| vasileandrei a întrebat:

Este adevarat ca prin pinocitoza sunt inglobate in citoplasma particule lichide, iar prin fagocitoza, particule solide?

7 răspunsuri:
| freakazoid a răspuns:

Da, este adevarat!

| alessia5158 a răspuns:

Aproape adevarat! Pinocitoza este procesul de ingestie de catre o celula a unui LICHID si a SUBSTANTELOR DIZOLVATE in el prin invaginarea suprafetei celulare si formarea ulterioara a unei vacuole.
Pentru aprofundare si intelegerea celor doua, vezi aici schemele si foto : http://www.scribd.com/doc/59225702/25/Endocitoza

| carpediem a răspuns (pentru freakazoid):

Mai nea, iar dai raspunsuri aiurea. Daca nu sti macar spune"cred ca".

| freakazoid a răspuns (pentru carpediem):

Citez din tratatul de Histologie, din care am invatat in anul 1:

Pinocitoza (de la grecescul pinein = a bea) sau endocitoza particulelor în fază fluidă reprezintă procesul de transport în masă a unei cantităţi variabile de fluid tisular, împreună cu particulele pe care le conţine, prin intermediul unor vezicule (vezicula pinocitocica), denumite pinozomi

fagocitoza (de la grecescul phagein = a mânca) sau endocitoza de molecule şi particule solide, microorganisme (bacteriene sau virale), macromolecule alterate, detritus celular, celule întregi, etc. neînsoţite de fluid.

| carpediem a răspuns (pentru freakazoid):

Este vorba de caracteristica fiecarui proces. De pilda la histo, macrofagele au diversitatea specifica.Nu am zis ca nu sti, esti superficial desi cunosti.

| freakazoid a răspuns (pentru carpediem):

Asa a fost pusa intrebarea, asa am raspuns, la obiect. Dar nu cred ca domnul de mai sus vrea sa-si faca o lucrare de doctorat si are nevoie de material de la userii de pe TPU.ro straight face

| Holocaust a răspuns:

Cam aşa ceva.(pinein = a bea; phagein = a mânca)
Exemplul clar îl găseşti la leucocite, legat de endocitoză şi exocitoză, şi ce-ai mai zis tu.