Dovada de o prostie inimaginabila. oamenii care fac asta nu stiu sa isi traiasca viata
Seneca...dacă nu as considera ca obligațiile sunt inutile, as face o petiție sa se introducă scrisorile lui în programa obligatorie de liceu.Seneca are nevoie sa citească fiecare român! Pragmatic,inteligent,superb! Dar, draga @Necrophagist, cred ca a trecut cam mult timp de când îți citea mămica Despre viata scurta și alte asemenea scrisori încântătoare despre moarte Ceva mai sus de citatul dat de tine scrie "Dacă Divinitatea ne acorda încă o zi sa fim bucuroși de a o trai.Profitam în totalitate
dacă așteptăm ziua de mâine fără îngrijorare.(e vorba de un om care se îngropa în fiecare zi)...Eu înțeleg mai degrabă(asa cum ai spus și tu, de altfel) ca atunci suntem în orice moment gata sa renunțăm la viata, nu avem nevoie sa recurgem la josnicii pentru a o păstra.Respect asta, mai ales venind de la un om care a preferat sa urmeze ordinul lui Nero sinucigându-se, decât sa îl lingușească pe nebun ca sa implore iertarea.
@Dmesss,dacă as considera ca am prejudecăți despre Diogene L, m-as debarasa de ele dar ca sa judeci mentalitatea unui popor pe spusele lui, mi se pare puțin ca și când peste vreo 2000 de ani cineva ar lua arhivele Știrilor de la ora 5(exagerez, dar numai oleacă și ar trage concluzii despre România Nu zic ca ar fi false concluziile-dar poate ca exista și ceva...mai profund?
Georgiana,da Seneca e prea simplu şi pentru gimnaziu şi liceu,totuşi mi-au cam direcţionat viaţa epistolele alea
Nu amesteca divinitatea,am recunoscut de la inceput ca daca as dori existenta ei as socoti argumentul divinitatii ca unul impecabil,apoi zeii de atunci nu sunt zeii de acum,nici o religie nu interzice sinuciderea in afara crestinismului,poate doar prea puţin prin Buddha care a fost şi reluat de Schopenhauer.
Da, e de respectat gestul, Seneca nu putea implora un spirit atacat de melancolie.
@Necrophagist spiritul lui Nero atacat de nebunie furioasa,as spune știi ca în tarile musulmane nu se înregistrează practic nici o sinucidere,nu? de fapt,cred ca sinuciderea e o problema de societate,mai mult decât de religie-mi se pare evident ca dacă cel care se sinucide ar avea o legătură cu Divinitatea,i-ar place sa traiască. Sinuciderea e o tragedie.
În alta ordine de idei, sunt curioasa de ce tot interpretezi invers răspunsurile mele ma declar admirativa fata de Seneca, tu înțelegi ca îl consider simplu este poate o mostra din simțul român al umorului
A propos de neincrederea in sinucidere ca optiune demna stoica, as zice ca prea contrazici tu sute de critici filozofi care sunt de acord cu argumentul astamie mi se pare prea evidenta ideea asta, nu stiu.Sunt atatia sfinti apocrifi si sunt luati in seama dar cand vine vorba de ceva ce poate contrazice deodata sunt cu bibilica
cred ca ești obosit iar eu am ajuns sa ma citez singura,asta e chiar penibil; apropo de "sinucidere ca opțiune demna stoica"spuneam ca " valoarea morala...-implica un mod de a devansa o moarte sigura, deci un fel de a obține o ultima victorie.Dar:o situație prost apreciata, în care lupta ar mai fi fost posibila...nu cred ca stârnea admirația" noapte buna, ok?
Ei i-ar place, i-ar fi frica de ce e dupa mormant.
Mi se pare ca tu le interpretezi invers pe ale mele, am spus ca eu il consider simplu dar am inteles ca il admiri.eu nu am simtul umorului, poate doar unul suedez la care rad numai eu
Imi simt capul tot mai greu, vorbeşti de parcă între criminal şi cel ce se sinucide se joacă tenis
@Necrophagist fiecare cetățean era un soldat(ma refer la Grecia Antica și la Roma),deci Câmpurile Elizee erau rezervate eroilor-în plus ei nu prea credeau în eroii necunoscuți,nu îmi amintesc decât de personaje, a căror întreaga viata era pusa sub semnul-vizibil-al eroismului, pentru a se termina în glorie(cel puțin din câte știm astăzi)
Mda tot aia.
Cred că îi trimitem lu NoGames de-a mailuri săracu dacă s-o fi abonat la răspunsuri
Da,e prostie! Doar ca presa le promoveaza."S-a sinucis de foame" S-a sinucis din dragoste" de ce nu scriu "S-a sinucis de prost ce era"
Laşitate de viaţă, de ceea ce va urma. Curaj pentru a o face. Disperare încât ai ajuns la metoda asta. Prostie pentru că totuşi o faci. Nebunie pentru gândul crud. Idioţenie pentru ceea ce faci.
Lasitate, deoarece persoanele care aleg aceasta cale nu au curajul sa infrunte viata
iSaidNo întreabă: