Ce vrei sa zici prin departe zero ca infinitul?
Daca o gandesti ca in clasa a 3-a, daca ai un mar trebuie sa il imparti intr-un numar extrem de mare (infinit) ca sa poti spune ca nu mai exista...
Si oricum nu ramai cu 0 absolut, se numeste limita si tinde la 0, adica este foarte foarte aproape de 0 dar nu e un 0 absolut.
Cantitativ l-am numit infinitul mic. Unii cu multa matematica in cap s-au revoltat pe mine. Spatial nu se poate obtine sfera oricat de mica incat in acea sfera sa nu fie mai multe coordonate 3d cu cate un nivel energetic diferit.
Exact. Ceea ce exista nu poate fi redus la nimic prin divizare la infinit. De aici concluzia inversa ca din nimic nu se poate ajunge la ceva finit ca in cazul big bangului. Asadar inainte de big bang a existat ceva si nu nimic. Explicatia asta simpla il da gata pe unu care incerca sa explice ca suma energiilor din univers este zero. Cat de mult s-a ratacit acel om. Nu merita niciun ban dpdv profesional cu acea suma eronata.
Infinitul este doar o teorie matematica. Spune-mi ceva real care sa fie infinit! Ceva palpabil, ceva concret.
Spatiul. Timpul. Unu spunea ca daca universul ar fi infinit ar fi lumina peste tot. Dara acela a omis ca oamenii nu pot vedea toate sursele de lumina din spatiu doar pentru simplul fapt ca sunt prea departe. Un LED care e prea departe nu poate fi vazut fara ca acesta sa se indeparteze cu o viteza insumata mai mare decat viteza luminii.
Spatiul nu este infinit, iar timpul nu exista, animalele nu constientizeaza timpul, doar omul pare sa tina cont de aceasta iluzie.
Cred ca se bazeaza pe expansiunea universului. Cand m-am referit la spatiu am ignorat materia. Spatiul nu are nevoie de materie ca sa existe. Mai jos de constanta Planck nu mai e materie sau energie-masa ci doar energie in intervalul (0, constanta Planck) iar in acest interval putem vorbi de timp. Tot ce e in mate-fizica sunt simple conventii sau aproximari ale omului. Pana la urma nu stim nici ce e spatiul sau timpul.
Cred ca vrea sa spuna ca negatia nu trebuie dovedita ci doar afirmatia. Dar si negatia tot afirmatie e.
Ori in dex nu se specifica faptul ca afirmatia nu include negatiile. Si negatia e tot o parere, o afirmatie.
https://dexonline.ro/definitie/afirma%C8%9Bie
AFIRMÁȚIE, afirmații, s. f. Declarație, susținere a unei păreri (exprimată cu tărie).
Asadar si negatia si nenegatia are nevoie de dovada.
Subiecte precum existenta sau nonexistenta infinitului, existenta sau nonexistenta Lui Dumnezeu, a extraterestrilor, etc.
"Tu ce contra argument ai?" by TheOracle;)
Poti demonstra ca exista infinitul in afara unei teorii matematice? Nu poti. Exista doar in teoriile matematice.
Ia ca exercitiu acest paradox:
Ai de facut 100 de metri pana la moara, sa zicem, si ii parcurgi in 100 de secunde. Din cei 100 de metri faci jumatate, din jumatatea ramasa faci inca jumatate si tot asa....Asta inseamna printr-un calcul matematic :
100/2-50/2=25/2=12.5/2... si tot asa
Pare ca iti va lua un infinit privind calculul matematic, dar in esenta drumul parcurs dureaza tot 100 de secunde.
Am incercat sa iti explic Paradoxul lui Zeno, nu stiu cat de bine am reusit. https://www.youtube.com/watch?v=EfqVnj-sgcc
Deci intrebare pentru tine: Este infinitul doar o teorie matematica sau el exista cu adevarat in univers?
"Poti demonstra ca exista infinitul"
Nu am afirmat ca infinitul ar exista sau nu, asa ca nu sunt obligat sa demonstrez absolut nimic.
