| sabin89 a întrebat:

Este adevarat ca la viteza luminii orice ceas se opreste?

Răspuns Câştigător
| TychoB a răspuns:

Http://www.walter-fendt.de/ph14e/timedilation.htm
Pe acest site iti arata foarte frumos ce se intampla si ai si formula. De aici vezi ca timpul depinde de sqrt(1 - v^2/c^2). La fel poti intra si pe wolfram alpha si poti si de acolo sa iti calculezi dilatarea timpului.
Btw aceste efecte au fost demonstrate si experimental:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation

| sabin89 explică (pentru TychoB):

Intr-adevar, conform formulei cantitatea de sub radical tinde spre (1 - 1), adica spre zero. Deci t' tinde spre zero - timpul sta pe loc. Si nu cred ca avem motive sa punem la indoiala formula, pentru ca ea nu a fost stabilita de nea Gheorghe de la Falastioaca.

35 răspunsuri:
| NoChanceForUs a răspuns:

Dacă îl lovești de pământ accelerat cu o viteză de 9, 8 m/s^2 x Y(unde Y este accelerația imprimată de tine), posibil să se oprească de tot, deci nici măcar nu e nevoie de viteza luminii, poți face și tu asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NoChanceForUs):

Mi-ai luat vorba din gura! Am ajuns prea tarziu.

| sabin89 explică (pentru NoChanceForUs):

Pai ce faci? Tu inmultesti doua acceleratii (9, 8 m/s^2 si Y) si obtii o viteza? Asa ai spus: cu o viteza de 9, 8 m/s^2 x Y.

| NoChanceForUs a răspuns (pentru sabin89):

Din moment ce glumeam, nici nu a trebuit să fie corect.happy

evenso
| evenso a răspuns:

Da, este adevarat.

| Archangells a răspuns:

Nu ceasul se opreste, timpul se opreste in loc.Ca acele la ceas s-ar roti. Orice imagine ce o observi este lumina reflectata de o suprafata. Sa zicem ca din pamant se reflecta lumina si se formeaza ceea ce noi numim o imagine a pamantului. Aceasta imagine va fi proiectata in univers calatorind cu viteza luminii(deoarece lumina care se reflecta este imaginea). Daca te afli intr-o naveta ce calatoreste paralel in sensul razelor de lumina, si te uiti prin hublou vezi tot timpul aceeasi imagine, deoarec ai aceeasi viteza cu lumina, cu imaginea deci. Daca mergi in sens invers calatoresti in viitor. Si ca sa mergi in trecut trebuie sa ai o viteza mai mare de a luminii si sa mergi in sensul razelor. Asa este? ziceti voi astia pasionati de fizica..eu nu mai stiu prea bine din liceutongue

| sabin89 explică (pentru Archangells):

Cred ca si ceasul se opreste, pentru ca masa prezinta o inertie infinita la orice efort de a o accelera.

| RAY a răspuns:

Nu stiu /nu ma pronunt

| dragos9234 a răspuns:

Ceasul se va opri pentru noi cei care stam pe loc dar pentru cei care calatoresc cu aceeasi viteza ca cea a ceasului ceasul se va misca normal.

| sabin89 explică (pentru dragos9234):

Care ceas se va opri pentru noi cei care stam pe loc? Ala de pe racheta zici ca se va misca normal. Atunci care? Ala pe care il avem la mână?

| reihiuke a răspuns:

La viteza luminii, cred ca orice ceas dispare big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te referi cred, la un ceas mecanic.Nu,nu este adevarat.Este doar o teorie, neprobata si neconfirmata.Numai bine.

| iKronstadt a răspuns:

Este doar o teorie neconfirmata. Inclin sa cred ca NU.

| doctorandus a răspuns (pentru iKronstadt):

In ordinea verificarii pana la a n-spea zecimala (n intre 10 si 12), cele mai verificate teorii de care dispunem sunt: electrodinamica cuantica, mecanica cuantica si teoria relativitatii.

| iKronstadt a răspuns (pentru doctorandus):

S-avem pardon! Sincer. Vis a vis relativitatea. Cine, unde, cand, cum a probat faptic acest lucru?

| doctorandus a răspuns (pentru iKronstadt):

O armata-ntreaga de fizicieni a testat teoria relativitatii, mai ales pe cea restransa, ca e mai usor de testat. GPS-ul n-ar putea functiona fara corectiile aduse de teoria relativitatii, asa ca faptul ca GPS-ul iti indica drumul e o dovada ca teoria relativitatii functioneaza.

| akka4 a răspuns:

Tinand cont de legile fizicii da este adevarat.

| i86e2 a răspuns:

Asta o spune teoria relativității, care mai spune că nu poate fi atinsă viteza luminii de către un obiect cu masă.

| iKronstadt a răspuns (pentru i86e2):

happy Si totusi, insusi fotonul are masa, nu? Si nu vorbesc (bineinteles) despre masa de repauswinking Ciudat... foarte ciudat. happy

| i86e2 a răspuns (pentru iKronstadt):

