Evident ca era doar anticlericala. Poate nici atat. Englezii doreau doar o serie de reforme pe care biserica catolica a intarziat sa le livreze. La fel a fost cazul germanilor si altor popoare care aveau sa imbratiseze primele protestantismul (elvetieni, belgieni etc.).
E important de stiut ca si protestantii, inca de la inceputurile lor, ardeau oameni pe rug pentru anumite conceptii considerate gresite. In multe privinte erau mult mai stricti decat catolicii (a se vedea puritanismul american de mai tarziu, sau comunitatea intemeiata de Zwingli in Elvetia).
In Anglia a fost o situatie speciala datorata lui Henric al VIII-lea. Insa reformele lui nu au fost acceptate cu usurinta, caci Anglia a intrat intr-o perioada de lupte interne (a se vedea lupta dintre regina Elisabeta cea zisa virgina, si Maria Stuart care era o catolica convinsa).
Deci, in general, protestantismul a aparut nu datorita unui plan a unor oameni de a infiinta o noua confesiune, ci datorita dorintei unor reforme care intarziau sa apara. Stim, spre exemplu, cat de desfranati erau papii in perioada familiei Borgia. Faptul ca catolicii au raspuns cu violenta, I-a inversunat si pe ceilalti sa-si organizeze propria confesiune.
Miscarea nu era impotriva lui Dumnezeu sau impotriva religiei organizate, ci specific impotriva unui catolicism ce devenise corupt si abuziv.
"catolicii au raspuns cu violenta" /
Eu când spun că cineva a răspuns, înţeleg fie că s-a pus mai înainte o întrebare - şi respectivul a răspuns -, fie că s-a impus o anumită măsură şi acel cineva a răspuns cu o contra măsută. În cazul de faţă la ce te referi când spui că a răspuns cu violenţă? A răspuns la ce?
Faptul ca Thomas Morus a fost executat, in 1535, desi era prietenul si consilierul regelui, pentru ca nu a vrut sa renunte la religia catolica, pare sa sugereze ca nu era propriu zis si din tot sufletul imptriva bisericii catolice. Iar asta ne arata ca nu era nici impotriva clerului, cauza clerului si a catolicismului mergeau impreuna. Da, umanistii urmareau o religie rationala, in acord cu textul Bibliei, o reforma a gandirii bisericii, nu a ierahiei bisericesti, Colet si Erasmus au fost clerici, si au ramas, ca si Morus, catolici.
Fiindcă vorbim de aceşti reformatori, care din cei trei menţionaţi crezi că şi-a câştigat un mai mare renume în vremea aceea? Colet cu activitatea lui la şcoala Sf. Paul, Thomas More (More sau Morus?) cu Utopia lui, Erasmus cu Colocviile... Toţi au fost mari. Se poate spune despre vreunul că a fost "cel mai"?
Oamenii astia au fost influenti in moduri diferite; Morus a influentat printre altele viitoarea biserica anglicana, desi pentru refuzul de a face parte din ea a fost executat; Colet a avut o influenta enorma. prin canale care acum nu mai exista, asa ca ne e greu sa o masuram, iar Erasmus a fost practic popularizatorul umanismului (Popularizare care multor umanisti nu le placea; ''secretele noastre le-ai dat pe fata, Erasme!'' i s-a strigat, cand a fost publicata Dictoane). Cel mai mare, la tenis! Gandirea e mareata in sine, toti ganditorii sunt cei mai mari.