Cu toate acestea majoritatea fizicienilor considera Universul a fi infinit.
Legat de paradoxul lui Zenon, asa cum am scris si pe wikipedia acum ceva timp:
"Din punct de vedere matematic problema poate fi abordată în mai multe moduri.
O posibilă explicație ar fi să se considere două puncte A și B. Distanța dintre cele două puncte este x. Pentru ca din punctul A să se poată ajunge în punctul B este necesar să se parcurgă mai întâi jumătate din distanța inițială, adică x/2. Pentru ca punctul A să ajungă din punctul curent în punctul B este necesar să mai parcurgă jumătate din distanța rămasă, deci o pătrime din distanța totală, sau x/4. Și așa mai departe pentru următoarele distanțe (1/8, 1/16...). Pentru a obține distanța totală D pe care A o parcurge se însumează toate distanțele și se obține următoarea serie geometrică:
D=x/2+x+4+...+(x/2)(1-1/2)=X
În concluzie, distanța D pe care A o parcurge este într-adevăr egală cu distanța x dintre A și B, ceea ce înseamnă că A ajunge în punctul B."
https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradoxurile_lui_Zenon
Tin minte ca mai adaugasem undeva si ca paradoxul lui Zenon nu este un paradox real in prezent, cand cunoastem modul de rezolvare. Dar vad ca modelatorii wikipedia au sters partea aia.
Ma rog, eu aici abordam problema distantei aparent infinite. Dar acest rationament poate fi aplciat si cand discutam de timpul necesar pentru a ajunge din punctul A in punctul B. Este perfect identic.
Cu alte cuvinte, toata aceasta suma de termeni (un numar INFINIT de termeni) are ca rezultat o valoarea finita.
Doar pentru ca suma are valoare finita asta nu inseamna ca sirul nu are un numar INFINIT de termeni.
"sta inseamna printr-un calcul matematic :
100/2-50/2=25/2=12.5/2... si tot asa"
Mai corect ar fi sa adunam toti acesti timpi pentru a obtine timpul total.
t1=100/2 timpul necesar sa parcurgem prima jumatate. D=50 metri
t2=100/4 timpul necesar sa parcurgem urmatorul tronson. D=25 metri
t3=100/8
si asa mai departe.
Un numar infinit de termeni.
Daca adunam acest numar infinit de termeni obtinem timpul total necesar pentru a parcurge cei 100 de metri.
T=t1+t2+t3+...+=100/2+100/4+100/8+...
Se constata ca termenii sunt in progresie geometrica cu ratia 1/2. Fiecare termen se obtine inmultind valoarea anterioara cu o ratie q=1/2
t2=t1*q
t3=t2*q=t1*q^2
Cazul general:
t n =t1*q^(n-1)
Revenind la suma noastra si aplicand relatia de mai sus:
T=t1+t1*q+t1*q^2+...
Putem rezolva aceasta suma daca pornim de la relatia T - q*T.
T-q*T=[t1+t1*q+t1*q^2+...+]-[t1*q+t1*q^2+t1*q^3+...]
Acum avem doua scenarii. Atunci cand q>1 valoarea termenilor aflati in paranteze va creste la infinit. Ceea ce inseamna ca avem nedeterminarea infinit-infinit.
Pe de alta parte, atunci cand q este mai mic ca 1 suma termenilor aflati in paranteza are valoare finita. Ceea ce inseamna ca putem sa reducem termenii.
Se constata ca se reduc toti termenii mai putin "t1".
T-q*T=t1
T=t1/(1-q)
Uite ce am facut. Am dedus o relatie draguta cu care putem calcula timpul total. Sa fie infinit?
Daca inlocuim termenii:
T=50/(1-1/2)=100 secunde. Hopa, este 100 de secunde, nu infinit.
Desi am lucrat cu un numar infinit de termeni am obtinut o valoarea finita.
