"Cred ca si filozofia va ajunge o "specie pe cale de disparitie"" - ma indoiesc de asta, dar, ma rog, sunt pareri si pareri. Filosofia cauta sa il faca pe om un ganditor mai critic; ii "ascute" abilitatea de a gandi clar si precis. William James a definit filosofia ca "an unusually stubborn attempt to think clearly".
Te-ai referit mai mult la religie. Poate nu am formulat eu prea bine intrebarea; as fi vrut sa cada accentual mai mult pe partea cu filosofia. Pentru ca uite ce spun unii (precum cel care a postat inaintea ta), ca filosofia si-a pierdut mult din rol si ca va deveni chiar "o specie pe cale de disparitie".
Da, am vrut sa subliniez faptul ca, desi exista acesta prejudecata generalizata ca religia va disparea, totusi anumite indicii care contrazic aceasta tendinta.
In privinta filozofiei, nu stiu ce sa zic, fiecare perioada a istoriei a avut marile ei nume, de la antichitate pana in perioada moderna. Acum pare sa isi fi pierdut din importanta, desi tehnologizarea si progresul stiintific ar trebui sa ii impuna noi provocari de dezbatere: vor putea fi considerati robotii cu inteligenta artificiala ca avand constiinta? ar trebui sa aiba drepturi? este etica ingineria genetica a omului?
Sunt intrebari interesante, cine va gasi un raspuns va fi considerat un filozof emblematic al acestei epoci
Din moment ce tehnologia va avea un rol tot mai mare in viata noastra, eu nu vad ce rost o sa mai aiba filozofia. Ma rog, cum ai zis si tu, pareri si pareri.
Habar nu ai cum a aparut Facebook-ul de pui o astfel de intrebare. 1. Facebook-ul nici macar nu face parte din stiinta, din tehnologie, e un site jalnic de promovare a prostiei (asa a si inceput). 2. Ideea e furata. Apoi, dupa cum se stie, el nici macar nu a implementat singur ideea, ci a facut exact ce au vrut sa faca altii, doar ca mult mai la indemana oricui si a avut nevoie de ajutor, nu a facut singur nimic. Daca vrei sa spui ca el a avut o idee geniala, te inseli... Sunt oameni care nici macar nu s-au cunoscut si au avut aceleasi idei geniale, asta inseamna sa iti folosesti creierul. Acum depinde si ce intelegi tu prin "mult" si "putin". Am o lista intreaba de oameni, nici macar genii, oameni simpli, care si-au folosit creierele extraordinar de mult.
dannyella15 întreabă: