de personalitati sunt niste scheme care, privite in profunzime, catalagheaza omul dupa modul de functionare al componentelor sale. El nu este sangvinic pentru ca este sangvinic, ci pentru ca asa ii functioneaza "rotitele".

| RAY explică (pentru Dugalle):

Si tu esti o persoana depresiva, tot mai multe persoane sunt din pacate

| RAY explică (pentru Dugalle):

Cateodata cred ca exprientele noastre personale seamana cu altele in multe privinte, nu suntem chiar asa unicati suferim cu toti in moduri asemanatoare, dar totusi e bine ca ai gasit puterea sa gasesti o speranta ai facut box ai avut ambitie, vointa, cred ca poti depasi si depresia

| Idkidk a răspuns:

Eh, nu cred că se pot schimba mult, fiecare are personalitatea sa. Noi poate că ne schimbăm în răi, dar sufletul nostru e bun!
Apropo, m-ai scos de la prieteni? sad

| Dugalle a răspuns (pentru RAY):

Nu vreau sa depasesc depresia pentru ca... a inceput sa imi placa de multa vreme.