Ca dovada ca am lucrat cu un numar infinit de termeni sta faptul ca in final s-au redus toti termenii mai putin "t1".
Daca am fi lucrat cu un numar finit de termeni ultimul termen "t1*q^n" nu ar fi avut cu cine sa se reduca. Dar din moment ce avem un numar infinit de termeni in ambele paranteze s-au redus toti termenii, mai putin primul.
Ok, ai rezolvat problema, oarecum. Imi recunosc incompetenta: sunt praf la mate , am avut ceva probleme in trecut, a fost mai mult sau mai putin vina mea.
Am auzit ca paradoxul lui Zeno ar fi fost rezolvat cu ajutorul teoriei relativitatii a lui Eistein, dar nu m-a interesat prea mult. Ideea este ca nu putem stii daca universul este sau nu infinit date fiind limitarile noastre ca oameni, insa momentan cred ca infinitul este doar o teorie matematica facand o analogie cu acest paradox.
Mai este si faza ca daca te uiti in oglinda in propriul tau ochi poti vedea o infinitate de imagini, dar toate acele imagini sunt cuprinse in oglinda, intelegi? Deci oglinda ta din baie cuprinde infinitul precum ochiul tau .
P.S. : Am mai avut dispute in legatura cu cimpanzeii, stiam faza dintr-o carte, recunosc ai avut dreptate.
Nu chiar. Este doar mai mare decat putem noi observa momentan, dar ca ar fi infinit nu prea cred. Dar daca exista multivers, atunci inseamna ca universul nostru nu este infinit, iar el poate fi cuprins. Multivers este o teorie scoasa tot de savanti la fel cum univers ar fi infinit. Pana una-alta nu am descoperit nimic infinit si nu cred ca exista infinitul in afara unei teorii matematice.
"Cu alte cuvinte, toata aceasta suma de termeni (un numar INFINIT de termeni) are ca rezultat o valoarea finita." Gandindu-ma la o chestie de acest gen am ajuns la intrebarea de mai inainte in care intervin numerele zecimale periodice + cele intregi care ar fi ca niste numere care s-ar intinde la infinit devenind un infinit alcatuit din infinituri paralele. Cred ca cel mai corect e sa consideram ca exista un singur infinit si toate numerele sa fie considerate valori intre zero si infinit ( tridimensional ) ceea ce asa este exprimat si in matematica, geometrie. Daca luam intervalele intre numere intregi evident ca am obtine un infinit mare cu valori infinite intre (0, 1), (1, 2), samd exprimare ce complica inutil imaginea cu un singur infinit atotcuprinzator.
"Deci oglinda ta din baie cuprinde infinitul precum ochiul tau". - oglinda fiind unul dintre intervalele dintre numerele intregi precum (0, 1), (1, 2), samd. Mai corect si mai simplu ar fi sa consideram un singur infinit atotcuprinzator stiind ca putem considera toate aceste intervale dintre numerele intregi un singur interval atotcuprinzator. Altfel ajungem la paradoxul lui Zeno. La acest paradox am ajuns singur cu ani in urma fara sa fi stiut de Zeno.
Gandindu-te matematic poti intelege ca exista infinit, dar altfel nu. Privind oglinda din baie in care ti se oglindeste ochiul poti sa te gandesti ca ar exista infinitul, dar prin faptul ca oglinda insasi are limite, tragi concluzia ca nu exista. Infinitul este doar o teorie matematica.
"We now know (as of 2013) that the universe is flat with only a 0.4% margin of error. This suggests that the Universe is infinite in extent; however, since the Universe has a finite age, we can only observe a finite volume of the Universe. All we can truly conclude is that the Universe is much larger than the volume we can directly observe."
https://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_shape.html
"Cosmology's standard model posits an infinite flat universe forever expanding under the pressure of dark energy. "
http://cds.cern.ch/record/647738
Exista mai multe tipuri de infinit.
Intre 0 si 1 exista mai multe numere reale decat numere naturale. Desi ambele seturi sunt infinite.