Aproape adevarat! Pinocitoza este procesul de ingestie de catre o celula a unui LICHID si a SUBSTANTELOR DIZOLVATE in el prin invaginarea suprafetei celulare si formarea ulterioara a unei vacuole.
Pentru aprofundare si intelegerea celor doua, vezi aici schemele si foto : http://www.scribd.com/doc/59225702/25/Endocitoza
Mai nea, iar dai raspunsuri aiurea. Daca nu sti macar spune"cred ca".
Citez din tratatul de Histologie, din care am invatat in anul 1:
Pinocitoza (de la grecescul pinein = a bea) sau endocitoza particulelor în fază fluidă reprezintă procesul de transport în masă a unei cantităţi variabile de fluid tisular, împreună cu particulele pe care le conţine, prin intermediul unor vezicule (vezicula pinocitocica), denumite pinozomi
fagocitoza (de la grecescul phagein = a mânca) sau endocitoza de molecule şi particule solide, microorganisme (bacteriene sau virale), macromolecule alterate, detritus celular, celule întregi, etc. neînsoţite de fluid.
Este vorba de caracteristica fiecarui proces. De pilda la histo, macrofagele au diversitatea specifica.Nu am zis ca nu sti, esti superficial desi cunosti.
Asa a fost pusa intrebarea, asa am raspuns, la obiect. Dar nu cred ca domnul de mai sus vrea sa-si faca o lucrare de doctorat si are nevoie de material de la userii de pe TPU.ro
Cam aşa ceva.(pinein = a bea; phagein = a mânca)
Exemplul clar îl găseşti la leucocite, legat de endocitoză şi exocitoză, şi ce-ai mai zis tu.
Gigi777 întreabă: