anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

E foarte probabil ca religia sa dispara in cele din urma. Ca va fi peste douazeci de ani, ca va fi peste doua sute, nu stim. Dar cand si ultimul om din ultimul catun va intelege ca povestea e poveste, e clar ca bisericile nu-si vor mai avea rostul. Stiinta si tehnologia vor ramanea, asta e sigur. Intrebarea mea: Ce se va intampla cu filosofia? Credeti ca va disparea si ea?

40 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns (pentru ardei795):

"Dar exista si posibilitatea ca fiecare om sa aiba o constiinta" - asta nu e o posibilitate, este o certitudine. Constiinta am avut mereu, avem si vom avea. happy

| sabin89 a răspuns (pentru GlowingShadow):

"Cred ca si filozofia va ajunge o "specie pe cale de disparitie"" - ma indoiesc de asta, dar, ma rog, sunt pareri si pareri. Filosofia cauta sa il faca pe om un ganditor mai critic; ii "ascute" abilitatea de a gandi clar si precis. William James a definit filosofia ca "an unusually stubborn attempt to think clearly".

| sabin89 a răspuns (pentru Nilsson):

Te-ai referit mai mult la religie. Poate nu am formulat eu prea bine intrebarea; as fi vrut sa cada accentual mai mult pe partea cu filosofia. Pentru ca uite ce spun unii (precum cel care a postat inaintea ta), ca filosofia si-a pierdut mult din rol si ca va deveni chiar "o specie pe cale de disparitie".

| sabin89 a răspuns (pentru TCosminn):

"omul cu cat isi exerseaza creierul mai putin cu atat devine mai incapabil." - Mark Zuckerberg, ce crezi, si-a folosit creierul mult sau putin?

| sabin89 a răspuns (pentru Shammal):

"Filosofia reprezinta un mod de viata, felul in care un om vorbeste despre existenta lui" - Imi place idea asta.
va suferi *

| Nilsson a răspuns (pentru sabin89):

Da, am vrut sa subliniez faptul ca, desi exista acesta prejudecata generalizata ca religia va disparea, totusi anumite indicii care contrazic aceasta tendinta.

In privinta filozofiei, nu stiu ce sa zic, fiecare perioada a istoriei a avut marile ei nume, de la antichitate pana in perioada moderna. Acum pare sa isi fi pierdut din importanta, desi tehnologizarea si progresul stiintific ar trebui sa ii impuna noi provocari de dezbatere: vor putea fi considerati robotii cu inteligenta artificiala ca avand constiinta? ar trebui sa aiba drepturi? este etica ingineria genetica a omului?
Sunt intrebari interesante, cine va gasi un raspuns va fi considerat un filozof emblematic al acestei epoci

| GlowingShadow a răspuns (pentru sabin89):

Din moment ce tehnologia va avea un rol tot mai mare in viata noastra, eu nu vad ce rost o sa mai aiba filozofia. Ma rog, cum ai zis si tu, pareri si pareri. happy

| TCosminn a răspuns (pentru sabin89):

Habar nu ai cum a aparut Facebook-ul de pui o astfel de intrebare. 1. Facebook-ul nici macar nu face parte din stiinta, din tehnologie, e un site jalnic de promovare a prostiei (asa a si inceput). 2. Ideea e furata. Apoi, dupa cum se stie, el nici macar nu a implementat singur ideea, ci a facut exact ce au vrut sa faca altii, doar ca mult mai la indemana oricui si a avut nevoie de ajutor, nu a facut singur nimic. Daca vrei sa spui ca el a avut o idee geniala, te inseli... Sunt oameni care nici macar nu s-au cunoscut si au avut aceleasi idei geniale, asta inseamna sa iti folosesti creierul. Acum depinde si ce intelegi tu prin "mult" si "putin". Am o lista intreaba de oameni, nici macar genii, oameni simpli, care si-au folosit creierele extraordinar de mult.

| sabin89 a răspuns (pentru TCosminn):

"Am o lista intreaga de oameni..." - Da-mi si mie vreo doua-trei nume.

| TCosminn a răspuns (pentru sabin89):

Dragule, parere e una, documentatia e alta, si mai e una, gandeste-ti gandirea gandirii gandite, macar a ta, nu a altora.