Sincer, nu știu. Dacă un obiect are masă de repaus, masa crește odată cu viteza și atinge masă infinită la viteza luminii, de asta nu poate fi atinsă viteza luminii de către un obiect cu masă. Totuși, după cum ai observat foarte bine, din moment ce are energie, trebuie să aibă masă fiindcă e=mc^2. Se pare că e importantă chestia cu masa de repaus, fiindcă fotonii nu pot fi opriți din viteza lor nebună și în fizică se consideră că masa de repaus a fotonilor e zero. Într-adevăr, e foarte ciudat. happy

winking Vezi? In teorie, unele lucruri suna al dracului de bine laughing Dar, la o gandire mai aprofundata asupra temei in cauza, se duce dracului raspunsul cautat, si dai numa' peste intrebari (muuuuuuulte).
Ah, ce n-as da sa am eu RASPUNSUL SUPREM, la cateva intrebariwinking

| i86e2 a răspuns (pentru iKronstadt):

Ce intrebari supreme ai? Sunt curios.
E foarte bine că încă avem întrebări fără răspuns, avem ce căuta.

| myst a răspuns (pentru iKronstadt):

Fotunul are masa doar "in miscare". in momentul in care nu se mai deplaseaza, el inceteaza sa mai existe.

laughing M-am exprimat gresit, mea culpawinking Vroiam sa spun, ca as dori tare mult sa am raspunsurile adecvate pentru a lumina teoriile aruncate asa, de-a moaca pe la tot felul de conferintewinking Sunt mic, foarte mic, in ceea ce priveste lumea asta a stiintei "profunde". Imi dau si eu cu parerea, ca unul care a mai citit cate ceva happy
P.P. Acum sunt destul de obosit pentru a aprofunda, dar stiu ca am vreo 2-3 intrebari date dracu' laughing Tinem legaturawinking

| iKronstadt a răspuns (pentru myst):

Daca avea doar un singur tip de masa (adica, doar "in miscare", dupa cum spui tu), nu se folosea expresia "masa de repaus"winking Suna logic, nu?

| myst a răspuns (pentru iKronstadt):

Materia este compusa cum bine stim din atomi.iar atomii au electroni protoni, neutroni + alte particule, in miscare.deductiv, materia este in miscare. fotonul este un electron. in repaus el nu mai exista, dispare

| Shto a răspuns:

I86e2, s-a demonstrat ca lumina are masa, dar este aproape nula si a aparut teoria care spune ca orice obiect are masa. Imagineaza-ti 2 mingi colineare cu tine. Acele 2 mingi reprezinta 2 stele alineate cu Terra. Gandeste-te ca s-a putut vedea imaginea stelei din spate: cum? Lumina propagata de steaua din spate a fost atrasa de gravitatia celei din fata si traseul a fost putin deviat. Cum formula gravitatii este G=g x m => lumina are masa.
Nu stiu cat de adevarata este povestea dar sursele sunt credibile.

| doctorandus a răspuns (pentru Shto):

Nu lumina ca atare este atrasa, ci spatiul prin care circula este curbat de gravitatie.

| Johanndjmt2 a răspuns:

Da desi conform relativitatii e cam imposibil ca un obiect sa atinga aceasta viteza! dar mi-ai starnit o intrebare... Daca reusesti cumva sa incalci legiile fizicii si sa depasesti viteza luminii oare se va da timpul inapoi din ce in ce mai repede cu cat avansezi in viteza?

| sabin89 explică (pentru Johanndjmt2):

Intreaba-ma ca sa te-ntreb. Cat stii tu atata stiu si eu. Se fac speculatii. C-o fi, c-o pati. Deocamdata traim aici pe pamant si avem un sistem de "coordonate" foarte bine pus la punct, sa ne bucuram de ce avem. Eu nici nu mi-as dori sa calatoresc cu viteze de alea astronomice. Ce sa caut eu printre planete, stele si comete? Eu nici Pamantul nu voi reusi, intr-o viata, sa il vizitez si sa il cunosc indeajuns.

| Fulgeruul a răspuns:

Eu stiam ca o ia inapoi si intinerimbig grin! Asa mi-a zis profu` de fizica!happy

| ThePathWalker a răspuns (pentru Fulgeruul):

Spune-i sa isi deademisia si sa vinda pepeni inpiata.

| ThePathWalker a răspuns (pentru Fulgeruul):

Pot sa imi dau cuvantul de onoare ca da. S-ar opri ori la viteza luminii ori intr-o gaura neagra ori in vid absolut, dar nici una din situatii nu poate fii atinsa.

| Alexandru_Manea_1998 a răspuns:

Nu si nimeni nu poate opri timpul timpul inceteaza sa mai existe cand ajungi intr-o gaura enagra si viteza lumini nu poate fi atinsa inca si cercetarile nu sunt exacte dar cum se spune timpul nu poate fi oprit decat daca spargi un ceas laughing)) timpul este singurul lucru care nu va disparea... cand totul va disparea atunci va disparea si timpul din cauza ca nimeni nu are cum sal foloseasca miscarea plnetelor de ex daca nu mai exista planete nimeni nu il mai poate determina fara timp nimic nu este posibil si la viteza lumini este si timplul ca viteza lumini este distanta supra timp cauta si tu formula.

Întrebări similare